Πως θα έρθει η ανάπτυξη στην Ελλάδα
- 25/04/2014, 09:40
- SHARE
Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο για την χώρα που προωθεί η κυβέρνηση βασίζεται σε εννέα πυλώνες.
Βασισμένο σε εννέα πυλώνες είναι το νέο αναπτυξιακό πρότυπο για την Ελλάδα, το οποίο, με τον τίτλο «Ελλάδα 2021: Το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο», προβλέπει ριζική αλλαγή της παραγωγικής δομής στη χώρα.
Παράλληλα, προαναγγέλλει μειώσεις φόρων, αρχικά στα κέρδη των επιχειρήσεων και σε δεύτερο στάδιο στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και στη φορολογία στην ενέργεια και στα φυσικά πρόσωπα, όπως και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους ανέργους.
Το προσχέδιο του νέου αναπτυξιακού προτύπου παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Euro Working Group, από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, Πάνο Τσακλόγου, και, σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο έγινε δεκτό με ευνοϊκά σχόλια από τους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.
Στο νέο Αναπτυξιακό Πρότυπο καταγράφονται οι πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν σε συγκεκριμένους τομείς, στους οποίους η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και μπορούν να στηρίξουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μεταξύ αυτών είναι ο τουρισμός με την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων και την ανάπτυξη νέων προϊόντων, όπως ο ιατρικός τουρισμός. Στον πρωτογενή τομέα έμφαση θα δοθεί στην αύξηση του ποσοστού μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και στην προώθησή τους στις διεθνείς αγορές. Αντίστοιχα στην ενέργεια προέχει η βελτιστοποίηση του ενεργειακού μείγματος, η διαχείριση του ορυκτού πλούτου, η βιώσιμη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων και η εξοικονόμηση ενέργειας.
Συνοπτικά, το νέο αναπτυξιακό πρότυπο βασίζεται στους ακόλουθους πυλώνες:
-Τουρισμός
-Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων
-Ενέργεια
-Διαμετακομιστικό εμπόριο & Συνδυασμένες μεταφορές
-Έρευνα, Τεχνολογία & Καινοτομία
-Βιομηχανία Φαρμάκων
-Βιομηχανία μετάλλων και δομικών υλικών
-Ναυτιλία και συναφείς δραστηριότητες
-Εμπορεύσιμες υπηρεσίες
Για τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, που αποτελεί όπως σημειώνεται «το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας», η Ελλάδα προτείνει εκτός από τους πόρους των Διαρθρωτικών Ταμείων, τη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και την κινητοποίηση Επενδυτικών Κεφαλαίων, δανείων από τα Ευρωπαϊκά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, εθνικές και διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες.
Σημειώνεται, ότι το σχέδιο, το οποίο βασίστηκε στις μελέτες που εκπόνησαν το ΚΕΠΕ, το ΙΟΒΕ και η McKinsey, οριστικοποιήθηκε στους βασικούς άξονές του την περασμένη Τρίτη, από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, τον σύμβουλο του πρωθυπουργό, Χρύσανθο Λαζαρίδη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αναμένεται δε, να παρουσιαστεί αναλυτικά από τον κ. Στουρνάρα στο Eurogroup της 5ης Μαΐου.
Χθες η ομάδα εργασίας του συμβουλίου των υπουργών της Ευρωζώνης ενέκρινε και τυπικά σήμερα την εκταμίευση τριών δόσεων προς την Ελλάδα, με την πρώτη να ανέρχεται στα 6,3 δισ. ευρώ και τις επόμενες δύο από ένα δισ. η κάθε μια.
Το κλίμα στην συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα θετικό για την Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά δήλωσε προς τους εταίρους ότι μετά την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, τελεί εν αναμονή αποφάσεων για την περαιτέρω ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους.
Η συζήτηση για το θέμα αυτό θα γίνει τους επόμενους μήνες και θα αποτελέσει αντικείμενο ενασχόλησης κατά τη διάρκεια της επόμενης επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνας.
Διαβάστε περισσότερα:
Μέρκελ και Λαγκάρντ αποφασίζουν τον Μάιο για το ελληνικό χρέος