Πρόταση-σοκ των δανειστών: Ζητούν προκαταβολή φόρου 100% για τις επιχειρήσεις
- 04/06/2015, 20:16
- SHARE
Σκληρές περικοπές σε όλες τις βαθμίδες με άμεση εφαρμογή από την 1η Ιουλίου ζήτησαν οι πιστωτές από την Ελλάδα.
Αυξήσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων και στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, κατάργηση των επιδοτήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης και του ειδικού καθεστώτος στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, όπως και αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ με κατάργηση των μειωμένων συντελεστών για τα νησιά, προβλέπει μεταξύ άλλων η πρόταση που υπέβαλαν οι θεσμοί προς την ελληνική κυβέρνηση.
Σε ότι αφορά τη φορολογία οι προτάσεις των δανειστών είναι οι ακόλουθες:
– Αύξηση στο 100% της προκαταβολής των φόρων επιχειρήσεων και επαγγελματιών για το 2016.
– Αναθεώρηση του ισχύοντος καθεστώτος ΦΠΑ προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από 1 Ιουλίου 2015. Η μεταρρύθμιση πρέπει να στοχεύει σε έσοδα 1% του ΑΕΠ και να προβλέπει έναν συντελεστή 23% και έναν 11% στον οποίο θα υπαχθούν τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα ξενοδοχεία. Επίσης πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός των εξαιρέσεων και εξάλειψη των εκπτώσεων του ΦΠΑ που προβλέπονται σήμερα για τα νησιά.
– Περιορισμό των περιθωρίων φοροδιαφυγής με πιο αυστηρό προσδιορισμό των αγροτών, τη λήψη μέτρων για την αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων για το 2015.
– Περιορισμό των εξαιρέσεων που προβλέπονται στη φορολογική μεταχείριση των αγροτών, καθώς και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης
– Κατάργηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς του ευνοϊκού καθεστώτος που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες
– Σε περίπτωση αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, προσαρμογή των συντελεστών φορολογίας της ακίνητης περιουσίας προκειμένου να διασφαλιστούν τα προβλεπόμενα έσοδα 2,65 δισ. ευρώ για το 2015 και το 2016
– Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν και αφορούν το νέο Ποινικό Δίκαιο για τη φοροδιαφυγή και την απάτη.
– Απλοποίηση έως το Σεπτέμβριο του 2015 του σημερινού συστήματος εφαρμογής του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος (μέσω του συστήματος tax credit)
– Επανασχεδιασμό και ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογία εισοδήματος με προοδευτικό τρόπο και θέσπιση ποινών για την διασφάλιση της αποτελεσματικής είσπραξης των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος.
Διαβάστε επίσης: Αυτά ζητούν οι δανειστές για να δώσουν 10,9 δισ. ευρώ
Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών
Οι προτάσεις των θεσμών δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλύσουν τον γρίφο της οικονομικής κρίσης, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του και υπογραμμίζει την ανάγκη οι θεσμοί να μετακινηθούν σε ρεαλιστικότερες προτάσεις.
Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:
Μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, οι θεσμοί κατέθεσαν προτάσεις η εφαρμογή των οποίων, κατά την κρίση του Υπουργείου Οικονομικών, δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλύσουν τον γρίφο της οικονομικής κρίσης που ενέτειναν οι πολιτικές της προηγούμενης πενταετίας.
Επιπλέον, οι εν λόγω προτεινόμενες πολιτικές θα βάθαιναν σημαντικά τη φτώχεια και την ανεργία. Η συμφωνία-επίλυση που έχει ανάγκη τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη απαιτεί άμεση μετακίνηση των θεσμών σε ρεαλιστικότερες προτάσεις που να δίνουν την προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης και της κοινωνικής ευαισθησίας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει τέτοιες προτάσεις.
Διαβάστε ακόμη: Ο Τσίπρας φέρνει τη διαπραγμάτευση στη Βουλή – Όλη η ελληνική πρόταση