Πούτιν: «Η Ρωσία δεν θα συρθεί σε σύρραξη ευρείας κλίμακας»
- 29/08/2014, 19:05
- SHARE
Καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, ΝΑΤΟ και ΕΕ ζητούν εξηγήσεις από τη Μόσχα για την «παραβίαση» των ουκρανικών συνόρων.
Η Ρωσία δεν θα συρθεί σε μια σύρραξη ευρείας κλίμακας, αλλά θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση δεχθεί, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν, την ώρα που το ΝΑΤΟ αλλά και αρκετά ευρωπαϊκά κράτη κάνουν λόγο για ευθεία παραβίαση των ουκρανικών συνόρων από ρωσικά στρατεύματα.
«Πρέπει πάντοτε να είμαστε έτοιμοι να αποκρούσουμε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ρωσίας. Οι εταίροι μας πρέπει να καταλάβουν ότι είναι καλύτερο να μην μας προκαλούν», δήλωσε ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα συνεχίσει να αναπτύσσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, «όχι για να απειλήσει κανέναν, αλλά για να αισθάνεται ασφαλής».
Μία ημέρα πριν από την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο αναμένεται να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου ρίχνουν «λάδι στη φωτιά», ενώ οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών μαίνονται αδιάκοπα. Τουλάχιστον δέκα Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα και 30 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών κοντά στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, σύμφωνα με το ουκρανικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας.
Σύμφωνα με την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνολικά 2.593 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ανατολική Ουκρανία από τα μέσα του Απριλίου.
Στο μεταξύ κάτοικοι της Μαριούπολης εγκατέλειπαν την πόλη εν μέσω της προέλασης των φιλορώσων ανταρτών, οι οποίοι έχουν καταλάβει διάφορες κοινότητες στην περιοχή. Καθώς συνεχίζεται η επιτυχημένη αντεπίθεση που έχουν εξαπολύσει οι αντάρτες αυτή την εβδομάδα νότια του Ντονέτσκ, η Μαριούπολη κινδυνεύει να γίνει ο επόμενος στόχος των αυτονομιστών, αφού η πόλη των 460.000 κατοίκων βρίσκεται 50 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα και η θέση της κρίνεται στρατηγικής σημασίας καθώς μέσω αυτής μπορεί να υπάρξει μια σύνδεση με την Κριμαία, που προσάρτησε η Ρωσία τον Μάρτιο.
«Αναμένουμε από τη Ρωσία εξηγήσεις μετά τις πολλαπλές αναφορές περί παράνομων διελεύσεων ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά σύνορα, που καταλήγουν να συνιστούν μια στρατιωτική επέμβαση», δήλωσε σε αυστηρό τόνο από το Βερολίνο ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη, η οποία δεν δικαιολογείται από τίποτε», συνέχισε ο Ζάιμπερτ. «Καλούμε κατεπειγόντως τη Ρωσία να σταματήσει κάθε ενέργεια η οποία συμβάλλει σε μια νέα κλιμάκωση», πρόσθεσε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να υπάρξει «μια διπλωματική λύση» στην κρίση.
Την ίδια ώρα, στο Κίεβο ο Ιχόρ Ντολχόφ, επικεφαλής της ουκρανικής αποστολής στο ΝΑΤΟ μετά την έκτακτη συνεδρίαση των 28 πρεσβευτών των χωρών μελών, δήλωσε πως η Ουκρανία θα ήθελε να λάβει όπλα από το ΝΑΤΟ, αλλά δεν περιμένει από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να στείλει στρατεύματα στη χώρα για να πολεμήσουν εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού.
«Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δυστυχώς δεν έχουν προσφέρει όπλα στην Ουκρανία. Θέλουμε όπλα», κατήγγειλε ο Ντολχόφ. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη βοήθεια, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής. Είναι ξεκάθαρο ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας βοηθήσει με στρατεύματα και δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο από τις χώρες μέλη. Δεν εξετάζουμε αυτό το ενδεχόμενο προς το παρόν», πρόσθεσε ο Ντολχόφ. «Μπορούμε να διασφαλίσουμε την προστασία μας, όμως έχουμε ανάγκη από τη βοήθεια» των Συμμάχων «για να σταματήσουμε την επίθεση» της Ρωσίας και για «να ζητήσουμε από τον πρόεδρο Πούτιν να συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης».
Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Γιούρι Προντάν δήλωσε σήμερα ότι το Κίεβο έχει απογοητευθεί από την «έλλειψη μιας εποικοδομητικής προσέγγισης» από μέρους της Ρωσίας στις συνομιλίες για το φυσικό αέριο, για να διευθετηθεί μια διένεξη η οποία ήδη έχει οδηγήσει στην διακοπή των προμηθειών στους Ουκρανούς καταναλωτές.
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ είπε νωρίτερα σήμερα πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε συνομιλίες για την αποκατάσταση της τροφοδοσίας της Ουκρανίας με αέριο και θα εξετάσει μια μείωση τιμών, που προσφέρει για να εξασφαλίσει την επίτευξη συμφωνίας. Ο Νόβακ εξήγησε ότι η Ρωσία μπορεί να εφαρμόσει μια αναδρομική έκπτωση 100 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα, με την τελική τιμή να διαμορφώνεται για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου στα 385 δολάρια/1.000 κυβικά μέτρα.
«Πάλι ακούμε για την τιμή των 385 δολαρίων. . . λόγω της διαγραφής των τελών. Αυτό, όπως φαίνεται ότι νομίζει η Ρωσία, σημαίνει πως η τιμή των 485 δολαρίων είναι δίκαιη, είναι η τιμή της αγοράς. Εμείς νομίζουμε ότι με αυτήν την τιμή γίνεται μια δυσμενής διάκριση σε βάρος μας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο Προντάν.
Διαβάστε ακόμη:
ΝΑΤΟ: Η Ρωσία παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας
Ρωσία: «Μεγάλοι κίνδυνοι» για την προμήθεια φυσικού αερίου
ΝΑΤΟ: Ξεπερνούν τους χίλιους οι Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία
Στην Ουάσινγκτον θα μεταβεί ο Πέτρο Ποροσένκο
Μέρκελ: Το Σάββατο θα συζητηθούν πιθανά νέα μέτρα κατά της Ρωσίας