Ρωσικές τράπεζες: Σκάβετε έναν λάκκο που θα πέσετε μέσα
- 02/08/2014, 12:38
- SHARE
Σφοδρή ήταν η αντίδραση της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας μετά τις νέες κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας.
Ο χορός των διαμαρτυριών από τις ρωσικές τράπεζες εναντίον των κυρώσεων που έθεσαν σε εφαρμογή ΗΠΑ και ΕΕ διογκώθηκε την Παρασκευή, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας δήλωσε ότι αυτές οι κυρώσεις υποσκάπτουν τα θεμέλια του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η OAO Sberbank, με διαφορά η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, αντέδρασε με απαξίωση στο ότι η ΕΕ τη συμπεριέλαβε στη λίστα των τραπεζών που απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν τις μακροπρόθεσμες κεφαλαιακές αγορές της Ευρώπης, δηλώνοντας ότι «δεν έχει καμία σχέση με γεωπολιτικές διαδικασίες» και ότι το μέτρο «δεν θα επιτρέψει την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης γύρω από την Ουκρανία».
Το μέτρο «καταστρέφει τη βάση λειτουργίας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», προειδοποιεί η Sberbank, απηχώντας και το παράπονο του διευθύνοντος συμβούλου της VTB, Αντρέι Κοστίν, όταν η τράπεζά του επλήγη πρώτη με κυρώσεις πριν από δυο εβδομάδες.
Η επέκταση των κυρώσεων στη Sberbank είναι μια περαιτέρω ένδειξη της σκλήρυνσης της στάσης των Ευρωπαίων έναντι της Ρωσίας, ύστερα από την κατάρριψη της πτήσης MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, στην οποία επέβαιναν κυρίως Ευρωπαίοι πολίτες.
Το γεγονός αυτό δείχνει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν διστάζουν να πλήξουν μια τράπεζα συστημικής σημασίας. Με 106 εκατομμύρια πελάτες, 43% των καταθέσεων και 1/3 των δανείων, μιλάμε για το μεγαλύτερο διαμεσολαβητή αποταμιεύσεων και επενδύσεων στη Ρωσία.
Επίσης, η Sberbank διαθέτει υποκαταστήματα στην ΕΕ, καθώς και σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο, εφόσον βοήθησε την αυστριακή κυβέρνηση εξαγοράζοντας τα περιουσιακά στοιχεία Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης της Volksbanken
Σημειώστε, τέλος, ότι επικεφαλής της Sberbank είναι ο Τζέρμαν Γκρεφ, ένας από τους πιο γνωστούς φιλελεύθερους στην αυλή του Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο Γκρεφ, εδώ και 14 χρόνια, θεωρείται μια δύναμη εκσυγχρονισμού στη Ρωσία.
Είναι προφανές ότι η ΕΕ πλέον θεωρεί ότι δεν έχει να κερδίσει κάτι υιοθετώντας μια πιο χαλαρή στάση έναντι δυνάμεων που αντιλαμβάνεται ως φιλελεύθερες, όπως ο Γκρεφ και ο Κοστίν της VTB, ούτε και φοβάται αντίποινα της Ρωσίας έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι κυρώσεις δεν πρόκειται να έχουν άμεση επίδραση στη ρωσική οικονομία, αν και θα υποσκάψουν την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Διαβάστε ακόμη:
Στη δημοσιότητα τα ρωσικά «θύματα» των κυρώσεων