Πώς ο Ρίτσαρντ Μπράνσον έκανε το πάθος του μια ακμάζουσα επιχείρηση
- 23/05/2015, 16:00
- SHARE
Πάθος, σχέδιο και όραμα χρειάζονται για να ξεκινήσεις. Τι άλλο όμως κάνει τη διαφορά; Τι μαθήματα μπορείτε να εφαρμόσετε εσείς στη startup σας;
Ο ιδρυτής της Virgin Galactic, της αεροπορικής Virgin Atlantic και δεκάδων άλλων εταιρειών, είχε ως πρώτο ίνδαλμα τον Νιλ Άμστρονγκ, τον πρώτο άνθρωπο που πάτησε στο φεγγάρι. Το ασυγκράτητο πάθος του Μπράνσον να πάει στο Διάστημα είναι κάτι που μπορεί να διδάξει κάποια πράγματα σε κάθε νέο επιχειρηματία.
Σήμερα οι εταιρείες επιχειρούν σε περιβάλλον αστάθειας, αβεβαιότητας και πολυπλοκότητας. Λίγοι υπάλληλοι είναι πρόθυμοι να προτείνουν ή να εφαρμόσουν κάτι τολμηρό, κάτι που ίσως θέσει σε κίνδυνο τη δουλειά τους. Όμως αυτή η σκέψη, αν και δείχνει συνετή και ασφαλής, εντούτοις είναι ένα μεγάλο εμπόδιο στο δρόμο προς την πρόοδο και την καινοτομία.
Η καινοτομία έχει ως κίνητρο είτε το πάθος είτε ένα πρόβλημα. Στην πρώτη περίπτωση θες να καινοτομήσεις επειδή πραγματικά ενδιαφέρεσαι να κάνεις κάτι. Ο νεαρός Μπράνσον, ενθουσιασμένος από την προσελήνωση, δεν σταμάτησε όλα αυτά τα χρόνια να μελετά, να ενημερώνεται, να θέτει ερωτήματα, να παρακολουθεί την τεχνολογία, να συμβουλεύεται ειδικούς, να προσφέρει λύσεις, να κάνει όλα όσα χρειάζονται για να κάνει πράξη την εμπορική αξιοποίηση του Διαστήματος. Δεν είναι, συνεπώς, τυχαίο, το ότι το πρόγραμμά του είναι τόσο προχωρημένο και ότι δεκάδες διάσημοι έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή για τις πτήσεις του.
Πώς, όμως, κάνεις το πάθος σου επιχείρηση χωρίς να θέσεις σε κίνδυνο τη θέση σου, τα χρήματά σου ή την καριέρα σου;
Ο Hal Gregersen, διευθυντής του MIT Leadership Center και επίκουρος καθηγητής στο MIT Sloan School of Management, ξεχώρισε τα τρία βασικά χαρακτηριστικά κάθε οραματιστή επιχειρηματία που θέλει να μοιάσει στον Μπράνσον.
Άκου και νιώσε τους άλλους
Σπάνια η καινοτομία έρχεται από κάποιον που σκέφτηκε μόνος του κάτι, για να ικανοποιήσει μια δική του ανάγκη. Εστιάστε στο πώς μπορείτε να κάνετε καλύτερη τη ζωή των άλλων. Ρωτήστε τους, βρείτε τον τρόπο να συνομιλείτε απευθείας με τους χρήστες του προϊόντος σας, κατανοήστε τις ανάγκες τους, ακούστε τους προσεκτικά.
Βρείτε ένα υπάρχον πρόβλημα
Μια άλλη, και σημαντική, αφετηρία για καινοτομία είναι η αντιμετώπιση προβλημάτων. Για παράδειγμα, το 2004 ο Salman Khan, τότε στέλεχος σε hedge fund, έμαθε ότι ο εξάδελφός του δυσκολευόταν στα μαθηματικά και αυτό δημιουργούσε προβλήματα στη δουλειά του. Αποφάσισε να τον βοηθήσει χρησιμοποιώντας τα τότε online εργαλεία όπως το Yahoo Doodle. Ήταν τόσο καλός που σύντομα «δίδασκε» εξ αποστάσεως και άλλα μέλη της οικογένειας και φίλους. Το 2006 άρχισε να βιντεοσκοπεί τα μαθήματά του σε μορφή διαλέξεων και να τα ανεβάζει στο Youtube. Έτσι ίδρυσε τη Khan Academy, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με αποστολή να παρέχει δωρεάν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στον καθένα, παντού. Έχει ήδη ανεβάσει 2.000 εκπαιδευτικά βίντεο τα οποία έχουν 100.000 θεάσεις την ημέρα.
Όλοι έχουν προβλήματα. Προσωπικά, επαγγελματικά, πρακτικά. Όποιος εξετάσει το πρόβλημα σοβαρά και ενδιαφερθεί πραγματικά, θα έχει και το κίνητρο να το λύσει.
Όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τις δυνάμεις της αδράνειας, εκείνους που δεν βλέπουν με καλό μάτι την αλλαγή, και εκείνους που απλώς δεν βλέπουν το λόγο για να μπουν στον κόπο. Επιπλέον, υπάρχουν και εκείνοι που ξεκινούν δυναμικά και με τις καλύτερες προθέσεις, για να απογοητευτούν σύντομα από την πρώτη δυσκολία και να τα παρατήσουν.
Φτιάξτε μια λίστα
Καταγράψτε όλα εκείνα τα εμπόδια που στέκονται στο δρόμο προς την πραγματοποίηση του σχεδίου σας. Ποια από αυτά επηρεάζουν περισσότερο τον χρήστη ή τον πελάτης σας; Ποια από αυτά θα έχουν τη θετικότερη επίδραση αν λυθούν; Αποφασίστε ποια προβλήματα έχουν θεμελιώδη σημασία για την πρόοδο του πρότζεκτ σας και αφιερώστε το χρόνο σας σε αυτά έτσι ώστε αυτός να αξίζει.
Συνοψίζοντας, βρείτε κάτι για το οποίο πραγματικά να ενδιαφέρεστε. Με θέληση, επαφή με τον τελικό χρήστη και εντοπισμό των εμποδίων, θα μπορείτε να ξεκινήσετε τη συναρπαστική πορεία προς την καινοτομία και να κάνετε τη διαφορά. Όμως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον.