Πώς θα ενταχθεί η Σκωτία στην Ε.Ε αν αποσχιστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο
- 14/03/2017, 11:10
- SHARE
Μια ανεξάρτητη Σκωτία θα χρειαζόταν να θέσει υποψηφιότητα προκειμένου να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ, σημείωσε ο Μπαρόζο.
Η Σκωτία, η οποία τάχθηκε κατά πλειοψηφία εναντίον του Brexit, θα πρέπει να υποβάλει υποψηφιότητα αν θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση που κηρύξει την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο κατόπιν ενός νέου δημοψηφίσματος, επιβεβαίωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η σκοτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε χθλες πως θα ζητήσει να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας, αφήνοντας να πλανάται ξανά η απειλή της διάλυσης του ΗΒ.
Η Κομισιόν υπενθύμισε ότι εξακολουθεί να ισχύει η θέση που είχε διατυπώσει ο πρώην πρόεδρος της, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πριν από το προηγούμενο δημοψήφισμα, το 2014: μια ανεξάρτητη Σκοτία θα χρειαζόταν να θέσει υποψηφιότητα προκειμένου να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ.
«Ναι, το δόγμα Μπαρόζο συνεχίζει να ισχύει, είναι σαφές», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στη διαδικασία εισδοχής νέων κρατών μελών.
Τον Φεβρουάριο του 2014, πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, ο Μπαρόζο είχε διαμηνύσει ότι η Σκωτία θα χρειαζόταν να παλέψει για να γίνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
«Στην περίπτωση που σχηματίζεται μια νέα χώρα, ένα νέο κράτος, που προέρχεται από ένα υπάρχον κράτος μέλος, αυτό θα πρέπει να θέσει υποψηφιότητα» για να γίνει μέλος της ΕΕ, είχε πει.
«Και η υποψηφιότητά του και η ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εγκριθούν από όλα τα κράτη μέλη» της, είχε προσθέσει ο Πορτογάλος.
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, η οποία ηγείται του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP), θέλει να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019.