Πόσα αποκαλύπτετε στα social media;
- 19/12/2013, 20:35
- SHARE
Περισσότερα από όσα φαντάζεστε - Και οι ερευνητές δεν ξέρουν τι να πρωτοαναλύσουν.
Το ότι οι περισσότεροι από εμάς αποκαλύπτουμε στα social media λεπτομέρειες της ζωής μας δεν είναι κάτι καινούριο. Εδώ και χρόνια οι ειδικοί προειδοποιούν πως όση περισσότερη πληροφορία σκορπίζουμε online τόσο το χειρότερο για εμάς. Όμως, εκτός από τους πιθανούς κακόβουλους παραλήπτες της πληροφορίας, υπάρχουν και οι επιστήμονες που «βουτούν» στον ωκεανό αυτό των δεδομένων προσπαθώντας να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα.
Ο ερευνητής της ΙΒΜ, Eben Haber, ειδικεύεται στους τρόπους με τους οποίους ο άνθρωπος αλληλεπιδρά με τους υπολογιστές. «Οι τρόποι που μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί αυτή την πληροφορία μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικά επωφελείς σχέσεις ανάμεσα στις εταιρείες και τους καταναλωτές», δήλωνε πριν από λίγες μέρες στο BBC, «αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι εταιρείες να μάθουν υπερβολικά πολλά».
Διαβάστε ακόμη: 1,61 δισεκατομμύρια άνθρωποι στα social media
Για τις εταιρείες δεν υπάρχει πια «κοινό», «κοινή γνώμη» και «αγορά». Έχουν περάσει στο στάδιο της ατομικής αξιολόγησης του καθενός από εμάς. Ειδικά προγράμματα «σκανάρουν» το διαδίκτυο βρίσκοντας πληροφορίες για εμάς, τι έχουμε γράψει, τι γνώμη έχουμε για κάποιο ζήτημα ή προϊόν, πού ταξιδέψαμε, τι αγοράσαμε, τι είδαμε χθες στην τηλεόραση κ.λπ, όλα αυτά με βάση όσα εμείς γράψαμε στο Facebook, το Twitter ή αλλού.
«100 tweets από ένα άτομο είναι αρκετά για να δημιουργηθεί ένα σχετικά ακριβές ψυχολογικό προφίλ του», συνεχίζει ο Haber, «και με βάση αυτό είναι δυνατόν να του κατευθύνουν διαφημίσεις προσαρμοσμένες στην προσωπικότητά του».
Διαβάστε ακόμη: Social Media: Κανόνες καλής συμπεριφοράς
Μόνο στις ΗΠΑ και μόνο το 2012 δαπανήθηκαν πάνω από $160 δισ. σε ενέργειες direct marketing με ποσοστό ανταπόκρισης μόλις 2%. Το ζητούμενο είναι τώρα το direct να γίνει ακόμα πιο… direct με προσωποποιημένες διαφημίσεις και προσφορές που θα φτάνουν στο κινητό μας ή στο email μας και οι οποίες πραγματικά θα μας ενδιαφέρουν.
«Γράφεις κάτι στο Twitter και ολόκληρος ο πλανήτης μπορεί να το διαβάσει. Αυτό για εμάς τους ερευνητές είναι υπέροχο», καταλήγει ο Haber. «Ωστόσο δεν ξέρω πώς θα το δεχτούν αυτό οι άνθρωποι, όταν καταλάβουν πραγματικά την έκταση του τι μπορεί να γίνει με τα γραπτά τους».