Η ΛΙΣΤΑ: Πτώση πωλήσεων, κερδών και έλλειψη ρευστότητας
- 11/11/2013, 13:48
- SHARE
Τι προκύπτει από την επεξεργασία της λίστας των 100 εταιρειών.
Από την Ναταλία Ζινδριλή
Η Ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες κρίσης για έκτη χρονιά. Τα προβλήματα ρευστότητας, η υπερ-φορολόγηση, το υψηλό ενεργειακό κόστος, η δαιδαλώδης γραφειοκρατία και η διαφθορά εξακολουθούν να αποτελούν βαρίδια όχι μόνο για την ανάπτυξη αλλά και για την εντός συνόρων επιβίωση των εταιρειών.
Ο μέσος όρος μεταβολής των πωλήσεων είναι αρνητικός (-2,1%) για τη διετία 2011-2012, ενώ αντίστοιχα ο ίδιος δείκτης για τα καθαρά κέρδη προ φόρων είναι ιδιαίτερα αρνητικός φθάνοντας στο -69%. Από τους 100 μεγαλύτερους ομίλους οι 59 σημείωσαν μείωση πωλήσεων ενώ 45 είναι ζημιογόνοι.
Η λίστα απαρτίζεται από εταιρείες κυρίως από τους κλάδους της εμπορίας πετρελαιοειδών, την παροχή ενέργειας και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, την εμπορία φαρμάκων, τα super-market, την παροχή τραπεζοασφαλιστικών υπηρεσιών, τις κατασκευές και τα δομικά υλικά, την εμπορία τροφίμων, την παροχή ιατρικών υπηρεσιών και το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ.
Μεγάλες ζημιές για ακόμη μια χρονιά έδειξε ο κλάδος των τραπεζών που συνοδεύτηκε και από σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών. Ο φαρμακευτικός κλάδος, μ’ εξαίρεση την BOEHRINGER INGELHEIM, σημείωσε πτώση στις πωλήσεις αλλά βελτίωση στην κερδοφορία όλων πλην NOVARTIS.
Το χονδρικό εμπόριο τροφίμων και ποτών σημείωσε μικρή πτώση (3,2%) στον κύκλο εργασιών αλλά σημαντική αρνητική μεταβολή της τάξης του 90% στην κερδοφορία.
Ο κλάδος των super-market εμφάνισε σταθερότητα στις πωλήσεις αλλά αρνητική μεταβολή στην κερδοφορία μ΄ εξαίρεση την ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, την ΠΕΝΤΕ ΑΕ και την ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ.
Οι τηλεπικοινωνίες έχασαν περίπου 7% του κύκλου εργασιών τους από το 2011 ενώ όλες οι εταιρείες, πλην ΟΤΕ έκλεισαν με ζημίες αν και αρκετά περιορισμένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων βρίσκεται για ακόμη μια χρονιά στην πρώτη θέση με βελτιωμένο επίπεδο πωλήσεων κατά 12,5% αλλά με σημαντική υποχώρηση καθαρών προ φόρων κερδών κατά 30% περίπου. Στη δεύτερη θέση ο ανταγωνιστής όμιλος στα πετρελαιοειδή MOTOR OIL, ο οποίος εμφανίζει όμοια χαρακτηριστικά αύξησης πωλήσεων και σημαντικής μείωσης της κερδοφορίας.
Η Coca Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως, η οποία βρίσκεται στην τρίτη θέση, κατάφερε να αυξήσει έστω και οριακά (3,2%) τις πωλήσεις της αλλά δεν απέφυγε, αν και κερδοφόρα, μια σημαντική μείωση στα κέρδη της κατά 30% περίπου.
Η ΔΕΗ για το έτος 2012 βρίσκεται στην τέταρτη θέση κι έδειξε κερδοφορία 95,4εκ ευρώ έναντι ζημιών 85,5εκ ευρώ για το 2011 και πέτυχε αύξηση στις πωλήσεις της κατά 8,6%.
Ο ΟΤΕ παραμένει ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός στην Ελλάδα αν και μειώθηκαν οι πωλήσεις του κατά 7,1%. Ο όμιλος βρίσκεται στην πέμπτη θέση βάσει κύκλου εργασιών για το 2012.
Ο μονοπωλιακός ΟΠΑΠ σημείωσε μείωση πωλήσεων και κερδών στα επίπεδα του 9% παραμένοντας όμως μέσα στην πρώτη δεκάδα των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων, η οποία συμπληρώνεται από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ, την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και την ΔΕΠΑ. Αν εξαιρέσει κανείς την τελευταία, οι υπόλοιποι όμιλοι υπήρξαν ζημιογόνοι και μάλιστα ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ διεύρυνε τις ζημιές του κατά 60%.
Μετά την πρώτη δεκάδα σημαντικό είναι να αναφερθεί η διαχρονική παρουσία εξωστρεφών ομίλων όπως ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, η INTRALOT, η FOLLI-FOLLIE, ο ΤΙΤΑΝ, ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, J&P, η S&B, τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ, τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ καθώς και οι εταιρείες κατασκευής και εμπορίας αλουμινίου.
Συμπερασματικά, στην κατάταξη για το 2012 περιλαμβάνονται σχεδόν οι ίδιοι όμιλοι διαχρονικά, όπως και οι ίδιοι κλάδοι δραστηριότητας. Αν και σημαντικά τραυματισμένοι, σε πολλές περιπτώσεις λόγω της «Ελληνικής πραγματικότητας», εξακολουθούν και παραμένουν αρκετά μεγάλοι και ισχυροί για την αγορά και αν βρουν την ρευστότητα που τόσο τους χρειάζεται άμεσα θα μπορέσουν να επιβιώσουν της κρίσης και να αναπτυχθούν εντός και εκτός συνόρων.
Ορισμοί
Ο Κύκλος Εργασιών αναφέρεται στο αντίστοιχο μέγεθος όπως δημοσιεύεται στις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών. Στις περιπτώσεις τραπεζών, αφορά στο άθροισμα των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες, μερίσματα και λοιπά λειτουργικά έσοδα, ενώ στις περιπτώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών στο άθροισμα των εσόδων από ασφάλιστρα όλων των κλάδων ασφαλίσεων.
Τα Κέρδη Προ Φόρων (ΚΠΦ) αναφέρονται στο αντίστοιχο μέγεθος όπως δημοσιεύεται στις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών στο τέλος των διαχειριστικών περιόδων.