Πώς το #hashtag μετατρέπεται σε χρήμα
- 28/01/2015, 17:06
- SHARE
Ξεκίνησε ως μόδα των κοινωνικών δικτύων και κατέληξε να γίνει επικερδής βιομηχανία προώθησης και διαφήμιση προϊόντων.
Η ιδέα για το hashtag διένυσε μία μακρά τεχνολογική πορεία μέχρι να διαδοθεί μέσω του Τwitter.
Το παράδοξο είναι πως το ίδιο κοινωνικό δίκτυο είχε αρχικά απορρίψει την ιδέα του Chris Massina για το συγκεκριμένο σύμβολο και τη λειτουργία του.
Σκοπός ήταν να διευκολυνθεί η επιλογή όσων θα εμφανίζονται στο newsfeed των χρηστών. Αυτό συνέβη πριν από 15 χρόνια στο twitter. Σήμερα, η χρήση του συμβόλου έχει διευρυνθεί σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα και έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο νόημα, καθώς χρησιμοποιείται ως μέσο διαφήμισης, προώθησης και μάλιστα, πολύ κερδοφόρο.
Κάθε χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί ελεύθερα όποιο hashtag θέλει, οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις, ωστόσο, μπορούν να πληρώσουν για να προωθείται σε σελίδες ή και να χρησιμοποιούν περισσότερα από ένα, το hashtag της επιχείρησής τους ή αυτό που θέλουν να εμφανίζεται.
Ανάμεσα στις 1.000 επιχειρήσεις που το χρησιμοποιούν αναγνωρίζουμε τους διεθνείς κολοσσούς Samsung , Microsoft , Audi και Nike.
Η ευρεία διάδοση της χρήσης των hashtag φαίνεται και από τα λεγόμενα του CEO και ιδρυτή του startup Tagboard, Josh Decker ότι στοιχηματίζουν τα πάντα στο hashtag και βγήκαν κερδισμένοι.
Το 2014, κατά τον ίδιο, οι αγγελίες του Super Bowl εμφανίζονταν με hashtag στο 58%, ενώ το 2012 μόλις στο 7%.
Πέραν της οικονομικής χρησιμότητας, έχει αφομοιωθεί και στην pop κουλτούρα, καθώς χρησιμοποιείται πια παντού. Έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της διαδικτυακής μας επικοινωνίας και το βλέπουμε και το ακούμε και σε αφίσες, μπλούζες ή αντικείμενα.
Παλαιότερα, οι ειδήμονες της τεχνολογίας ήταν οι αποκομμένοι της κοινωνικής ζωής. Τώρα, είναι οι «γκουρού» των κοινωνικών δικτύων της νέας εποχής.