Πόσες καταθέσεις αντέχουν να χάσουν ακόμα οι τράπεζες;

Πόσες καταθέσεις αντέχουν να χάσουν ακόμα οι τράπεζες;
Photo:

Συνεχίζεται η «αιμορραγία» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs.

H έκθεση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs δείχνει πως οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται από τις ελληνικές τράπεζες. Όπως υπογραμμίζει ο οίκος οι εκροές καταθέσεων διαμορφώθηκαν περίπου στα 7 δισ. ευρώ, από 3,5 δισ. το Μάρτιο, έναντι αύξησης του ορίου ELA κατά 6 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η ΕΚΤ αποφάσισε χθες να αυξήσει το όριο χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) και να διατηρήσει το υφιστάμενο «κούρεμα» στα εχέγγυα των τραπεζών για άντληση ρευστότητας.

Με βάση την ίδια συσχέτιση, η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το όριο του ELA κατά 1,1 δισ. αυτή την εβδομάδα μετά από αύξηση 2 δισ. την αμέσως προηγούμενη, δείχνει ότι το Μάιο οι εκροές δεν δείχνουν να μετριάζονται, αναφέρει η Goldman Sachs. Όπως υπολογίζει μάλιστα οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες μέχρι στιγμής το Μάιο έχουν ανέλθει στα 3 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με τις αντοχές των τραπεζών, ο οίκος τονίζει ότι ενώ το όριο χρήσης του ELA αυξάνεται «με το σταγονόμετρο», οι τράπεζες δεν έχουν περιοριστεί από τη διαθεσιμότητα εχεγγύων.

Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις του, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν πρόσβαση σε στοιχεία ενεργητικού ύψους 114 δισ. ευρώ.

Με βάση το υφιστάμενο «κούρεμα» που επιβάλλει η ΕΚΤ στην αξία των εχεγγύων, η Goldman Sachs εκτιμά ότι το “μαξιλάρι” ρευστότητας των τραπεζών διαμορφώνεται στα 38 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σημειώνει ότι μια πιθανή αναθεώρηση του «κουρέματος» από την ΕΚΤ μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μεταβολή του “μαξιλαριού” για τις ελληνικές τράπεζες.

Συνάντηση Δραγασάκη με τραπεζίτες
Η ρευστότητα του τραπεζικού τομέα, η συμβολή των τραπεζών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η βελτίωση της εισπραξιμότητας των δημοσίων εσόδων και η αποδοτικότερη αξιοποίηση αναπτυξιακών δράσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) η οποία έγινε σήμερα, έπειτα από αίτημα της ΕΕΤ.

Στη συνάντηση, συμφωνήθηκε η συγκρότηση Ομάδας Έργου με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών, της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η οποία θα εκπονήσει, εντός 30 ημερών, στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών στη χώρα μας και τον δραστικό περιορισμό της κυκλοφορίας του φυσικού χρήματος.

Ακόμη, συμφωνήθηκε να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προκύπτουν από μια δέσμη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών («επενδυτικό σχέδιο Juncker», διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λπ.).

Ο αντιπρόεδρος ενημέρωσε και για την πορεία υλοποίησης του στόχου της κυβέρνησης για τη σύσταση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Τέλος, συζητήθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνήσει τις δυνατότητες συμμετοχής της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (New Development Bank) μετά τη σχετική πρόταση που υποβλήθηκε προς τη χώρα μας. Για το θέμα αυτό, ο κ. Δραγασάκης όρισε ως υπεύθυνο για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αυτών, τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη.