Οι Ρώσοι ελέγχουν πλήρως την Κριμαία
- 03/03/2014, 16:44
- SHARE
«Δεν θα παραδώσουμε τη Κριμαία στους Ρώσους» απαντούν οι Ουκρανοί.
Μαζικά συνεχίζουν οι Ρώσοι στρατιώτες να αποβιβάζονται στη χερσόνησο, σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν σήμερα Ουκρανοί συνοριοφύλακες, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν δύο φορές τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, τη νύχτα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, στο ξεκίνημα της κεντρικής ετήσιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, δήλωσε ότι πρέπει να μπουν στη άκρη οι γεωπολιτικοί υπολογισμοί, ενώ κατηγόρησε τις νέες ουκρανικές αρχές ότι επιτίθενται στις μειονότητες και δικαιολόγησε τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία.
Το υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε επίσης ως «απαράδεκτες» τις απειλές του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι ο οποίος κατήγγειλε χθες Κυριακή την ρωσική «εισβολή» στην Ουκρανία και αναφέρθηκε σε πιθανές διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Μόσχας. «Εκτιμούμε ότι οι απειλές που εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εναντίον της Ρωσίας όσον αφορά τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία και την Κριμαία είναι απαράδεκτες», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Το υπουργείο κατηγόρησε τον Κέρι ότι επανέρχεται σε «στερεότυπα του Ψυχρού Πολέμου» και ότι δεν προσπάθησε να κατανοήσει την περίπλοκη διαδικασία που συντελείται στην ουκρανική κοινωνία. Η Μόσχα επέκρινε επίσης τον Αμερικανό υπουργό ότι κλείνει τα μάτια στην «κατάφωρη ρωσοφοβία και τον αντισημιτισμό» των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, εκπρόσωποι των οποίων έλαβαν θέσεις εξουσίας στο Κίεβο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι ηγέτες της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και της Πολωνίας, Μπράνισλαβ Κομορόφσκι εξέφρασαν χθες τη «σοβαρή ανησυχία» τους για την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία χαρακτηρίζουν παραβίαση του διεθνούς δικαίου που αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Διαβάστε ακόμη: «Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία»
Ο Ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ προειδοποίησε σήμερα ότι μια στρατιωτική σύρραξη στη χώρα του θα απειλήσει τη σταθερότητα όλης της περιοχής. «Υποστήριζα και εξακολουθώ να υποστηρίζω μια διπλωματική λύση στην κρίση, καθώς μια σύρραξη θα καταστρέψει τα θεμέλια της σταθερότητας όλης της περιοχή», δήλωσε ο Γιατσένιουκ σε συνάντησή του με ουκρανούς επιχειρηματίες.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία δεν θα επιτρέψει στους κατοίκους ρωσικής καταγωγής που έχουν αυτοανακηρυχθεί ηγέτες της Κριμαίας να προσαρτήσουν τη χερσόνησο που πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. «Η αυτοανακηρυχθείσα και παράνομη κυβέρνηση της Κριμαίας τώρα προσπαθεί να κλέψει την εθνική ιδιοκτησία της Ουκρανίας (…) Θέλω να προειδοποιήσω αυτή την κυβέρνηση κατά οποιασδήποτε προσπάθειας να λεηλατηθεί να και προσαρτηθεί εθνική ιδιοκτησία», υπογράμμισε ο Γιατσένιουκ.
Ουκρανία: «Η Ρωσία μας έχει κηρύξει τον πόλεμο»
Νωρίτερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός είχε σημειώσει μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η χώρα του δεν θα παραδώσει ποτέ την Κριμαία σε κανέναν. Ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει την χερσόνησο της Κριμαίας, που ανήκει στην Ουκρανία και όπου ελλιμενίζεται ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο Γιατσένιουκ σημείωσε ότι η Ουκρανία επιθυμεί να βαθύνει τους πολιτικούς και εμπορικούς της δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στις σχέσεις της με τη Ρωσία.
Ο ίδιος διέψευσε ότι οι νέες αρχές της Ουκρανίας θα εθνικοποιήσουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. «Η ιδιοκτησία σας είναι προστατευμένη», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες. Εξάλλου ο Γιατσένιουκ επανάλαβε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προκειμένου να διασφαλίσει οικονομική ενίσχυση.
Μια ομάδα του ΔΝΤ αναμένεται να φτάσει σήμερα στο Κίεβο και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την παροχή νέου πακέτου βοήθειας στην Ουκρανία αύριο Τρίτη, όπως έγινε γνωστό από το Ταμείο. Η αποστολή θα παραμείνει στη χώρα ως τις 14 Μαρτίου.
Διαβάστε επίσης: Με οικονομική απομόνωση απειλεί τη Ρωσία η G7