Ποιος ζητά εδώ και τώρα την άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας
- 23/10/2015, 18:25
- SHARE
Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στο ζήτημα των πλειστηριασμών, όμως ένας από αυτούς πιέζει περισσότερο να πέσουν τα όρια για όλους.
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ενημερωτικών συναντήσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές, με το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας να αναδεικνύεται σε μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης.
Οι δανειστές εμμένουν σε πολύ χαμηλά όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας και συζητούν ως όριο για το ύψος της αντικειμενικής αξίας τα 120.000 ευρώ, καθώς και εισοδηματικά κριτήρια στα όρια της φτώχειας, δηλαδή ατομικό ετήσιο εισόδημα στα 8.180 ευρώ, με την κυβέρνηση να αποκρούει τις απαιτήσεις και το θέμα πλέον να αποκτά πολιτική διάσταση, αφού μπαίνει στο τραπέζι ακόμη και της συζήτησης του Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.
Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι το ζήτημα θα κριθεί σε επίπεδο Eurogroup ή ακόμη και Συνόδου Κορυφής, εάν χρειαστεί.
Ωστόσο, από την πλευρά των δανειστών διαμηνύεται ότι δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα περιθώρια υποχωρήσεων, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι θα μπορούσε, για παράδειγμα, το όριο των 120.000 ευρώ να μην αφορά στην αντικειμενική, αλλά στην εμπορική αξία του ακινήτου. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ είναι εκείνη που πιέζει περισσότερο για την άρση της προστασίας από τους πλειστηριασμούς, καθώς εκτιμά ότι μόνο έτσι θα αποκατασταθεί το επιχειρηματικό τοπίο στις τράπεζες και θα μπορέσουν και πάλι τα πιστωτικά ιδρύματα να αρχίσουν τις χορηγήσεις νέων δανείων.
Μείζον θέμα υπάρχει και με το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς η Κομισιόν φέρεται να είναι κάθετα αντίθετη στην επιβολή του και έχει ζητήσει όποιος συντελεστής εφαρμοστεί τελικά να είναι ο ίδιος για όλες τις κατηγορίες ιδιωτικής εκπαίδευσης, επικαλούμενη ευρωπαϊκή οδηγία, που απαγορεύει να ισχύουν διαφορετικοί συντελεστές για ίδιες υπηρεσίες.
Οι διαφωνίες φαίνεται ότι οδηγούν σε νέα καθυστέρηση την έναρξη της αξιολόγησης, με το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου να φαίνεται ως η πιο πιθανή ημερομηνία, ενώ οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι οι συζητήσεις θα διαρκέσουν έως τα τέλη Νοεμβρίου.
Φαίνεται, πάντως, ότι έχει σχεδόν ληφθεί η απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με μία δήλωση προόδου από τις Βρυξέλλες, θα διαχωριστεί από την αξιολόγηση, ώστε να ολοκληρωθεί εγκαίρως και να μη τεθούν σε κίνδυνο οι καταθέσεις.