Πώς να γίνετε καλύτερος ηγέτης
- 20/12/2013, 15:55
- SHARE
Δεν χρειάζεται προσπάθεια, μόνο διάθεση. Η σωστή διοίκηση ξεκινάει από τα απλά πράγματα. Μάθετε ποια είναι.
Κάθε επικεφαλής ομάδας πρέπει να έχει στο μυαλό του, μαζί με τη γενικότερη στρατηγική της εταιρείας, και μια σειρά από μικρά καθημερινά πράγματα τα οποία είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας για τη λειτουργία της επιχείρησης και τη συνεργασία της ομάδας.
Ο Les McKeown, CEO της Predictable Success, μιας συμβουλευτικής εταιρείας με ειδίκευση στην ανάπτυξη μικρών εταιρειών, και συγγραφέας, έχει ιδρύσει πάνω από 40 εταιρείες. Στο νέο του βιβλίο με τίτλο Τhe Synergist: How to Lead Your Team to Predictable Success, παραθέτει το απόσταγμα των εμπειριών του με τη μορφή συμβουλών.
–Σβήσε το κινητό σου στο meeting. Έλα, μπορείς.
–Να κοιτάς τους ανθρώπους στα μάτια. Θέλει εξάσκηση, ξεκίνα από τώρα.
–Σκέψου. Διάλεξε μια ώρα κάθε μέρα -ή μία την εβδομάδα αν είσαι πιεσμένος- και απλώς σκέψου. Μην ακούς, μη διαβάζεις, μη μιλάς, μην τρως, μην πίνεις. Μόνο σκέψου.
–Τακτοποίησε και άδειασε το inbox σου. Δύο φορές την ημέρα πρέπει να είναι αρκετές. Αν για σένα δεν είναι, τότε μάλλον έχεις πρόβλημα διαχείρισης χρόνου και επικοινωνίας.
–Μην χρησιμοποιείς πομπώδη επίθετα και εκφράσεις. Όταν κάθε πρόταση έχει μέσα και από ένα «θεμελιώδες», «οπωσδήποτε», «επιτακτική ανάγκη» κ.λπ., τότε η σημασία τους υποβαθμίζεται και κανείς δεν τα παίρνει στα σοβαρά. Πες αυτό που θες να πεις χωρίς μεγαλοστομίες.
Διαβάστε ακόμη: Πώς βρίσκει κανείς τον ιδανικό Νο.2 στη δουλειά του;
–Ρώτα «τι μπορώ να κάνω για σένα;». Πολλοί ηγέτες ξεχνούν πόσο σημαντικοί και χρήσιμοι μπορούν να γίνουν για την ομάδα τους – αν είναι διαθέσιμοι και αν προσφερθούν για κάτι τέτοιο.
-Σήκω από το γραφείο σου και πήγαινε εκεί που συμβαίνει η δράση. Όχι, δεν συμβαίνει εκεί που κάθεσαι.
–Μην αφήνεις τις προκαταλήψεις σου να επηρεάζουν συζητήσεις και αποφάσεις. Κάποιες φορές μπορεί να είναι χρήσιμες, κάποιες όχι.
–Αμφισβήτησε αυτό που νομίζεις σωστό. Όχι συνέχεια, απλώς τόσο συχνά όσο να ξανασκέφτεσαι πού και πού αυτά που θεωρείς δεδομένα.
–Μην σκέφτεσαι δυνατά. Εκείνος που σε ακούει δεν ξέρει αν αυτό που εσύ χρησιμοποιείς ως εργαλείο είναι εντολή ή οδηγία ή αν πρέπει να γίνει κάτι με βάση αυτό. Χρησιμοποίησέ το στο brainstorming, όταν όλοι έχουν λόγο να σκέφτονται δυνατά.
–Δώσε feedback, κυρίως θετικό, τρεις φορές συχνότερα από όσο δίνεις τώρα. Όχι, δεν το κάνεις αρκετά συχνά, πίστεψέ με.
Διαβάστε ακόμη: Δέκα τρόποι να αντιμετωπίσετε το micromanagement
-Αν έχεις χώρο στο γραφείο σου, τοποθέτησε χαμηλά έπιπλα και καθίσματα στα οποία θα κάθεστε όταν θες να μιλήσεις με συνεργάτες. Κάνε το προσωπικό σου γραφείο χώρο εργασίας και όχι σύμβολο εξουσίας.
–Να ρωτάς περισσότερο και να διατάζεις λιγότερο. Φυσικά και ο ρόλος σου περιλαμβάνει το να δίνεις εντολές, όμως o ηγέτης πρέπει να ξέρει να ερευνά και να ακούει.
–Πες αυτό που θες ξανά και ξανά. Τη στιγμή που θα σε πιάνει πονοκέφαλος και μόνο στη σκέψη ότι θα το πεις για χιλιοστή φορά, είναι η στιγμή που οι άλλοι ίσα που θα έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν τι θες να πεις.
–Το email είναι μόνο για να κοινοποιείς πληροφορίες και στοιχεία. Το πληκτρολόγιό σου δεν είναι υποκατάστατο επικοινωνίας με τους ανθρώπους.
–Να έχεις επαφή με τουλάχιστον δύο επίπεδα ιεραρχίας κάτω από το δικό σου. Μην φτιάξεις μια «αυλή» υπαρχηγών με τους οποίους θα μιλάς αποκλειστικά. Δουλειά σου είναι να διοικείς την επιχείρηση, όχι τους άμεσους υφισταμένους σου.
–Να είσαι ευγενικός. Όποιον λόγο κι αν νομίζεις ότι έχεις που δικαιολογεί το να φερθείς άσχημα, κάνεις λάθος.
Διαβάστε ακόμη: Δέκα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να λέτε στη δουλειά