Πότε θα κριθεί η άρση απαγόρευσης εξαγωγών στη Ρωσία;
- 28/08/2013, 13:17
- SHARE
Έλληνες και Ρώσοι κάθονται σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για πρώτη φορά μετά τις 15 Ιουλίου.
Μπορεί το ρώσικο συνάλλαγμα να ρέει άφθονο φέτος το καλοκαίρι στον τομέα του τουρισμού, δεν συμβαίνει, όμως, και το ίδιο στον τομέα των εξαγωγών. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα πέρυσι έκανε εξαγωγές της τάξης των 464 εκατ. ευρώ προς τη Ρωσία, όταν οι εισαγωγές της έφτασαν τα 5,967 δισ. ευρώ, ήταν δηλαδή 13 φορές περισσότερες.
Φέτος τα μηνύματα δεν είναι καλύτερα, καθώς από τις 15 Ιουλίου έχει επιβληθεί σε μία σειρά ελληνικών επιχειρήσεων του κτηνοτροφικού τομέα που είχαν εξαγωγική δραστηριότητα στη Ρωσία, απαγόρευση εξαγωγών από τις υγειονομικές υπηρεσίες της Ρωσίας.
Συγκεκριμένα, ύστερα από ελέγχους που έγιναν τον Ιούνιο στη χώρα μας από την Rosselkhoznadzor, την υγειονομική υπηρεσία της Ρωσίας, προέκυψε ότι υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία παραγωγής και παραβάσεις τον κανόνων κτηνιατρικής. Παράλληλα βρέθηκαν κάποιες εταιρείες στην Ελλάδα να πουλάνε προϊόντα σε Ρώσους εισαγωγείς που δεν είχαν καν προέλευση την Ελλάδα, αλλά χώρες που έχουν απαγορευθεί στη Ρωσία.
Διαβάστε ακόμη: Δημόσιο «αλά ρωσικά»
Μάλιστα, παρατηρείται και μια σημαντική δυσαρμονία μεταξύ των ελληνικών και των ρωσικών κτηνιατρικών υπηρεσιών, αφού για τα συγκεκριμένα προϊόντα το 90% των προμηθευτών έχει εγκριθεί από τις ελληνικές Αρχές και μόνο το 10% από τις ρωσικές. Αυτήν την τελευταία δυσαρμονία, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, καλούνται σήμερα να επιλύσουν οι δύο πλευρές, με τους Ρώσους, όμως, να είναι επιφυλακτικοί ως προς το αποτέλεσμα.
Σαν να μην έφθανε αυτό, μία άλλη πρώην σοβιετική δημοκρατία, η Αρμενία ανακοίνωσε προχθές την παύση εισαγωγών αιγοπρόβειου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης λόγω επιδημίας.
Οι καταστάσεις αυτές έρχονται να επιβαρύνουν περαιτέρω την ανακοπή της συνεχούς, για τρία χρόνια, ανόδου των ελληνικών εξαγωγών που εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Τα συγκεκριμένα περιστατικά θα επιβαρύνουν σχεδόν το σύνολο του δεύτερου εξαμήνου, καθώς σε ότι αφορά την Ρωσία -και τις γειτονικές χώρες της που ακολουθούν τις ίδιες προδιαγραφές- δεν αναμένεται να υπάρξουν γρήγορα βήματα.
Διαβάστε ακόμη: Η κόντρα Πούτιν-Σαββίδη ξυπνά μνήμες από τα παλιά