Πώς η ρωσική τουριστική «φούσκα» επηρεάζει την Ελλάδα
- 08/08/2014, 15:44
- SHARE
Τι σημαίνουν τα «λουκέτα» στα ρωσικά τουριστικά πρακτορεία για τον ελληνικό τουρισμό – Τι δηλώνουν αρμόδιοι φορείς στο FortuneGreece.
Σημαντικό είναι το πλήγμα που έχει δεχτεί η τουριστική πολιτική της Ρωσίας μετά τα διαδοχικά λουκέτα που καταγράφηκαν σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά πρακτορεία της χώρας. Υπενθυμίζεται πως μετά την πτώχευση του Labirint, ακόμη ένα ρωσικό τουριστικό γραφείο που επρόκειτο να φέρει χιλιάδες Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα, το Intaer, έβαλε «λουκέτο».
Μετά τη χρεοκοπία του Labirint, του πέμπτου μεγαλύτερου τουριστικού πρακτορείου στη Ρωσία, λόγω της οποίας «εγκλωβίστηκαν» στην Ελλάδα περίπου 10.000 Ρώσοι, το Intaer ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ότι «ανέστειλε όλες τις δραστηριότητές του από τις 5 Αυγούστου». Η πτώχευση του Intaer ήταν, σύμφωνα με στελέχη άλλων Ρώσων παραγόντων του τουρισμού, αποτέλεσμα της πρόσφατης πτώχευσης του Labirint, καθώς η εταιρεία αγόραζε αεροπορικές θέσεις από αυτό.
Σε επικοινωνία του Fortunegreece.com με το Υπουργείο Τουρισμού υπήρξε η διαβεβαίωση ότι η εξέλιξη αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει τη φετινή τουριστική σεζόν, καθώς όσοι Ρώσοι τουρίστες ήταν να ταξιδέψουν στη χώρα μας το έχουν ήδη κάνει και δεν αναμένεται να αλλάξει τα σχέδιά του κανείς την τελευταία στιγμή για τον ταξιδιωτικό προορισμό που έχει επιλέξει.
Υπογραμμίζουν ωστόσο πως το παιχνίδι πλέον παίζεται στην πολιτική που θα ακολουθηθεί για την επόμενη τουριστική σεζόν.
Πάντως η Υπουργός Τουρισμού , Όλγα Κεφαλογιάννη, έριξε το βάρος κυρίως στην ενίσχυση της ζήτηση από τον εγχώριο τουρισμό, καθώς εκτιμάται ότι παρουσιάζει μείωση της τάξης του 50% και πάνω, ανάλογα με τον τουριστικό προορισμό.
Παράγοντες από τη Ρωσία σε συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα με τον γγ. του ΕΟΤ Πάνο Λειβαδά δεσμεύτηκαν να καλύψουν τις ζημιές στους ξενοδόχους που φιλοξένησαν τους Ρώσους τουρίστες και στους αερομεταφορείς που τους μετέφεραν πίσω στη Ρωσία.
«Όλα τα τουριστικά καταλύματα ακολουθούν τις διαδικασίες που έχουν οριστεί και το όποιο ζήτημα σταδιακά και ομαλά λύνεται. Από τη πρώτη στιγμή, ο ΣΕΤΕ έχει προτρέψει τους επιχειρηματίες να προφυλάξουν την εικόνα του ελληνικού τουρισμού και να φροντίσουν για τη άριστη φιλοξενία των τουριστών, έως ότου εκείνοι επιστρέψουν στη χώρα τους. Οι αφίξεις που εκκρεμούν, λογικά θα πραγματοποιηθούν μέσω άλλων τουριστικών γραφείων» αναφέρουν παράγοντες του ΣΕΤΕ στο FortuneGreece.com.
Από τον Σύνδεσμο τονίζουν πως υπάρχει τεράστια ζήτηση από όλες τις αγορές, η οποία είναι ικανή να καλύψει τα όποια κενά δημιουργηθούν. Επιπρόσθετα, αναφέρουν πως το θέμα το έχουν αναλάβει πλέον οι αξιωματούχοι της ρωσικής πλευράς και πως βρίσκονται εν αναμονή ανακοινώσεων, ώστε να συνδράμουν σε συνεργασία με την ελληνική πολιτική ηγεσία σε ότι χρειαστεί.
«Είναι γεγονός πως η λειτουργία μέρους της ρωσικής τουριστικής αγοράς εμφάνιζε χαρακτηριστικά “φούσκας”, με αποτέλεσμα να ήταν αναμενόμενο ότι θα υπάρξουν, κάποια στιγμή, σοβαρές εξελίξεις. Ωστόσο, η τρέχουσα κρίση έχει και θετική πλευρά, καθώς οδηγεί σε εξυγίανση και αναδιάρθρωση της αγοράς, η οποία παρουσιάζει εξαιρετικές μεσοπρόθεσμες προοπτικές (2,5 εκατ. το 2021) και παραμένει από τις πιο σημαντικές για τον Ελληνικό Τουρισμό».
Την ίδια ώρα. στενή συνεργασία με το τουριστικό πρακτορείο Labirint είχε και ο ξενοδοχειακός όμιλος MITSIS. «Το Labirint ήταν ο μοναδικός πελάτης που είχαμε από τη Ρωσική αγορά. Είναι αρκετοί οι Ρώσοι τουρίστες που δεν κατάφεραν τελικά να έρθουν και έχασαν τις διακοπές τους. Από τη στιγμή που δεν ήρθαν με τον συγκεκριμένο tour operator δεν επέλεξαν κάποιον άλλον. Δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ξαναδώσουν για δεύτερη φορά το ίδιο ποσό χρημάτων που έχασαν για να έρθουν στην Ελλάδα» αναφέρει στο Fortunegreece.com o Αντιπρόεδρος των MITSIS HOTELS, Σταύρος Μήτσης. Το πρόβλημα για τον όμιλο MITSIS HOTELS είναι εάν θα πληρωθεί η πρώτη δόση που είχε οριστεί για τις 10 Αυγούστου από τον travel agent με τον οποίο συνεργάζονταν στην Ρωσία.
«Είχαμε αναπτύξει στενούς δεσμούς με τη συγκεκριμένη αγορά και είχαμε έναν πολύ καλό αντιπρόσωπο για τη διάθεση των προϊόντων μας στη Ρωσία. Η χρεοκοπία του Labirint κόστισε στον όμιλο 1.300 δωμάτια τα οποία κοιτάμε να τα καλύψουμε μέσω συνεργασίας με Έλληνες πράκτορες και tour operators που δραστηριοποιούνται και σε άλλες αγορές».
Σύμφωνα με τον κ. Μήτση τα 5.000 δωμάτια που είχαν αγοραστεί στη χώρα μας από τον συγκεκριμένο tour operator είναι αυτή τη στιγμή προς διάθεση και οι αγορές που αναμένεται να οφεληθούν είναι κυρίως η Γερμανία και η Αγγλία. Για τον Αύγουστο οι απώλειες θα καλυφθούν, δεν είναι ωστόσο βέβαιο αν θα συμβεί το ίδιο και για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
To FortuneGreece.com επικοινώνησε και με το Ginis Travel, ένα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά πρακτορεία της χώρα και όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου Σπύρος Γκίνης, είναι πολύ πιθανό να δούμε και άλλα ρωσικά πρακτορεία να οδηγούνται στη χρεοκοπία ακολουθώντας της συνέπειες του domino effect.
«Η Labirint λειτουργούσε κάτω από έντονο ανταγωνισμό και πουλούσε κάτω του κόστους. Ήμουν στη Μόσχα πριν από τρεις μήνες και όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια με την Ουκρανία φοβήθηκα για τις δυσάρεστες εξελίξεις. Συνάδελφοι που δραστηριοποιούνταν στην Ρωσία άρχισαν ξαφνικά να ανησυχούν και να “μαζεύονται”. Εμείς ευτυχώς δεν είχαμε μεγάλη έκθεση στην περιοχή. Στηριζόμασταν κυρίως στον εξερχόμενο τουρισμό Ελλήνων τουριστών προς τη Ρωσία».
Ο ίδιος προσθέτει πως οι επιπτώσεις στον ρωσικό τουρισμό είναι συνδυασμός παραγόντων, όπως ο πολιτικός αναβρασμός και η πτώσης κατά 20% που υπέστη το ρούβλι.
«Το μέσο κόστος για να έρθει ένας Ρώσος στην Ελλάδα από τα 1.000 με 1.200 ευρώ αυξήθηκε πολύ παραπάνω και αυτό αποτυπώθηκε στις μειωμένες πωλήσεις. Φέτος θα έχουμε 200.000 Ρώσους τουρίστες λιγότερους συγκριτικά με πέρυσι».
Σχολιάζοντας τις κινήσεις του Υπουργείου Τουρισμού ο κ. Γκίνης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα φέρθηκε σωστά ως προς τη διπλωματική πολιτική που ακολούθησε και πως οι Ρώσοι τουρίστες δεν πρόκειται να ξεχάσουν την μέριμνα του ελληνικού κράτους».
Όσο για τους Έλληνες ξενοδόχους υπογραμμίζει πως όσοι δεν είχαν λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις και έκαναν μεγάλο άνοιγμα θα επωμιστούν τις συνέπειες τη στιγμή που σε αντίστοιχες συμφωνίες με Έλληνες tour operators ζητάνε προπληρωμή.
Διαβάστε ακόμη:
Νέο «κανόνι» από ρωσικό τουριστικό γραφείο – Χάνουμε 10.000 τουρίστες
Αρχίζει να «ματώνει» και η Ελλάδα από την κρίση στην Ουκρανία