Πώς μπορούν οι κυβερνοεπιθέσεις να σας κοστίσουν λεφτά;
- 18/01/2014, 11:18
- SHARE
Πρόσφατες παραβιάσεις εκατομμυρίων usernames, κωδικών και πιστωτικών καρτών έχουν κάνει πολλούς να αναρωτιούνται: Ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί;
Συνήθως, το «χακάρισμα» ενός λογαριασμού είναι απλώς εκνευριστικό. Όμως, στη χειρότερη εκδοχή του, μία τέτοια παραβίαση θα μπορούσε να καταρρακώσει τη φήμη σας και να κοστίσει σε σας ή στους συγγενείς σας πολλά λεφτά. Η ζημιά εξαρτάται από την πρόσβαση που εξασφαλίζουν οι χάκερς.
Σε περιπτώσεις όπως η πρόσφατη κλοπή 40 εκατομμυρίων λογαριασμών πιστωτικών και χρεωστικών καρτών της Target, οι χάκερς μπορούν να φτιάξουν πλαστές κάρτες. Οι καταναλωτές, όμως, δεν θα υποστούν μεγάλη ζημιά, πέρα από την ακύρωση των λογαριασμών τους και την αναμονή των νέων καρτών αντικατάστασης.
Το πρόβλημα όμως διογκώνεται όταν οι εγκληματίες καταφέρνουν να υποκλέψουν λίστες με ονόματα χρήστη και κωδικούς, όπως έκαναν με το χακάρισμα της Adobe τον Οκτώβριο. Οι ειδικοί λένε ότι κάτι τέτοιο καθιστά ευκολότερη την εισβολή στο λογαριασμό του email σας και, στη συνέχεια, οπουδήποτε αλλού.
Διαβάστε ακόμη: Προστατεύοντας το κινητό σας στον δρόμο
Να μερικά από τα πιο ύπουλα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι χάκερς με τα στοιχεία σας.
– Να σας κλέψουν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου ή Ταυτότητας
Αυτό είναι βασικό «κλειδί» για την ταυτότητά σας, και βρίσκεται παντού. Είναι γνωστό ότι οι χάκερς βρίσκουν τέτοια στοιχεία εισερχόμενοι σε λογαριασμούς ιστοσελίδων για συνταξιούχους. Εναλλακτικά, μπορούν να υποκριθούν ότι είναι ο εαυτός σας, στέλνοντας ένα email στο γιατρό ή στο λογιστή σας και ζητώντας έγγραφα που αναφέρουν το συγκεκριμένο αριθμό. Στη συνέχεια, μπορούν να καταστρέψουν την πιστοληπτική ιστορία και ικανότητά σας, αποκτώντας πιστωτικές κάρτες και τραπεζικά δάνεια στο όνομά σας.
– Να στείλουν email στο φιλικό και οικογενειακό σας περιβάλλον υποκρινόμενοι ότι είναι εσείς
Αυτή η απάτη βασίζεται στην αποστολή email που αποκαλούνται και «Γεια σου γιαγιάκα», δηλαδή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλονται σε συγγενείς και φίλους, στα οποία εσείς δήθεν ζητάτε απ’ αυτούς να σας στείλουν χρήματα εξαιτίας ενός απρόοπτου.
Διαβάστε ακόμη: Κατάλογος για… κατασκόπους
Κάποιοι χάκερς, μάλιστα, αναπτύσσουν και φιλικές κουβεντούλες με τους φίλους σας, παρασύροντάς τους να στείλουν προσωπικές σας φωτογραφίες ή να αποκαλύψουν μυστικά σας, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκβιασμό. Ο Τζόναθαν Βανς έκανε ακριβώς αυτό σε δεκάδες μαθήτριες γυμνασίου, ώσπου συνελήφθη από το FBI το 2008.
– Να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς σας.
Μια άλλη ύπουλη τακτική είναι να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως ο λογαριασμούς του κινητού τηλεφώνου σας, και στη συνέχεια να συσσωρεύουν εκεί χρεώσεις για νέες συσκευές, μηνύματα, και τηλεφωνικές κλήσεις. «Είναι μια προσέγγιση που δεν εντοπίζεται εύκολα, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν προσέχουν τις συγκεκριμένες χρεώσεις του λογαριασμού τους», λέει ο Τζέισον Πόλαντσιτς, πρώην στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ που ξεκίνησε την ειδησεογραφική ιστοσελίδα hacksurfer.com, σχετική με ζητήματα κυβερνο-εγκλήματος.
Διαβάστε ακόμη: Οι πέντε πιο διαδεδομένοι τρόποι υποκλοπής προσωπικών δεδομένων
«Πλέον οι άνθρωποι θα πρέπει να πάρουν στα σοβαρά το κυβερνο-έγκλημα. Δεν καταλαβαίνουν ακόμα πόσο διασυνδεδεμένες είναι οι ζωές τους», τονίζει ο Πόλαντσιτς. Τουλάχιστον, οι ειδικοί επί ζητημάτων ασφαλείας αναφέρουν ότι τέτοιοι τύποι επιθέσεων είναι σπάνιοι και ως στόχο έχουν τους πλούσιους και διάσημους. Όμως, έχει παρατηρηθεί μία αύξηση επιθέσεων προς άτομα που έχουν πρόσβαση σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, όπως βοηθοί celebrities και προσωπικοί γραμματείς διευθυνόντων συμβούλων.
«Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν καταλαβαίνουν ότι είμαστε όλοι στο στόχαστρο», λέει ο Νιλ Ο’ Φάρρελλ, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Κλοπής Ταυτότητας, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που σκοπό έχει να αναδείξει αυτά τα θέματα. «Ο καθένας έχει κάτι που αξίζει να κλαπεί, είτε αυτό αφορά προσωπικά δεδομένα είτε πρόσβαση σε επιχειρηματικά δίκτυα».
Διαβάστε ακόμη: Τα 11+1 τεχνολογικά νέα που ξεχώρισαν το 2013