Πώς να χτίσετε μια δυνατή σχέση με το μέντορά σας
- 01/01/2017, 14:00
- SHARE
Αρκεί πρώτα να κάνετε καλή πρώτη εντύπωση.
Μήπως αναζητάτε αποτελεσματικούς τρόπους για να πείσετε κάποιον να σας κατευθύνει στην καριέρα σας; Ιδού τέσσερα εύκολα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βρείτε και να διατηρήσετε τον καλύτερο μέντορα:
Βρείτε κάποιον με πάθος για τον κλάδο σας
Το να βρείτε το κατάλληλο άτομο για να γίνει ο μέντοράς σας είναι εξίσου σημαντικό με το να τον πείσετε να σας αναλάβει. Ο ιδανικός μέντορας δεν είναι απαραίτητο να ταιριάζει απόλυτα με τη συγκεκριμένη σας κατάσταση ή με την επιθυμητή μελλοντική σας καριέρα, αλλά πρέπει τουλάχιστον να μοιράζεται κάποια από τα πάθη σας. Για παράδειγμα, εάν ενδιαφέρεστε να ξεκινήσετε τη δική σας εταιρεία, βρείτε κάποιον που να το έχει κάνει ήδη. Και εάν θέλετε να μάθετε πώς να αναδειχθείτε σε εταιρικό στέλεχος, εντοπίστε κάποιον μάνατζερ που μπορείτε να μιμηθείτε, ακόμα κι αν εργάζεται σε τμήμα διαφορετικό από το δικό σας.
Τραβήξτε του την προσοχή
Αν ο μέντορας που προτιμάτε είναι πολυάσχολος, καλό θα ήταν να βρείτε έναν τρόπο να του τραβήξετε την προσοχή. Προσπαθήστε να κάνετε κάτι πέρα απ’ τα συνηθισμένα για να τον προσεγγίσετε, όπως π.χ. να τραβήξετε και να του στείλετε ένα βίντεο που να αναφέρεται σε σας, στα ενδιαφέροντά σας, και γιατί θέλετε να γίνει ο μέντοράς σας. Με λίγη προσπάθεια θα τον πείσετε ότι είστε σοβαρός και αξιόπιστος. Αυτό που θα θέλει να δει σε σας είναι ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά και ότι δεν πρόκειται απλώς να χάσει τον χρόνο του.
Πηγαίνετε προετοιμασμένος στην πρώτη σας συνάντηση
Μόλις εξασφαλίσετε την πρώτη σας συνάντηση, μην πάτε απροετοίμαστος εκεί. Αντίθετα, μελετήστε ενδελεχώς το υπόβαθρο και τον κλάδο του μέντορά σας. Ρωτήστε ενδιαφέροντα πράγματα και εμπλακείτε σε έναν συναρπαστικό διάλογο, αντί να κάνετε την κουβέντα μονόπλευρη. Όσο περισσότερο ενδιαφέρον εκφράσετε για αυτά που έχει να σας πει, τόσο πιο ενεργά θα εμπλακεί και ο ίδιος.
Ορίστε σαφείς στόχους για να δουλέψετε μαζί
Σε συνεργασία με τον μέντορά σας, ορίστε κοινές προσδοκίες για τη μελλοντική σας συνεργασία. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, θέστε ερωτήματα όπως: Πόσο συχνά πρέπει να συναντιόμαστε; Τι είδους συμβουλές και ανατροφοδότηση θα ήταν οι χρησιμότερες; Πώς ορίζουμε την επιτυχία. Τόσο εσείς όσο και ο μέντοράς σας θα πρέπει να συμφωνήσετε σε κοινούς στόχους και στο πώς θα τους υλοποιήσετε.
Διαβάστε ακόμα:Εγώ γιατί δεν έχω μέντορα;