Οι πρώτες 12 προκλήσεις για τον Γκίκα Χαρδούβελη
- 10/06/2014, 10:18
- SHARE
Τα μέτρα - προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δύο μικρών δόσεων ύψους 2 δισ. ευρώ και η τρόικα.
Από νωρίς στα βαθιά μπαίνει ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, που θα έρθει αντιμέτωπος με τα προαπαιτούμενα μέτρα – για να εκταμιευθούν οι δύο «μικρές» δόσεις, από 1 δισ. ευρώ η κάθε μια.
Η συνεδρίαση του Eurogroup είναι προγραμματισμένη για τις 19 Ιουνίου, ενώ στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να υπάρξει και η πρώτη επαφή με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι επανέρχονται στην Αθήνα για περίπου 10 ημέρες, πριν από τη μεγάλη αξιολόγηση του Φθινοπώρου και τις συζητήσεις για τη διευθέτηση του χρέους.
Μια πρώτη γεύση θα πάρει σήμερα, καθώς το ΔΝΤ δημοσιεύει την έκθεση του για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Μια ώρα νωρίτερα, ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, θα δώσει συνέντευξη Τύπου μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να ζητήσουν, τον Ιούλιο, πλήρη ενημέρωση για την πορεία των 12 προαπαιτούμενων δράσεων, από τις οποίες οι πρώτες έξι έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί έως τον περασμένο Μάιο και που, σύμφωνα με το κείμενο του Μνημονίου, είναι οι εξής:
*Η επικαιροποίηση του καταλόγου των φόρων υπέρ τρίτων (τα δύο αρχικά σχέδια δεν κρίθηκαν επαρκή από την τρόικα)
*Η νομοθεσία που θα επιτρέπει την πρόσβαση των ανασφάλιστων σε φαρμακευτική περίθαλψη και σε διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς και η αλλαγή των σημερινών περιθωρίων κερδών των φαρμακείων
*Η υιοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης
*Η υπουργική απόφαση για την ενοποίηση της διαδικασίας συλλογής φόρων
*Η υιοθέτηση νομοθεσίας για την αδειοδότηση επενδύσεων
*Η υιοθέτηση νόμου για το υπαίθριο εμπόριο (έχει υλοποιηθεί)
Τα άλλα έξι προαπαιτούμενα μέτρα, που πρέπει να εκπληρωθούν έως τα τέλη Ιουνίου, περιλαμβάνουν:
*Την κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου 2015 όλων των τελών υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία και βρίσκονται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας
*Τη θέσπιση της απαιτούμενης νομοθεσίας για την απορρόφηση από το ΕΤΕΑ των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου
*Την υιοθέτηση του νέου δασικού νόμου
*Την υιοθέτηση νομοθεσίας για τη μείωση των διοικητικών βαρών
*Την υιοθέτηση του νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» και την εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών της
*Την υιοθέτηση νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και τη δημοσίευση και παρακολούθηση του ενεργητικού τους
Από την υλοποίηση των προαναφερθέντων δράσεων θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση των δύο δόσεων που εκκρεμούν (1 δισ. ευρώ έως το τέλος Ιουνίου και 1 δισ. ευρώ έως το τέλος Ιουλίου). Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την εκταμίευση 3,41 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Ακολούθως, το φθινόπωρο, εκτός από την αναμενόμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη νέα διευθέτηση του χρέους, θα υπάρξουν και οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών- με βάση το αναθεωρημένο Μνημόνιο- για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, το Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο (δεύτερο σε μόλις τρία χρόνια), την παράταση ή όχι στην επιβολή της έκτακτης εισφοράς, κ.λπ.
Ποιοι θα είναι στο πλευρό του
Στο πλευρό του νέου υπουργού Οικονομικών θα συνεχίσουν να βρίσκονται, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, καθώς και- σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις-, ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου, επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) στο υπουργείο Οικονομικών και εκπρόσωπος της χώρας στο Euro Working Group. Επίσης, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης.
Το προφίλ του νέου υπουργού
Ο νέος υπουργός Οικονομικών, θεωρείται υπέρμαχος της ελεύθερης οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων, ενώ έχει ταχθεί υπέρ της στροφής του οικονομικού μοντέλου από την κατανάλωση στις εξαγωγές και τις επενδύσεις, χωρίς όμως να μειώνεται το απόλυτο μέγεθος της κατανάλωσης.
Σε ομιλίες του και παρουσιάσεις, έχει ταχθεί κατά των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις και των αυξήσεων στη φορολογία, ενώ στις 8 Μαΐου είχε αναφέρει πως «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις από την αρχή της ύφεσης ότι η οικονομία μπορεί να σταθεροποιηθεί το 2014, υπό την προϋπόθεση συνέχισης των μεταρρυθμίσεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας».
Την τετραετία 2000- 2004, διετέλεσε διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη και, εν συνεχεία (Νοέμβριος 2011- Μάιος 2012), διατέλεσε διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του τότε πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου. Μάλιστα, από την τελευταία θέση, είχε εμπλακεί στην πρώτη αναδιοργάνωση του ελληνικού χρέους (το 2012, με το PSI+).
Διαβάστε ακόμη:
Όταν η Βούλτεψη αποκαλούσε «εθελόδουλο» και «μαζοχιστή» τον νέο ΥΠΟΙΚ