Αυθημερόν και ηλεκτρονικά η αδειοδότηση των επιχειρήσεων
- 17/02/2014, 13:47
- SHARE
Το νέο κανονιστικό πλαίσιο των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων που θα ψηφιστεί ως τις αρχές Απριλίου παρουσίασε ο πρωθυπουργός.
Το νομοσχέδιο απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που προανήγγειλε πως από την ψήφισή του -η οποία υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί ως τις αρχές Απριλίου- και μετά, η αδειοδότηση των επιχειρήσεων θα γίνεται αυθημερόν και ηλεκτρονικά.
«Αποποινικοποιούμε την επιχειρηματικότητα. Μειώνουμε το κόστος ίδρυσης των επιχειρήσεων, μειώνουμε τη γραφειοκρατία γιατί θεωρούμε ότι η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με λίγα λόγια και πολλές πράξεις εναρμονιζόμαστε όλοι για να έρθει η ανάπτυξη μέσω των επιχειρήσεων ώστε να αποκτήσουμε μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα. Η μείωση της ανεργίας δεν γίνεται με ευχές. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι βασική προϋπόθεση για αύξηση της απασχόλησης», δήλωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί σε ορισμένους μήνες να έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο και να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, αλλά και πως ήδη τα υπουργεία ετοιμάζουν αυτό το δευτερογενές κανονιστικό πλαίσιο.
Διαβάστε ακόμη: Στην τελική ευθεία τα Ελληνικά Βραβεία Επιχειρηματικότητας
Το νέο πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις θα αφορά σε κάθε τύπο άδειας, όπως εγκαταστάσεως, λειτουργίας, ιδρύσεως επιχειρήσεων, περιβαλλοντικές άδειες, αλλά και σε μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων (βιομηχανικές, εξορυκτικές, υδατοκαλλιέργειες, λιμενικές υποδομές, τουριστικές εγκαταστάσεις, κ.α.). Με το νέο κανονιστικό πλαίσιο εισάγεται ένα καινοτόμο σύστημα «δήλωσης συμμόρφωσης» των επιχειρήσεων, με το οποίο θα τεκμαίρεται αυτομάτως η συμμόρφωση μιας επιχείρησης με τις γενικές προδιαγραφές που θέτει ο νόμος. Για πρώτη φορά, είπε ο πρωθυπουργός, η εξέταση του συνόλου των αδειών θα γίνεται από ένα «μικρό κατάστημα».
Με τη σειρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως με την εισαγωγή του νέου πλαισίου στέλνεται μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα αλλάζει.
Οι τέσσερις μεγάλες τομές που προωθούνται μέσω του νομοσχεδίου είναι οι εξής:
1 – Για την έναρξη λειτουργίας μιας επιχείρησης αρκεί η υπεύθυνη δήλωση του επιχειρηματία, ο οποίος αναλαμβάνει και την ευθύνη της ορθότητας όσων δηλώνει. Εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα αποτελούν μόνο τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.
2 – Οι έλεγχοι των επιχειρήσεων δεν θα γίνονται στο στάδιο της έκδοσης άδειας λειτουργίας, αλλά κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης.
3 – Οι έλεγχοι θα διενεργούνται από πιστοποιημένους φορείς του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα και η κεντρική διοίκηση θα έχει την ευθύνη του ελέγχου των ελεγκτών.
4 – Θα δημιουργηθεί ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων και θα γίνεται ηλεκτρονική διεκπεραίωση των αδειών.
«Θα έρθουν τα πάνω κάτω στις αδειοδοτήσεις όλων των επιχειρήσεων, σε όλες τις δραστηριότητες και θα δημιουργηθεί ένα νέο περιβάλλον για επενδυτές», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος παρουσίασε συγκριμένα παραδείγματα.
Διαβάστε ακόμη: Σαμαράς: «Το πλεόνασμα ξεπερνά το 1,5 δισ.»
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, για μια βιομηχανική δραστηριότητα υψηλής ή μέσης όχλησης απαιτείται να ολοκληρωθούν 21 διαφορετικά διαδικαστικά βήματα από τον επιχειρηματία. Με το νέο σύστημα καταργούνται τα 14 βήματα είτε λόγω ηλεκτρονικής διασύνδεσης των υπηρεσιών είτε λόγω κατάργησης από τον ίδιο το νόμο. Μόνο για τα επτά βήματα θα πρέπει να επιληφθεί, στο μέλλον, ο ίδιος ο επιχειρηματίας τα οποία σημειώνεται ότι θα εκτελεί και ηλεκτρονικά.
Εξάλλου, αποσαφηνίζονται οι όροι του παιχνιδιού, τα πρότυπα λειτουργίας και οι προδιαγραφές θα είναι οι «λέξεις κλειδιά» στο μέλλον για την αδειοδότηση, είπε ο υπουργός. Συνολικά μειώνονται τα βήματα των αδειοδοτήσεων κατά 60% ενώ αυστηροποιούνται οι ποινές. Τα πρόστιμα θα φτάνουν μέχρι 3 εκατ. ευρώ ή 15% του τζίρου ή προσωρινή ή ακόμη και οριστική διακοπή λειτουργίας. Παράλληλα προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις.
«Ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης, περιορίζοντας και τις υπόνοιες για διαφθορά, εναρμονίζεται το καθεστώς με τη διεθνή πρακτική και οι έλεγχοι γίνονται πιο ανεξάρτητοι, ενώ η Δικαιοσύνη απαλλάσσεται από σημαντικό χρόνο εργασίας» είπε ο υπουργός.
«Η απλοποίηση κάθε μορφής αδειοδότησης με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας μίας επιχείρησης είναι σημαντική, αφού μειώνει τις πολλές χειραψίες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εξοικονομώντας στον επιχειρηματικό κόσμο χρόνο και χρήμα», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης.
Κατά τον κ. Κορκίδη, προϋπόθεση της συνολικής απλοποίησης των διαδικασιών είναι η Υπηρεσία Μιας Στάσης, την οποία ήδη προσφέρουν τα επιμελητήρια, ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι ότι με τον νέο νόμο, θα διευκολύνεται πολύ η λειτουργία των επιχειρήσεων με την εφαρμογή της «ψηφιακής υπογραφής» η διαδικασία της οποίας, ωστόσο, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. «Τα 59 επιμελητήρια της χώρας διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, την εμπειρία και το εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να καταστούν τα ΚΕΠ της επιχειρηματικότητας που θα διευκολύνουν τη δημιουργία και τη λειτουργία των επιχειρήσεων», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.
Διαβάστε ακόμη: Χατζηδάκης: Έλεγχοι των επιχειρήσεων κατά τη λειτουργία, όχι κατά την ίδρυση
Για την ολοκλήρωση του συνόλου του θεσμικού πλαισίου θα απαιτηθούν μια σειρά από νομοθετήματα που θα προετοιμάσουν τα συναρμόδια υπουργεία. Επίσης θα εκδοθούν προεδρικά διατάγματα που θα πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και ένα πλήθος υπουργικών αποφάσεων. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη όλο το πλαίσιο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σημειώνεται ότι τα θέματα της χωροθέτησης δεν καλύπτονται από το συγκεκριμένο νομοθέτημα. Το θέμα της χωροταξίας και πολεοδομίας το χειρίζεται ως ανεξάρτητο νομοθέτημα το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Για τις ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις θα υπάρξουν μεταβατικές περίοδοι και μεταβατικές ρυθμίσεις.
Ετοιμάζονται πρωτοβουλίες για το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους
Πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο μείζον πρόβλημα του ενεργειακού κόστους που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, αλλά και για την αναστολή λειτουργίας της Χαλυβουργικής, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το συμβούλιο βιομηχανίας ασχολείται με το θέμα, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, χωρίς την έγκριση της Ε.Ε. και της τρόικας, να προχωρά εντός της εβδομάδας στην υπογραφή του μέτρου της «διακοψιμότητας», με σκοπό να ενισχυθεί η βιομηχανία και να μειωθεί το ενεργειακό κόστος. Το μέτρο αυτό θα επιτρέπει σε ενεργοβόρες βιομηχανίες να διακόπτουν για συγκεκριμένες περιόδους τη λειτουργία τους, μειώνοντας έτσι τη συνολική ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, με αντάλλαγμα εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος υψηλής τάσης που καταναλώνουν, καθώς θα επιβαρύνουν λιγότερο το σύστημα.