Πώς το να τσεκάρετε τα e-mail μετά τη δουλειά βλάπτει την καριέρα σας
- 18/04/2015, 23:01
- SHARE
Για πολλούς, είναι το τίμημα της καλής δουλειάς.
Τα smartphone και τα tablet προσφέρουν τη δυνατότητα να ελέγχουμε τα e-mail μας οποιαδήποτε ώρα, σε οποιοδήποτε μέρος. Αυτή η ευκολία όμως δεν έρχεται χωρίς τίμημα. Ο συνεχής έλεγχος των e-mail μπορεί να οδηγήσει σε επαγγελματική εξουθένωση, καθώς και σε προβλήματα υγείας, σύμφωνα με τον Dean Debnam, διευθύνοντα σύμβουλο της Workplace Options, η οποία παρέχει σε εργαζόμενους υπηρεσίες υποστήριξης της ισορροπίας μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής τους ζωής.
Αν και οι απόψεις για το κατά πόσο πρέπει κανείς να είναι 24 ώρες το 24ωρο σε ετοιμότητα για να απαντήσει σε επαγγελματικά e-mail διίστανται, έρευνα της Gallup δείχνει πως το να είναι κανείς συνεχώς διαθέσιμος μεταφράζεται σε περισσότερες ώρες εργασίας. Αν και μόλις το 36% των εργαζομένων δηλώνουν ότι τσεκάρουν συχνά τα e-mail τους εκτός ωρών γραφείου, όσοι το κάνουν προσθέτουν μέχρι και 10 επιπλέον ώρες εργασίες την εβδομάδα- τις διπλάσιες από εκείνους που τσεκάρουν τα e-mail τους σπάνια ή περιστασιακά. Η έρευνα επίσης έδειξε πως οι νεότεροι εργαζόμενοι και οι άνδρες είναι πιο πιθανό να τσεκάρουν συχνά τα e-mail τους.
Όσο περισσότερα χρήματα βγάζει κανείς και όσο υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης διαθέτειτόσο πιο πιθανό είναι να βρίσκεται μεταξύ εκείνων που τσεκάρουν διαρκώς τα e-mail τους. Οι εργαζόμενοι με πτυχίο πανεπιστημίου ή υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και οι εργαζόμενοι που κερδίζουν περισσότερα από 120.000 δολάρια το χρόνο, είναι δύο φορές πιο πιθανό να ελέγχουν συνεχώς τα email τους σε σχέση με εκείνους που έχουν χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης ή αμείβονται με λιγότερα από 48.000 δολάρια το χρόνο.
Υπάρχουν πολλά στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν πως η συνήθεια του διαρκούς ελέγχου των e-mail βλάπτει την καριέρα, αλλά και την υγεία σας. Πρώτον, λειτουργεί εις βάρος της προσωπικής σας ζωής, καθώς περιορίζει το χρόνο που της αφιερώνετε και μειώνει το επίπεδο της ποιότητάς της. Επίσης, το να δουλεύετε πολύ περισσότερο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ψυχολογικά, γαστρεντερικά και καρδιαγγειακά.