Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην πτώση του Boeing
- 20/07/2014, 12:43
- SHARE
ΗΠΑ, Αυστραλία και Ολλανδία χαρακτηρίζουν «απαράδεκτες» τις συνθήκες στο σημείο της συντριβής.
H ρωσική κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες Αμερικανών αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες οι φιλορώσοι αντάρτες ευθύνονται για τη συντριβή του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία.
«Οι ανακοινώσεις των εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελούν μία απόδειξη της βαθύτατα εξωφρενικής αντίληψης της Ουάσιγκτον για ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία» δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ.
«Παρά τον προφανή και αδιαμφισβήτητο χαρακτήρα των επιχειρημάτων που παρείχαν οι αντάρτες και η Μόσχα, η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να κυνηγά τους δικούς τους σκοπούς» προσέθεσε ο ίδιος.
«Δε μπορούμε παρά να νιώθουμε αμηχανία βλέποντας τους επίσημους εκπροσώπους ορισμένων Κρατών να βιάζονται να δώσουν τις δικές τους εκδοχές της καταστροφής, επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο την εξέλιξη της έρευνας» υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε μια ανακοίνωση.
Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ σε μια τηλεοπτική του εμφάνιση σήμερα παρουσίασε έναν κατάλογο με 10 «απλά» ερωτήματα που απευθύνονται προς την ουκρανική κυβέρνηση, τα οποία είναι, σύμφωνα με εκείνον, απαραίτητα για να ξεκαθαριστεί ποιος έριξε το αεροσκάφος.
«Η απάντηση στις ερωτήσεις αυτές θα μπορέσει να επιτρέψει σε όλους εμάς, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά επίσης στις χώρες της Δύσης και της Ασίας, να προσπαθήσουμε να βρούμε μία απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα: τι συνέβη στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας και τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου αυτό να μην επαναληφθεί;» διερωτήθηκε.
Οι αυτονομιστές εγγυούνται την ασφάλεια των παρατηρητών υπό όρους
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές θα εγγυηθούν την ασφάλεια των διεθνών παρατηρητών στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχό τους στην ανατολική Ουκρανία, εάν το Κίεβο δεχθεί να υπάρξει εκεχειρία, δήλωσε ένας από τους ηγέτες των ανταρτών.
«Θα εγγυηθούμε την ασφάλεια των διεθνών εμπειρογνωμόνων στην περιοχή αυτή, αν το Κίεβο συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Αντρέι Πουργκίν, «αναπληρωτής πρωθυπουργός» της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».
«Καλούμε το Κίεβο να συνάψει αμέσως μια τέτοια συμφωνία με τη δημοκρατία του Ντονέτσκ, τουλάχιστον για όσο διαρκέσει η έρευνα στο σημείο» της συντριβής, πρόσθεσε.
ΗΠΑ, Αυστραλία: Απαράδεκτες οι συνθήκες ασφαλείας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν την Κυριακή «απαράδεκτες» τις συνθήκες έλλειψης ασφάλειας στο τόπο όπου σημειώθηκε το αεροπορικό δυστύχημα με την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών και επανέλαβαν την έκκλησή τους για τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων.
«Η περιοχή δεν είναι ασφαλής και υπάρχουν πολλές αναφορές για πτώματα που έχουν μετακινηθεί, για κομμάτια του αεροσκάφους που έχουν παρθεί από το σημείο όπου βρίσκονται. γεγονότα που συνοδεύουν μια πιθανή παραποίηση των αποδεικτικών στοιχείων», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζένιφερ Ψάκι.
«Το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο και αποτελεί προσβολή για όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους καθώς επίσης είναι έλλειψη αξιοπρέπειας την οποία οφείλουμε στα θύματα» του αεροπορικού δυστυχήματος στην ανατολική Ουκρανία, συμπλήρωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ χαρακτήρισε σήμερα «εντελώς χαοτική» την κατάσταση στην περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία προσθέτοντας ότι φοβάται πως ο χώρος αυτός εξακολουθεί να ποδοπατείται και να μην διαφυλάσσεται.
Η προτεραιότητα είναι να περισυλλεγούν οι σοροί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, της χώρας που είχε 28 πολίτες της στην πτήση MH17.
«Η δυσκολία είναι ότι στην περιοχή επικρατεί χάος, πλήρες χάος», πρόσθεσε μιλώντας στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC. «Τα πράγματα που συνήθως διεξάγονται στο σημείο ενός αεροπορικού δυστυχήματος δεν διεξάγονται” σε αυτή την περίπτωση. Πολλές προσπάθειες για πρόσβαση στο σημείο αυτό απέτυχαν εξαιτίας της σύγκρουσης που μαίνεται στην περιοχή, κοντά στα ρωσικά σύνορα», δήλωσε.
Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Φρανς Τίμερμανς δήλωσε «σοκαρισμένος» και «εξοργισμένος» από τη μεταχείριση στις σορούς των θυμάτων, εκ των οποίων 192 ήταν Ολλανδοί πολίτες.
Και ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Λιόου Τιονγκ διαμαρτυρήθηκε γιατί «ζωτικής σημασίας ενδείξεις» δεν διαφυλάσσονται στο σημείο αυτό.
Ακυρώσεις εισιτηρίων και επιστροφή χρημάτων από την Malaysia Airlines
Η Malaysia Airlines θα επιστρέψει τα χρήματα στους πελάτες της που επιθυμούν να ακυρώσουν εισιτήρια τους, μετά τη συντριβή της πτήσης MH17 στην ανατολική Ουκρανία, η οποία σημειώθηκε τέσσερις μήνες μετά την εξαφάνιση ενός άλλου αεροσκάφους της στον Ινδικό Ωκεανό.
«Οι επιβάτες μπορούν να ανταλλάξουν ή να ακυρώσουν, μέχρι την Πέμπτη, εισιτήρια για τα οποία είχαν κάνει κράτηση έως την 31η Δεκεμβρίου», ανακοίνωσε ο εθνικός αερομεταφορέας της Μαλαισίας.
«Υπό το φως της υπόθεσης της πτήσης MH17, η Malaysia Airlines θα επιστρέψει ακέραιο το ποσό στους επιβάτες που επιθυμούν να αλλάξουν προορισμό. Οι επιβάτες που επιθυμούν να αναβάλουν ή να ακυρώσουν το εισιτήριο τους, θα λάβουν πίσω τα χρήματά τους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και όσοι έχουν αγοράσει εισιτήρια για τα οποία δεν γίνεται επιστροφή χρημάτων”.
Στις 8 Μαρτίου, επίσης ένα Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines, με 239 επιβαίνοντες, εξαφανίστηκε ενώ ταξίδευε από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο. Κανένα συντρίμμι του αεροσκάφους δεν βρέθηκε παρά τις εκτεταμένες έρευνες. Ωστόσο οι εμπειρογνώμονες που βασίζονται σε δεδομένα από δορυφόρους, θεωρούν ότι το αεροπλάνο συνετρίβη στο νότιο Ινδικό Ωκεανό.
Η εταιρία είχε δηλώσει τον Μάιο ότι η εξαφάνιση του MH370 είχε «δραματικές συνέπειες» στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Πολλές ακυρώσεις επιβάρυναν περαιτέρω τις ζημίες του εθνικού αερομεταφορέα, που είναι ελλειμματικός εδώ και χρόνια.
Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2014, οι ζημίες ανήλθαν σε 443 εκατομμύρια ρίνγκιτ (137 εκατομμύρια δολάρια), πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο στο «κόκκινο». Οι συνολικές ζημίες των τελευταίων τριών ετών ανέρχονται σε 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
Διαβάστε ακόμη:
Μέρκελ και Πούτιν συμφώνησαν για την ανάγκη εκεχειρίας στην Ουκρανία