Ρίτσαρντ Μπράνσον ο… ειρηνοποιός!
- 22/08/2014, 10:28
- SHARE
Παρέμβαση στην ουκρανική κρίση από 16 διεθνούς κύρους επιχειρηματίες, με «μπροστάρη» τον ιδρυτή της Virgin Group.
Δισεκατομμυριούχος, 64ρης πια, ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει ήδη «κατακτήσει» τους αιθέρες, τα βάθη της θαλάσσης, ακόμη και το διάστημα! Επόμενος νέος στόχος του; Το… Κρεμλίνο!
Όχι, δεν το έβαλε σκοπό να πετύχει όσα δεν κατάφεραν ποτέ στα χρονικά μεγάλοι στρατηλάτες. Θέλει απλά -λέει- να επισκεφθεί σύντομα την Μόσχα και να συζητήσει διά ζώσης με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, με κύριο θέμα στην ατζέντα του την ειρηνική επίλυση της ουκρανικής κρίσης…
«Πρόεδρε Πούτιν, σας παρακαλώ να μην γυρίσετε τον χρόνο πίσω. Θυμόμαστε όλοι όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου και πόσο υπέροχα αισθάνθηκαν και οι Ρώσοι και ο υπόλοιπος κόσμος γι’ αυτό», αναφέρει σε ανοιχτή επιστολή του, που δημοσίευσε προχθές στην ιστοσελίδα της Virgin Group και την οποία συνυπογράφουν άλλοι 15 επιχειρηματίες διεθνούς εμβέλειας και γοήτρου, μεταξύ αυτών Ρώσοι και Ουκρανοί.
Συγκαταλέγονται για παράδειγμα ο πρώην πρόεδρος του eBay Τζεφ Σκολ, ο συνιδρυτής και CEO της WhatsApp Γιαν Κουμ, o CEO της Unilever Πολ Πόλμαν, ο Ουκρανός μεγιστάνας Βίκτορ Πίντσουκ, ο συνιδρυτής της PayPal Ukraine Μαξ Λέβτσιν και ο Ρώσος επιχειρηματίας Αρκάντι Νοβίκοφ.
Επισήμως αφορμή για την επιστολή αυτή αποτέλεσαν οι φόβοι για τυχόν ρωσική επέμβαση στα ανατολικά της Ουκρανίας -αν και πολλοί αναλυτές δεν θεωρούν πια την προοπτική αυτή και τόσο πιθανή. «Ας επιλύσουμε τις διενέξεις διπλωματικά και όχι στρατιωτικά», επισημαίνει παρ’ όλα αυτά ο Μπράνσον.
«Ήδη οι πολίτες και οι εθνικές οικονομίες ένθεν κι ένθεν έχουν επηρεαστεί» από τον πόλεμο κυρώσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. «Καθώς ο κόσμος ενώνεται με ολοένα και πιο στενούς δεσμούς, έχουμε την ευκαιρία να προωθήσουμε ειρηνικές λύσεις, που θα οδηγήσουν όλους μας σε ένα καλύτερο μέλλον», καταλήγει.
Αν και αυτή δεν είναι η πρώτη διπλωματική απόπειρα του Σερ Μπράνσον (έχει συνδράμει στο παρλεθόν στο έργο του αείμνηστου Νέλσον Μαντέλα, καθώς και του Ιδρύματος του Αμερικανού πρώην προέδρου Τζίμι Κάρτερ), φαίνεται ότι εν προκειμένω το ενδιαφέρον του είναι πολύ πιο… ζωηρό.
Αφενός, είναι τα επενδυτικά του ανοίγματα σε Ουκρανία και Ρωσία, κυρίως στους τομείς της πράσινης ενέργειας και των τεχνολογικών startup. Αφετέρου, ο Βρετανός επιχειρηματίες είχε στηρίξει ενεργά τη φιλοδυτική επανάσταση στην Πλατεία Μαϊντάν, που οδήγησε στην καθεστωτική ανατροπή στο Κίεβο, με την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Γιανουκόβιτς.
Από τη λίστα των πιθανών κινήτρων αυτής της πρωτοβουλίας θα ήταν μάλλον αφελές να αποκλειστεί και η διάχυτη ανησυχία στον επενδυτικό και επιχειρηματικό κόσμο για ένα «στραβοπάτημα» στην ουκρανική κρίση, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε όξυνση του εμπορικού πολέμου της Μόσχας με τις ΗΠΑ και πρωτίστως την ΕΕ.
Εάν π.χ. η Μόσχα αποφάσιζε ποτέ να προχωρήσει σε ένα δεύτερο κύμα κυρώσεων, αποφασίζοντας το κλείσιμο του ρωσικού εναέριου χώρου για τις ευρωπαϊκές πτήσεις προς Ασία -εκτινάσσοντας έτσι στα ύψη το κόστος για τις αερομεταφορές- οι εταιρίες που εκτιμάται ότι θα πλήττονταν περισσότερο θα ήταν η British Airways, η Lufthansa και (πιθανόν σωστά μαντέψατε) η Virgin Atlantic.
Διαβάστε ακόμη:
Τι σημαίνουν για τις επιχειρήσεις οι ρωσικές κυρώσεις;
Συμβουλές δια χειρός Σερ Μπράνσον
Το «μαγικό» νησί του Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον
Το ταξιδιωτικό πρακτορείο που σας ταξιδεύει στα αστέρια