Λαγκάρντ: Προληπτική υποστήριξη για την Ελλάδα
- 09/10/2014, 19:25
- SHARE
Για την ανάγκη «προληπτικής γραμμής πίστωσης» της ελληνικής οικονομίας έκανε λόγο η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Η Ελλάδα θα χρειαστεί προληπτική γραμμή πίστωσης έως ότου επανέλθει ομαλά στις αγορές, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. «Πιστεύουμε ότι η χώρα θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη θέση εάν εξασφάλιζε μια προληπτική υποστήριξη» είπε η επικεφαλής του Ταμείου στη σημερινή συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν αύριο στην Ουάσιγκτον και ολοκληρώνονται την Κυριακή.
Οι προληπτικοί μηχανισμοί του ΔΝΤ παρέχουν πιστωτικά εχέγγυα τα οποία εξασφαλίζουν στους επενδυτές ότι η εκάστοτε χώρα θα αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού. Τέτοιου είδους μηχανισμοί δεν επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος των κρατών, εφόσον δεν χρησιμοποιηθούν.
Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα το πώς θα διαχειριστεί την οικονομία της, υπογραμμίζοντας ότι «με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της, τόσο από δημοσιονομικής άποψης, όσο και στο θέμα των αγορών, όπου έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση».
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η ελληνική κυβέρνηση ερευνά τις πιθανότητες να ζητήσει από το ΔΝΤ την προληπτική αυτή γραμμή πίστωσης, όμως δεν έχουν ξεκινήσει επίσημες συζητήσεις καθώς το ελληνικό πρόγραμμα λήγει το 2016.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του ΔΝΤ, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015 φτάνουν τα 18,7 δισ. ευρώ και για το 2016 τα 8,6 δισ. ευρώ. Χρήματα τα οποία, κατά το Ταμείο, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να καλύψει από τους πόρους της παρούσας δανειακής σύμβασης, της βελτίωσης των εσόδων και της χρηματοδότησης από τις αγορές. Όμως οι ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, αναφέρουν πολλοί αναλυτές, ανησυχούν τους διεθνείς επενδυτές.
Οι θέσεις της Κριστίν Λαγκαρντ για την Ευρωζώνη
Για την Ευρωζώνη, η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ ότι υπάρχει «κίνδυνος ύφεσης», με πιθανότητα 35-40%, και ότι μια τέτοια εξέλιξη «μπορεί να αποφευχθεί», επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα στον τομέα της νομισματικής πολιτικής και ότι «υπάρχει επαγρύπνηση» για τα ζητήματα του αποπληθωρισμού και της ύφεσης, ώστε η Ευρωζώνη να αποφύγει τα δυσάρεστα, όπως είχε συμβεί με την Ιαπωνία, τη δεκαετία του ’90.
Αναφορά έκανε και στην ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και ότι πρέπει να συμβαδίζουν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κάθε χώρας και πως θα πρέπει να υπάρξουν «στοχευμένες δημοσιονομικές πολιτικές», δίνοντας έμφαση στις επενδύσεις σε υποδομές.
Μεταξύ άλλων, η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην 70χρονη επέτειο του ΔΝΤ και στη γενικότερη αποστολή του για την σταθερότητα και την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, μέσα από δανειακές συμβάσεις και παροχή τεχνικής και οικονομικής βοήθειας.
Η παγκόσμια απειλή του Έμπολα
Μίλησε ακόμη για τις προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, για την «απειλή» του ιού Έμπολα στην ανθρώπινη υγεία και τη διεθνή οικονομία, για την ανάγκη «άμεσης αντιμετώπισης» των κλιματικών αλλαγών και τις συνέπειές τους στην οικονομία, ενώ για άλλη μια φορά έδωσε έμφαση στην «υψηλή ανεργία» και την «αυξανόμενη ανισότητα», που αποτελούν «εμπόδιο» -όπως είπε- για την παγκόσμια ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εργασίας για τις γυναίκες και τους νέους.
Επανέλαβε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί ένα «μείγμα» με «τολμηρές πολιτικές» ώστε να δοθεί «νέα ώθηση» και να ξεπεραστεί το «μέτριο (επίπεδο ανάπτυξης)» που «επισκιάζει το μέλλον», προσθέτοντας ότι όλα αυτά, σε σχέση με το πρόβλημα της ανεργίας θα συζητηθούν στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Αναφορές, τόσο στην αρχική τοποθέτησή της, όσο και απαντώντας σε ερωτήσεις, έκανε για τα θέματα της Ουκρανίας, το «αυξημένο ενδιαφέρον» αφρικανικών χωρών για στήριξη από το ΔΝΤ και το «μεταβατικό στάδιο» αραβικών κρατών.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του Ταμείου για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook), περί αναθεώρησης των προβλέψεων όσον αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2014 στο 3,3%, έναντι 3,4% που ήταν η εκτίμηση του περασμένου Ιούλιο, ενώ για το 2015 εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση του παγκοσμίου ΑΕΠ κατά 3,8%, έναντι αύξησης 4% όπως αναφερόταν τον Ιούλιο. Στην έκθεση του ΔΝΤ προσδιορίζεται στο 0,8% η μέση ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2014 και στο 1,3% το 2015. Αντίθετα πιο ευοίωνες είναι οι προβλέψεις για τις ΗΠΑ, όπου αναμένεται ανάπτυξη 2,2% το 2014 και 3,1% το 2015, όπως και για την Κίνα που θα αναπτυχθεί με 7,4% το 2014 και 7,1% το 2015.
Τέλος, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι η επόμενη ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει προγραμματιστεί να γίνει τον Οκτώβριο του 2015, στη Λίμα του Περού.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Wall Street Journal