Πώς η «μαύρη» αγορά πετρελαίου χρηματοδοτεί το «Ισλαμικό Κράτος»
- 24/08/2014, 14:15
- SHARE
Η επέκταση του ελέγχου των τζιχαντιστών σε περισσότερες πετρελαιοπηγές και κόμβους διακίνησης στο Ιράκ και τη Συρία αποφέρει πλέον 2 εκατ. δολάρια ημερησίως.
Ο διευθυντής του ιρακινού Ινστιτούτου Ενέργειας (Iraq Energy Institute) και σύμβουλος στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο του Ιράκ σε ζητήματα ενεργειακής πολιτικής και οικονομικής μεταρρύθμισης, Λουάι αλ-Χατίμπ, μίλησε στο CNN σχετικά με τον αντίκτυπο της πορείας του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) στο βόρειο Ιράκ και τον έλεγχο εκ μέρους του κάποιων πετρελαιοπηγών.Ο ειδικός επί ενεργειακών θεμάτων εξήγησε πώς η οργάνωση των ακραίων σουνιτών ισλαμιστών χρησιμοποιεί τις πετρελαιοπηγές για να κερδίσει λεφτά, και πώς αυτό θα μπορούσε να επιδράσει στις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου.
Τι ποσοστό της αγοράς πετρελαίου του Ιράκ ελέγχεται από το «Ισλαμικό Κράτος»;
Το «Ισλαμικό Κράτος» ελέγχει μόνο μερικές περιθωριακές πετρελαιοπηγές στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, αλλά αυτές επαρκούν για να χρηματοδοτήσουν την αυτάρκεια της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Πριν από ένα μήνα, το ελεγχόμενο από το «Ισλαμικό Κράτος» μερίδιο της αγοράς πετρελαίου του Ιράκ ανερχόταν σε περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια ημερησίως. Σήμερα, αυτό το ποσό πρέπει να ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια δολάρια, καθώς η οργάνωση έχει επεκταθεί και ελέγχει περισσότερες πετρελαιοπηγές και κόμβους διακίνησης.
Αυτό σημαίνει ότι το «Ισλαμικό Κράτος» μπορεί να εξασφαλίσει 730 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, αρκετά για τη συνέχιση των επιχειρήσεων έξω από το Ιράκ.
Τι κάνουν οι τζιχαντιστές με το πετρέλαιο που παίρνουν;
Το «Ισλαμικό Κράτος» κάνει λαθρεμπόριο του αργού πετρελαίου και λαμβάνει χρήματα και διυλισμένα προϊόντα. Επίσης, διαθέτει και δικά του μικρά διυλιστήρια στη Συρία.
Το διυλισμένο πετρέλαιο επιστρέφεται στο «Ισλαμικό Κράτος» και πωλείται τοπικά, στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ χρησιμοποιείται και στις πολεμικές επιχειρήσεις.
Το «Ισλαμικό Κράτος» ελέγχει τους κόμβους του λαθρεμπορίου και το αργό πετρέλαιο μεταφέρεται με βυτιοφόρα στην Ιορδανία μέσω της επαρχίας Ανμπάρ, στο Ιράν μέσω του Κουρδιστάν, στην Τουρκία μέσω της Μοσούλης, στην τοπική αγορά της Συρίας και στο ιρακινό Κουρδιστάν. Η Τουρκία κάνει τα στραβά μάτια μέχρι τώρα, και ίσως συνεχίσει να τα κάνει μέχρι να της ασκηθεί πίεση από τη Δύση να κλείσει τις μαύρες αγορές στα νότια της χώρας.
Ποιος είναι ο τελικός στόχος του «Ισλαμικού Κράτους» και πώς εντάσσονται τα έσοδα από το πετρέλαιο σ’ αυτόν;
Σήμερα, το «Ισλαμικό Κράτος» προσπαθεί να ιδρύσει ένα αυτάρκες κράτος και μια πρωτεύουσα στην περιοχή που είναι γνωστή ως σουνιτικό τρίγωνο, και η παραγωγή πετρελαίου θα είναι κομμάτι αυτού του κράτους.
Επιθυμία τους είναι να επιτύχουν αυτάρκεια, να επεκταθούν γεωγραφικά, να στρατολογήσουν περισσότερους τζιχαντιστές, και να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις ώστε εν τέλει να επιτεθούν σε δυτικές χώρες. Έτσι, σκοπεύουν να καταλάβουν την Αραβική Χερσόνησο και από εκεί να ξεκινήσουν επιθέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πώς ο έλεγχος κάποιων ιρακινών πετρελαιοπηγών από το «Ισλαμικό Κράτος» επιδρά στην παγκόσμια οικονομία;
Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, η επίδραση θα είναι ελάχιστη εφόσον κυρίαρχος παραγωγός είναι το νότιο τμήμα του Ιράκ. Όμως, υπάρχουν αρκετά πλούσια κοιτάσματα στο βόρειο τμήμα, στα οποία το«Ισλαμικό Κράτος» θα μπορούσε να απλώσει χέρι εάν καταλάβει την πλούσια σε πετρέλαιο πόλη του Κιρκούκ. Μέχρι τώρα, πάντως, το εμπόριο πετρελαίου από το «Ισλαμικό Κράτος» έχει παραμείνει σε τοπικά πλαίσια.
Ευρύτερα, η αστάθεια που προκαλείται καθώς το Ιράκ παραμένει πρακτικά χωρισμένο μπορεί να παρεμποδίσει τις προοπτικές των επενδύσεων στη χώρα.
Ο Λουάι αλ-Χατίμπ είναι επισκέπτης εταίρος στο Brookings Doha Center, ιδρυτής και διευθυντής του Iraq Energy Institute και σύμβουλος στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο του Ιράκ σε ζητήματα ενεργειακής πολιτικής και οικονομικής μεταρρύθμισης.
Διαβάστε ακόμη:
Η πιο τρομακτική «startup» στον κόσμο
ΗΠΑ: «Το Ισλαμικό Κράτος ξεπερνά όσα γνωρίζουμε»
Οι «παγίδες» των νέων αμερικανικών βομβαρδισμών στο Ιράκ
Το Χαλιφάτο, η Σάικς-Πικό και η επαναχάραξη του παγκόσμιου χάρτη