Ρευστότητα μόνο με μεταρρυθμίσεις, το μήνυμα της Ευρώπης στην Ελλάδα
- 20/03/2015, 04:19
- SHARE
Λευκός καπνός για λύση στα παρά πέντε - Πλήρη κατάλογο των μεταρρυθμίσεων δεσμεύτηκε να στείλει στις Βρυξέλλες η ελληνική πλευρά.
Σε συμφωνία για άμεση κατάθεση πλήρους λίστας μεταρρυθμίσεων προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας με τους επικεφαλής της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του Eurogroup, του γγ του Συμβουλίου της ΕΕ, και των ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας, μετά από μια μαραθώνια συνάντηση που διήρηκε περισσότερες από τέσσερις ώρες.
Όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Ευρ. Επιτροπή), Γερούν Ντάισελμπλουμ (Eurogroup), και Ούβε Κορσέπιους (Ευρ. Συμβούλιο), η Ελλάδα αναλαμβάνει την ευθύνη να καταθέσει μια πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες, για τις οποίες δεσμεύεται να αναλάβει την εκτέλεσή τους.
Στην άτυπη σύνοδο των οκτώ υπήρξε δέσμευση για τήρηση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και επανεπιβεβαιώθηκε το πλάνο δράσης των τεχνικών λεπτομερειών. Όπως σημειώθηκε, οι τεχνικές συζητήσεις και οι έλεγχοι της πορείας των μεταρρυθμίσεων θα πραγματοποιούνται στην Αθήνα ενώ όλες οι συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο θα γίνονται στις Βρυξέλλες.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της συνάντησης, η Ελλάδα πέτυχε να προτείνει η ίδια τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει επιλέξει, τηρώντας τους όρους της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. «Ξαναβάλαμε στις ράγες τη διαδικασία, γιατί με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί», είπε σε σύντομη δήλωσή του.
Όπως επεσήμανε «επιβεβαιώσαμε εκ νέου την πρόθεσή μας να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες» και τόνισε πως «είναι σαφές πως δεν έχουμε την υποχρέωση να εφαρμόσουμε υφεσιακά μέτρα ούτε το μέιλ Χαρδούβελη».
«Αντίθετα η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις δικές της διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Υπήρξε επανεπιβεβαίωση ώστε να εργαστούμε όλοι μαζί για να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας το συντομότερο δυνατό» σημείωσε ο πρωθυπουργός, που ανακοίνωσε παράλληλα πως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ θα κινήσει ευρωπαϊκά προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Όσον αφορά την ανάγκη έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα, το ανακοινωθέν των Ντάισελμπλουμ, Γιούνκερ και Κορσέπιους σημειώνει ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί βρίσκονται σε ετοιμότητα για άμεση επανασύγκλισή του εάν χρειαστεί.
Μέρκελ – Ολάντ: Χρηματοδότηση μόνο μετά από θετική αξιολόγηση
“Είχαμε μια ήρεμη και συλλογική συζήτηση”, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ λίγο μετά το τέλος της συνάντησης για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν για την εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
“Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης δεσμευτήκαμε να επιταχύνουμε την εφαρμογή του προγράμματος και η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιδείξει πλήρη υπευθυνότητα ως προς τις μεταρρυθμίσεις”, είπε η Καγκελάριος.
Η Άνγκελα Μέρκελ γνωστοποίησε πως τις επόμενες μέρες η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει μια ολοκληρωμένη λίστα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρίνισε πως οι πολιτικές συζητήσεις μεταξύ των θεσμών θα διενεργούνται στις Βρυξέλλες.
“Δεν πρόκειται για έναν πρώτο κατάλογο, αλλά για μια ολοκληρωμένη λίστα με μεταρρυθμίσεις”, τόνισε η Μέρκελ, κάνοντας λόγο για προσωπική δέσμευση από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού να στείλει άμεσα τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων.
Όσον αφορά την εκταμίευση οικονομικής δόσης, η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε πως αυτό θα γίνει στη βάση της αξιολόγησης και θετικής αποτίμησης του προγράμματος.
Από τη πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκε η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου για την Ελλάδα, η οποία πλέον καλείται να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει.
“Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί το ίδιο”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος ανέφερε ότι εφόσον η ελληνική πλευρά εντείνει τους ρυθμούς της θα συγκληθεί σύντομα έκτακτο Eurogroup το οποίο θα αποφανθεί για την εκταμίευση των δανείων που η χώρα έχει λαμβάνειν.
Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε επίσης ότι δεν υπήρξε έντονη συζήτηση στη διάρκεια της συνάντησης και ότι είναι σαφής η πολιτική βούληση του Έλληνα πρωθυπουργού να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Είπε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εξεταστούν απο δημοσιονομικής απόψεως, ενώ τόνισε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον στενά για την Ελλάδα.