Πούτιν: «Παραμένει μεγάλη η απόσταση μας με τον Ομπάμα»
- 07/03/2014, 09:49
- SHARE
Δεν έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές ΗΠΑ – Ρωσίας για την Ουκρανία, ούτε μετά την νέα τηλεφωνική τους συνομιλία.
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως η απόσταση ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ παραμένει μεγάλη στο θέμα της Ουκρανίας, πρόσθεσε όμως πως οι δύο χώρες δεν πρέπει να θυσιάσουν τις σχέσεις τους εξαιτίας μιας διαφωνίας για ένα μεμονωμένο, αν και πολύ σημαντικό, διεθνές πρόβλημα. Σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε σήμερα από το Κρεμλίνο, ο Ρώσος ηγέτης είπε στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, πως οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας, οι οποίοι ήρθαν στην εξουσία μ’ ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα, επέβαλαν «απολύτως παράνομες αποφάσεις στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιφέρειες και στην περιφέρεια της Κριμαίας».
Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που διήρκεσε περίπου μια ώρα, ο Ομπάμα κάλεσε τον Πούτιν να δεχθεί τους όρους για μια διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, η οποία έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Λίγο νωρίτερα και ο Λευκός Οίκος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για την επικοινωνία των δύο ηγετών η οποία έγινε αφότου οι αμερικανοί προχώρησαν σε κυρώσεις κατά της Μόσχας με την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και πάγωμα πόρων σε ρώσους αξιωματούχους καθώς και σε αξιωματούχους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας τους οποίους κρίνει «υπεύθυνους» για το ότι απειλείται η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα, η εθνική κυριαρχία ή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε ότι η Ρωσία παραβίασε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κάτι που μας οδήγησε να λάβουμε μέτρα αντιποίνων, σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Χθες, το κοινοβούλιο της νότιας ουκρανικής περιφέρειας της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία και της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου για να γίνει η Κριμαία τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κινήσεις για τις οποίες οι φιλοδυτικοί ηγέτες στο Κίεβο υποστηρίζουν πως παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Διαβάστε σχετικά: Η Κριμαία ψήφισε να γίνει τμήμα της Ρωσίας
Κυρώσεις στη Μόσχα και από την Ε.Ε.
Κλιμακωτές πολιτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αποφάσισε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδρίασε χθες εκτάκτως στις Βρυξέλλες για την κατάσταση στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μετά τη λήξη της Συνόδου, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα λάβει κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε τρία στάδια. Συγκεκριμένα η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία αποσύρονται από τις προετοιμασίες της G8 στο Σότσι της Ρωσίας και διακόπτονται οι συνομιλίες για τις θεωρήσεις διαβατηρίων Ρώσων πολιτών.
Παράλληλα, οι «28» ζητούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εντός των προσεχών ημερών και να καταλήξουν σύντομα σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εάν δε βρεθεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού η ΕΕ θα προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως περιορισμοί στις μετακινήσεις, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και αναστολή των Συνόδων Κορυφής ΕΕ- Ρωσίας. Προβλέπεται, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ θα προετοιμάσουν αυτά τα μέτρα.
Εάν η Ρωσία συνεχίσει να μη συμμορφώνεται, οι “28” στην κοινή τους δήλωση, ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να λάβουν και οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Τέλος, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία πριν από τις ουκρανικές εκλογές της 25ης Μαΐου. Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Πολωνία καταδίκασαν τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία και απείλησαν με νέες κυρώσεις.