Προδιαγεγραμμένος ο συμβιβασμός – Αλλαγές στα stress tests για να κλείσει η αξιολόγηση
- 30/09/2017, 09:35
- SHARE
Σε αυτόν τον συμβιβασμό, όλοι έδωσαν και πήραν κάτι. Το κρίσιμο «στοίχημα» τόσο για ΕΚΤ όσο και για ΔΝΤ παραμένει η μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Το Fortune Greece πρώτο (από τις 16.09.2017) έγραψε πως το αίτημα του ΔΝΤ για AQR (έλεγχο ποιότητας του ενεργητικού) στις ελληνικές τράπεζες ήταν προσχηματικό και δεν θα προχωρούσε περαιτέρω, αλλά θα βοηθούσε το Ταμείο να καθήσει από θέση ισχύος στο τραπέζι της επόμενης αξιολόγησης και να το χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης.
Ανώτατες τραπεζικές πηγές ήδη από τότε, δήλωναν πως, «ΔΝΤ και Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν τελικά σε μία κοινή διαδικασία, που δεν θα αμφισβητηθεί από καμία πλευρά και δεν θα αφήσει «σκιές» στα μάτια των επενδυτών», όπως ακριβώς και ανακοινώθηκε.
Ωστόσο, το αίτημα του ΔΝΤ, που διέρρευσε από τον Ιούλιο, οδήγησε τις μετοχές των τραπεζών στο χρηματιστήριο σε απώλειες που έφθασαν έως και το 30% και «βάρυνε» το κλίμα στο road show, όπου υπουργοί της κυβέρνησης και κορυφαίοι τραπεζίτες επεδίωκαν να πείσουν τους επενδυτές να στρέψουν και πάλι το βλέμμα τους στην Ελλάδα.
Ευτυχώς, για την οικονομία και για τη χώρα, η δήλωση επίτευξης συμβιβασμού ήρθε τις προηγούμενες ημέρες από τον Πόουλ Τόμσεν, μετά και από αλεπάλληλες παρασκηνιακές επαφές και διαβουλεύσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε αυτόν τον συμβιβασμό, όλοι έδωσαν και πήραν κάτι.
Η ΕΚΤ και η ελληνική κυβέρνηση κατάφεραν να αποφύγουν τη διεξαγωγή των AQR, τα οποία απαιτούσαν στροφή στις διαδικασίες, με κίνδυνο να χαθούν οι στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων, που είναι αυτή τη στιγμή πρωταρχικός στόχος για το σύνολο των δανειστών, αλλά και για την ΤτΕ.
Η ΕΚΤ πέτυχε ακόμη να διατηρήσει το ρόλο του μοναδικού αρμόδιου επόπτη για το ελληνικό τραπεζικό (και το ευρωπαϊκό) σύστημα, χωρίς να δώσει χώρο για αμφισβήτηση των διαδικασιών της από το ΔΝΤ.
Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ κατάφερε, πιέζοντας για το AQR να πετύχει την επίσπευση των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, τα οποία θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο, έναντι του Οκτωβρίου του 2018, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Κατάφερε, επίσης, να «επιβάλλει» τη διεξαγωγή, παράλληλα με τα stress test, στοχευμένων ελέγχων ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, όχι όμως ένα γενικευμένο AQR.
Ωστόσο, το κρίσιμο «στοίχημα» τόσο για την ΕΚΤ, όσο και για το ΔΝΤ είναι η ταχύτητα μείωσης των «κόκκινων» δανείων.
Σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς στόχους που έχουν συμφωνήσει οι τράπεζες και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), τα υπόλοιπα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) θα πρέπει να μειωθούν σε 65,9 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs, που περιλαμβάνουν τα NPLs και τα δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί), στα 98,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017. Οι φετινοί στόχοι κρίνονται εφικτοί από τους δανειστές, όμως η διετία 2018-2019 είναι ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί ότι θα περιορίσουν, μέχρι το τέλος του 2019, τα NPEs στα 66,7 δισ. ευρώ και τα NPLs στα 40,2 δισ. ευρώ.
Το ΔΝΤ εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι συγκεκριμένοι στόχοι είναι αισιόδοξοι και ζητεί πιο ενεργητικές πολιτικές στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, πωλήσεις προβληματικών χαρτοφυλακίων, επίσπευση των πλειστηριασμών και κατάργηση της προστασίας του Νόμου Κατσέλη, για τον οποίο εκτιμούν πως προστατεύει στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Τα θέματα αυτά θα τεθούν και πάλι στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, για την οποία δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία έναρξης και, μεταφέρεται, πιθανότατα για τις αρχές Νοεμβρίου.