Πρόστιμο – ρεκόρ στην Apple από την Κομισιόν ύψους 13 δισ. ευρώ!
- 30/08/2016, 13:07
- SHARE
Αυτό είναι το ποσό που πρέπει να αποδώσει σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Apple πρέπει να αποδώσει στην Ιρλανδία 13 δισ. ευρώ σε φόρους, σύμφωνα με όσα αποφάσισε σήμερα η Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι η Apple κατέβαλε φόρο κάτω του 1% για τις πωλήσεις της στην Ευρώπη για τουλάχιστον 3 χρόνια, σαφώς χαμηλότερο από τον συντελεστή του 12,5% που προβλέπει ο ιρλανδικός νόμος για τα επιχειρηματικά κέρδη. Ως αντάλλαγμα, η αμερικανική εταιρεία δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ιρλανδία παραχώρησε στην Apple υπερβολικά φορολογικά προνόμια ύψους 13 δισ. δολαρίων (…) Η Ιρλανδία οφείλει τώρα να ανακτήσει τους φόρους που δεν καταβλήθηκαν από την Apple στο έδαφός της μεταξύ του 2003 και του 2014, δηλαδή ποσό 13 δισ. δολαρίων, συν τους τόκους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.
Το μεγάλο αυτό ποσό, περίπου 40 φορές μεγαλύτερο από την προηγούμενη γνωστή απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από εταιρεία σε τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε να μειωθεί, αναφέρει η Επιτροπή, αν άλλες χώρες επιδιώξουν οι ίδιες περισσότερους φόρους από την αμερικανική εταιρεία.
Πρόκειται για μία από τις πλέον πολύκροτες αποφάσεις των Βρυξελλών για τη φορολογική μεταχείριση πολυεθνικών εταιρειών στην ενιαία αγορά και ουσιαστικά συμβολίζει την επιθετική προσπάθεια της Κομισιόν να επιβάλει δικαιότερες φορολογικές πρακτικές στην Ε.Ε. Η απόφαση της Επιτροπής θα είναι εφέσιμη και δεν αποκλείεται να αμφισβητηθεί ακόμα και δια της δικαστικής οδού από την Apple, η οποία κατ’ επανάληψη έχει διαμηνύσει πως δεν έχει κάνει τίποτε παράνομο.
Την απόλυτη αθωότητά της στην υπόθεση υποστηρίζει και η ιρλανδική κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί επίσης να εφεσιβάλει την απόφαση.
Η στάση της Κομισιόν έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση των Ηνωμένων Πολιτειών, με την Ουάσιγκτον να διαμαρτύρεται έντονα για στοχοποίηση αμερικανικών εταιρειών από τις Βρυξέλλες.
Σε μελέτη που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι «συνεχίζει να εξετάζει δυνητικές απαντήσεις» στις ενέργειες της Ευρώπης.
To Δουβλίνο αντιδρά και θα ασκήσει έφεση για τους φόρους της Apple
Η ιρλανδική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διατάσσει την Apple να επιστρέψει στο Δουβλίνο ποσό ρεκόρ άνω των 13 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών, ενώ η Apple ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης.
Η Ιρλανδία διαφωνεί βαθιά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των φορολογικών συμφωνιών της με την Apple Inc, δήλωσε σήμερα ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, πριν επιδιώξει τη συμφωνία του υπουργικού συμβουλίου για την άσκηση έφεσης.
Το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως η θέση του παραμένει ότι καταβλήθηκε το πλήρες ποσό των φόρων και δεν παρασχέθηκε καμιά κρατική βοήθεια. Η Ιρλανδία δεν επεφύλαξε ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση στην Apple και δεν κάνει συμφωνίες με φορολογουμένους, προσθέτει.
“Διαφωνώ βαθιά με την Επιτροπή”, ανέφερε ο Νούναν στη δήλωση που εξέδωσε. “Η απόφαση δεν μου αφήνει άλλη επιλογή παρά να ζητήσω την έγκριση της κυβέρνησης για να ασκήσω έφεση. Είναι απαραίτητο για να υπερασπιστώ την ακεραιότητα του φορολογικού συστήματός μας· για να προσφέρω φορολογική βεβαιότητα στις επιχειρήσεις· και για να αμφισβητήσω την παρείσφρηση των κανόνων της ΕΕ περί κρατικής αρωγής στη φορολογική αρμοδιότητα των κυρίαρχων κρατών μελών”.
Η Apple ανακοίνωσε επίσης πως θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που την διατάσσει να πληρώσει 13 δισεκ. ευρώ σε φόρους στην ιρλανδική κυβέρνηση.
“Η Apple ακολουθεί τον νόμο και πληρώνουμε όλους τους φόρους που οφείλουμε οπουδήποτε λειτουργούμε. Θα ασκήσουμε έφεση και έχουμε την πεποίθηση πως η απόφαση θα ανατραπεί”, αναφέρει η εταιρεία σε δήλωση που εξέδωσε.
“Η υπόθεση της Επιτροπής δεν αφορά το πόσο πληρώνει η Apple σε φόρους, αφορά το ποια κυβέρνηση συγκεντρώνει τα χρήματα. Θα έχει βαθειά και επιζήμια επίδραση στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη”, υποστηρίζει ακόμη η Apple.