Πρωτογενές πλεόνασμα αλλά φτάνει;
- 03/09/2013, 10:12
- SHARE
Τι εκτιμούν ξένοι αναλυτές σχετικά με τον κυριότερο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι χθεσινές ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2,6 δισ. ευρώ για το επτάμηνο του 2013, δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι κοντά στο μεγάλο στόχο της χρονιάς.
Όπως πιστεύουν στο υπουργείο Οικονομικών, θα είναι σε θέση να κάνουν παρόμοιες ανακοινώσεις και στο τέλος του 2013, αλλά είναι δεδομένο πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι χαμηλότερο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπολογίζεται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ στο επτάμηνο το «καθαρό» του ύψους φτάνει το 1,1 δισ. ευρώ , χωρίς την ενσωμάτωση των εσόδων από τη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος ,ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Είναι αρκετό;
H Citigroup εκτιμά ότι η ελληνική δημοσιονομική προσαρμογή είναι μακριά, καθώς οι Ευρωπαίοι δανειστές πιθανώς θα αναζητήσουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα όχι μόνο κοντά στο μηδέν, αλλά της τάξης του 3-4% του ΑΕΠ. Μαζί με την ιδιωτική απομόχλευση και την εσωτερική διαδικασία υποτίμησης, κάτι τέτοιο θα ήταν πιθανό να εμποδίσει τη πραγματική και ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ ώστε να επιστρέψει σε θετικό έδαφος βραχυπρόθεσμα.
Ο οίκος βλέπει και νέες διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, οι οποίες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε (α) το κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού περίπου στο 8-9% του ΑΕΠ το 2014-16 και (β) στους τρόπους για μείωση του δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως έχει δεσμευθεί.
«Κενό» 4-4,5 δισ. ευρώ βλέπει ο Σόιμπλε για το ελληνικό πρόγραμμα
Πιο αισιόδοξη η Credit Suisse
Από την πλευρά της η Credit Suisse σε μελέτη της αναφέρει ότι η Ελλάδα όχι μόνο ξεπερνά τους δημοσιονομικούς της στόχους, αλλά και πετυχαίνει την πραγματική εξυγίανση των δημοσιονομικών της, αφού από φέτος, θα εμφανίζει πλέον δομικό δημοσιονομικό πλεόνασμα (είναι δηλαδή μια οικονομία πλεονασματική, εάν εξαιρεθούν οι επιπτώσεις της κρίσης και της ύφεσης). Ειδικότερα, ο ελβετικός επενδυτικός οίκος κάνει ειδική αναφορά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για το πρώτο επτάμηνο του έτους, που δείχνει δημοσιονομικό έλλειμμα 1,9 δισ. ευρώ, μικρότερο του στόχου για 7,5 δισ. ευρώ αλλά και σαφώς μειωμένο έναντι των 13,2 δισ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Το πρωτογενές πλεόνασμα των 2,6 δισ. ευρώ επιτεύχθηκε την ώρα που ο επίσημος στόχος έκανε λόγο για έλλειμμα 3,1 δισ. ευρώ, επισημαίνει η Credit Suisse.
«Παρότι αρκετοί έκτακτοι παράγοντες συνέβαλαν σε αυτή τη βελτίωση -οι περισσότεροι εκ των οποίων θα εμφανιστούν στα στοιχεία του ελλείμματος αργότερα μέσα στη χρονιά- εκτιμούμε ότι τα μεγέθη αυτά είναι καλύτερα από ό,τι προέβλεπε το μνημόνιο», τονίζει ο οίκος και προσθέτει ότι η μέχρι στιγμής εκτέλεση του προϋπολογισμού προϊδεάζει για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse, η Ελλάδα θα εμφανίσει δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ φέτος και στο 3,3% το 2014.
Σταϊκούρας: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ στο επτάμηνο
«Δημοσιονομικό πλεόνασμα για την Ελλάδα»
Εξίσου σημαντική είναι η διαπίστωση του οίκου ότι η ελληνική οικονομία έχει καταφέρει ένα σημαντικό ορόσημο στο δρόμο για την εξυγίανση, που δεν είναι άλλο από το δομικό δημοσιονομικό πλεόνασμα. Δηλαδή αν δεν επιβαρυνόταν από τις επιπτώσεις της ύφεσης και της κρίσης, η ελληνική οικονομία θα εμφάνιζε δημοσιονομικό πλεόνασμα. Η Credit Suisse υπολογίζει αυτό το πλεόνασμα στο 3,6% του ΑΕΠ για φέτος και στο 4,4% του ΑΕΠ για το 2014 (έναντι δομικού δημοσιονομικού ελλείμματος 0,2% το 2012).
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Credit Suisse, καμία άλλη ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει επιτύχει μια τόσο μεγάλη βελτίωση της δομικής θέσης της (στην περίπτωση της Ελλάδας υπολογίζεται στις 4,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ για το 2012, στις 3,8 μονάδες για το 2013 και στις 0,9 μονάδες για το 2014).