Ποιους θέλει η κυβέρνηση να πληρώνουν 50% φόρο;
- 02/02/2016, 21:06
- SHARE
Γιατί οι σχεδιασμοί για τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης πιθανότατα πάνε... περίπατο.
Πιστή στη λογική των φόρων η κυβέρνηση, πρότεινε η ίδια στους δανειστές ανώτατο φορολογικό συντελεστή 50% για τα φυσικά πρόσωπα.
Ο ανώτατος παράγων του υπουργείου οικονομικών, παραδέχθηκε, μάλιστα, πως η κυβέρνηση πρότεινε και υψηλότερο συντελεστή από το 50%, αλλά προσέκρουσε στην άρνηση των θεσμών.
«Κλειδί» τώρα παραμένει το πού θα μπει ο πήχης των…υψηλών εισοδημάτων, τα οποία θα φορολογούνται με 50%, ενώ κανείς δεν ξέρει πόση θα είναι τελικά η επιβάρυνση, αφού σε αυτό το σενάριο δεν περιλαμβάνεται η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.
Με τον τρόπο αυτό μπαίνει οριστικά τέλος και στις κυβερνητικές διαρροές περί μετάθεσης της ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου σε χρονικό ορίζοντα πέραν της αξιολόγησης, καθώς από τα πλέον επίσημα χείλη επιβεβαιώνεται ότι ήδη η κυβερνητική πρόταση βρίσκεται στα χέρια των δανειστών.
Στο ίδιο σχέδιο θα περιλαμβάνεται το σύνολο των φορολογικών παρεμβάσεων, όπως η αύξηση της φορολογίας των αγροτών και η αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια.
Ωστόσο, οι ψυχρολουσίες συνεχίζονται, αφού εκτός από τα φορολογικά, οι δανειστές έδειξαν «κόκκινη κάρτα» και στο σχέδιο Κατρούγκαλου, θεωρώντας το μάλλον…φορολογικό και όχι ασφαλιστικό.
Συγκεκριμένα, μετά το πρώτο ραντεβού φάνηκαν τα… «μαύρα σύννεφα», αφού όχι μόνο δεν έκαναν πίσω στην απαίτηση για μείωση των κύριων συντάξεων, αλλά φαίνεται πως απορρίπτουν πλήρως και το κυβερνητικό σχέδιο για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
Θεωρούν υψηλή την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ που προτείνει η κυβέρνηση και ζητούν χαμηλότερο ποσό και εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγησή της, αλλά και χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών. Με λίγα λόγια ανατρέπουν πλήρως το σχέδιο Κατρούγκαλου.
Η κυβέρνηση, αλλάζει πλέον τη ρητορική της και δεν παίρνει όρκο για τη διάσωση των κύριων συντάξεων, αλλά αντίθετα, μιλά για μάχες που θα δώσει για την προστασία τους.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο, πάντως, είναι πως οι σχεδιασμοί επί χάρτου για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης πάνε περίπατο.