Σαμαράς: Έσοδα 150 δισ. ευρώ από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων
- 26/02/2014, 15:41
- SHARE
Νέα εθνική ενεργειακή στρατηγική εξήγγειλε ο πρωθυπουργός - Εντός του 2014 η παραχώρηση θαλάσσιων «οικοπέδων» σε πετρελαϊκές εταιρείες για ερευνητικές γεωτρήσεις.
Το Δημόσιο θα μπορούσε να συγκεντρώσει έσοδα 150 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος 25-30 ετών από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που εκτιμάται πως υπάρχουν στη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου. Αυτή τη δήλωση πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη σημερινή επίσκεψή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και τη συνεργασία που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
«Έχουμε λόγους να είμαστε αποδεδειγμένα αισιόδοξοι. Έχουμε αναλογίες και γεωλογικά πρότυπα που μας δίνουν τη δυνατότητα να κοιτάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος εξήγησε πως οι σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης έγιναν σε έκταση 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τη νορβηγική εταιρία PGS και ολοκληρώθηκαν το 2013.
Συνολικά, μαζί με τα δεδομένα από παλαιότερες έρευνες που είχε στη διάθεσή του το ΥΠΕΚΑ, έγιναν περίπου 30.000 χιλιόμετρα ερευνών, που έχουν συγκεντρωθεί σε ενιαία βάση δεδομένων υπό τον τίτλο «Greece MegaProject», που περιλαμβάνει 12.500 χιλιόμετρα νέων σεισμικών γραμμών, 9.000 χιλιόμετρα επανεπεξεργασμένων υφιστάμενων γραμμών και 9.000 χιλιόμετρα πρόσθετων γραμμών, που έχουν ρυθμιστεί ώστε να συνδυάζονται με τα υπόλοιπα δεδομένα. Η PGS έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις έρευνες και ήδη έχει ξεκινήσει η παρουσίασή τους σε διεθνή πετρελαϊκά συνέδρια. Εκκρεμεί, ωστόσο, η ερμηνεία των δεδομένων, η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Απριλίου.
Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός -γύρος παραχωρήσεων- για την παραχώρηση 10-15 θαλάσσιων «οικοπέδων» σε πετρελαϊκές εταιρείες, προκειμένου να ξεκινήσουν ερευνητικές γεωτρήσεις.
Διαβάστε ακόμη: «Επενδυτικές ευκαιρίες κρύβουν οι υδρογονάνθρακες της Ελλάδας»
Σε εξέλιξη είναι επίσης η διαδικασία για την παραχώρηση των περιοχών Ιωαννίνων, Πατραϊκού κόλπου και Κατάκολου για έρευνες. Οι διαγωνισμοί έχουν ολοκληρωθεί και εκκρεμεί η υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα στον Πατραϊκό Κόλπο ανέρχονται σε 200 εκατομμύρια βαρέλια, στα Ιωάννινα, 50-80 εκατομμύρια βαρέλια και στο Κατάκολο, 3 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ τα αναμενόμενα συνολικά έσοδα του Δημοσίου μόνο από τις δύο πρώτες περιοχές, σε βάθος 25ετίας, υπολογίζονται σε περίπου 11 δισ. ευρώ.
«Η εφαρμογή του σχεδίου απαιτεί τόλμη, σχέδιο και διεθνείς συμμαχίες», δήλωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι όλες οι συμβάσεις θα κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή, αρχής γενομένης από τις συμβάσεις για έρευνα στον Πατραϊκό κόλπο και τα Ιωάννινα, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σύντομα».
Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε τη διαμόρφωση νέας εθνικής ενεργειακής στρατηγικής με πέντε άξονες που περιλαμβάνουν:
1 – Έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων που θα γίνει με διαφάνεια, σεβασμό στο περιβάλλον και με τη μέγιστη δυνατή ελληνοποίηση του τεχνικού εργατικού δυναμικού.
2 – Αξιοποίηση των γεωπολιτικών συνεπειών που προκύπτουν από τη θέση της χώρας και του ρόλου που μπορεί να παίξει στη διακίνηση ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη.
3 – Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, καθώς τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα κατευθυνθούν στο ασφαλιστικό σύστημα, κατά το πρότυπο της Νορβηγίας, αλλά και στη δημιουργία υποδομών.
4 – Συνέργειες με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, με στόχο ο ορυκτός πλούτος να γίνει εφαλτήριο για συνολική αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
5 – Ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο στους τομείς της έρευνας, παραγωγής και διακίνησης ενεργειακών προϊόντων.
Κατά την επίσκεψή του στο ΥΠΕΚΑ, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το data room του υπουργείου, στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί το σύνολο των δεδομένων που έχουν προκύψει από τις έρευνες, οι οποίες έχουν γίνει κατά καιρούς στην ελληνική επικράτεια, ενώ στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στη χθεσινή συμφωνία για μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου από την Gazprom που «θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».
Διαβάστε ακόμη: Συμμαχία Energean Oil & Gas και Grekoil για τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Κατάκολο