Η Ρωσία πετά το «μπαλάκι» στις ΗΠΑ για την κρίση στην Ουκρανία
- 26/07/2014, 15:11
- SHARE
Η Μόσχα απαντά σε αυστηρό ύφος στις κατηγορίες της Ουάσινγκτον για την πτήση MH17, ενώ προειδοποιεί την ΕΕ για τις συνέπειες των κυρώσεων.
«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ωθούν το Κίεβο προς την ισχυρή καταστολή του ρωσόφωνου πληθυσμού της Ουκρανίας. Ένα είναι το συμπέρασμα: η κυβέρνηση Ομπάμα φέρει μέρος της ευθύνης τόσο για την εσωτερική σύγκρουση στην Ουκρανία όσο και για τις σοβαρές επιπτώσεις της».
Με την ανακοίνωση αυτή η κυβέρνηση της Ρωσίας απάντησε σήμερα στη χθεσινή τοποθέτηση του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία η Μόσχα και συγκεκριμένα ο πρόεδρός της, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι «υπαίτιοι» για την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysian Airlines στην ανατολική Ουκρανία.
Νωρίτερα σήμερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι επιπλέον κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από την ΕΕ για την ουκρανική κρίση θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνεργασία σε ζητήματα ασφαλείας και θα υπονομεύσουν την μάχη κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.
«Η λίστα με τις επιπλέον κυρώσεις είναι η άμεση απόδειξη ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν χαράξει μία πορεία προς τον απόλυτο περιορισμό της συνεργασίας με τη Ρωσία σε ζητήματα διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας. Αυτό περιλαμβάνει και τη μάχη για την εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής, την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και άλλες νέες προκλήσεις και κινδύνους. Είμαστε βέβαιοι ότι τέτοιες αποφάσεις θα γίνουν δεκτές με ενθουσιασμό από τους διεθνείς τρομοκράτες», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Η ΕΕ δημοσίευσε στην Επίσημη Εφημερίδα της τα στοιχεία των 15 προσώπων και των 18 οργανισμών που προστίθενται στον κατάλογο των φυσικών και νομικών προσώπων εναντίον των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις εξαιτίας του ρόλου τους στην κρίση στην Ουκρανία.
Εναντίον των φυσικών προσώπων επιβλήθηκε απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ και εναντίον των νομικών προσώπων πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.
Διαβάστε ακόμη:
ΗΠΑ: «Yπαίτιος» ο Πούτιν για την κατάρριψη της πτήσης MH17
Εικασίες μεταφοράς όπλων από τη Ρωσία στους φιλορώσους Ουκρανούς
«Απογείωση» φόβου, «συντριβή» εμπιστοσύνης