Πώς να χρηματοδοτήσετε την εταιρεία σας χωρίς να πουλήσετε την ψυχή σας
- 22/02/2017, 14:08
- SHARE
Τι χρειάζεται για να χτίσετε μια επιτυχημένη εταιρεία.
Επιτυχία… Τι σημαίνει τελικά επιτυχημένη εταιρεία, πώς ορίζεται η επιτυχία; Σίγουρα αυτά είναι δύσκολα ερωτήματα.
«Τι πρέπει να ξέρει κάθε νέος επιχειρηματίας για την επιτυχία της εταιρείας του;» η Tina Hay, CEO της Napkin Finance δίνει τη δική της απάντηση.
Η άνοδος των πολλών διακεκριμένων, αυτοδημιούργητων επιχειρήσεων έχει ανοίξει τη συζήτηση σχετικά με το τι χρειάζεται για να είναι κάποιος επιτυχημένος επιχειρηματίας. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση, θα πρέπει να έχετε έναν ξεκάθαρο στόχο και το σχέδιο σας να μπορεί να υλοποιηθεί.
Ας δούμε κάποια βήματα θα σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητές να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη startup:
Αρχικό στάδιο
Αν έχετε την «επιχειρηματική σπίθα», είναι πιθανό να έχετε πολλές ιδέες. Αντισταθείτε στον πειρασμό να ακολουθήσετε κάθε νέο δρόμο. Επιλέξτε το μονοπάτι που είναι ως επί το πλείστον το πιο πιθανό για να στεφθεί με επιτυχία και επικεντρωθείτε στο να δουλέψετε σκληρά πάνω σε αυτή την ιδέα.
Όλες οι επιχειρήσεις χρειάζονται κεφάλαια για να ξεκολλήσουν από το έδαφος και να ξεκινήσουν τη δραστηριότητα τους, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να ζητήσετε τα χρήματα αυτά.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρετε κάποια επένδυση από οποιονδήποτε, αλλά θα πρέπει να παρουσιάσετε την ιδέα σας, να μιλήσετε ανοιχτά για το όραμα σας και να ζητήσετε να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία σας οικονομικά.
Η διαδικασία του να «σηκώσει» κάποιος χρήματα είναι μια εργασία πλήρους απασχόλησης και οι απορρίψεις από τους επενδυτές μπορεί να έχουν συνέπειες. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή μέχρι να βρείτε τον κατάλληλο επενδυτή.
Αυτό που εγώ έμαθα είναι πώς χρειάζεται ένα στρατηγικό πλάνο για να σηκώσει μια εταιρεία χρήματα, εξίσου σημαντικό είναι οι ομάδες να μπορούν να διαχειριστούν τα εσωτερικά ζητήματα και πόρους για να μεγαλώνουν ταυτόχρονα. Επίσης, να θυμάστε ότι οι πιο επιτυχημένες startups δεν προσθέτουν απλά κάτι καινούργιο στην αγορά, αλλά δίνουν μια λύση που δε μπόρεσε κανένας πριν. Ακόμα κι αν έχετε μια καταπληκτική, δημιουργική ιδέα – παρόμοια της οποία δεν έχει ξαναδεί κανείς, είναι απίθανο να τη δείτε να «ανθίζει» αν δεν πατάει πάνω στις ανάγκες των καταναλωτών.
Είσοδος στην αγορά
Η δημιουργία μιας νέας εταιρείας είναι μια συντριπτική εμπειρία και το να έχει κάποιος επενδυτές και συν-ιδρυτές προσθέτει μια επιπλέον πίεση.
Η πιο σημαντική συμβουλή που δίνουν οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες είναι να αναλάβετε δράση – οποιαδήποτε δράση.
Εάν αισθάνεστε κολλημένοι, απλοποιήστε το επόμενο στάδιο ανάπτυξης σε μικρότερες δυνατές εργασίες και κινηθείτε αναλόγως.
Μια απ’ τις μεγαλύτερες προκλήσεις όταν ξεκινήσαμε την Napkin Finance ήταν να παραμείνουμε προσηλωμένοι.
Νέες ιδέες, συνεργασίες, και χαρακτηριστικά ήταν σημαντικοί παράγοντες για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας, αλλά νωρίτερα υπήρξαν περισπασμοί και καθυστέρησαν την έναρξη των βασικών προϊόντων μας.
Λάβετε υπόψη ότι η καλύτερη έρευνα αγοράς προέρχεται από την απλή δρομολόγηση του προϊόντος σας. Δεν χρειάζεται να πάτε παντού αμέσως, αλλά σίγουρα δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι το προϊόν σας να είναι «τέλειο».
Απελευθερώστε το προϊόν σας, επαναλάβετε και δείτε πώς αντιδρά η αγορά και στη συνέχεια κάντε τις απαραίτητες αλλαγές.
Μετά τη κυκλοφορία
Ένα απ’ τα πιο σκληρά μαθήματα που μαθαίνουν οι νέοι επιχειρηματίες είναι πώς τα σχέδια τους δε πρόκειται να πραγματοποιηθούν όσο γρήγορα πίστευαν.
Να είστε προετοιμασμένοι – όλα θα πάρουν πολύ περισσότερο χρόνο από ό, τι είχατε προγραμματίσει, και για την εξέλιξη του προϊόντος σας μετά τη κυκλοφορία.
Δώστε χρόνο, αφήστε την εξέλιξη να έρθει φυσικά, μη πιέζετε τον εαυτό σας ή το προϊόν σας. Ενδεχομένως να αποτύχετε και ίσως αποτύχετε πολλές φορές.
Η αποτυχία είναι ευπρόσδεκτη, όσο μαθαίνετε μέσα απ’ τα λάθη. Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να αποτύχετε όσο το δυνατόν «φθηνότερα» και αυτό θα γίνει αν αποφύγετε την all-in προσέγγιση απ’ την αρχή.
Σκεφτείτε στρατηγικά τον περιορισμό στα κόστη σας για διαφήμιση ή παραγωγή μέχρι να δείτε τι λειτουργεί.
Δεν έχει σημασία πόσο αγαπάτε μια ιδέα, δεν είστε αυτός που αποφασίζει αν αξίζει τον κόπο – ο καταναλωτής είναι αυτός. Αν έχετε ξεκινήσει ένα προϊόν και δεν έχει επιτυχία, ακούστε και εμπιστευτείτε την αγορά. Μην προσπαθήσετε να ωθήσετε ένα προϊόν που κανείς δεν θέλει, προσφέροντας εκπτώσεις ή την αυξάνοντας το διαφημιστικό σας μπάτζετ. Αντ ‘αυτού, επικεντρωθείτε στο να βελτιώσετε το προϊόν ή αναπτύξτε κάτι νέο.