Σαμαράς: Είμαι βέβαιος ότι θα ψηφιστεί ο ΠτΔ
- 08/12/2014, 00:43
- SHARE
«Ο κ. Τσίπρας είναι υπονομευτής κάθε προσπάθειας για να βγούμε από την κρίση».
Με επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε και έκλεισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού στην Βουλή.
Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για ασέβεια προς τους βουλευτές και είπε ότι δεν θα ανεχθούν να εκβιάζεται η συνείδησή τους.
Ο κόσμος δεν θέλει τώρα εκλογές, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και αναρωτήθηκε: «ποιός πηγαίνει κόντρα στην βούληση του λαού εκείνος που τον ακούει ή εκείνος που τον γράφει στα παλιά του τα παπούτσια ζητώντας εκλογές»;
«Υμνήσατε έναν απεργό πείνας αλλά ξεχάσατε ότι ο νεαρός έχει καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη για ληστεία με καλάσνικοφ», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη στάση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα.
Συνεχίζοντας την επίθεση είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε και υπονομεύει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Άφησε δε αιχμή για την συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Πάπα λέγοντας ότι «μπορεί να συναντηθήκατε με τον Πάπα αλλά δεν έχετε το παπικό αλάθητο».
Ακολούθως ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και η τρόικα έλεγαν ότι οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί δεν θα εφαρμόζονταν. «Τελικά η κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε στις προβλέψεις της, αλλά ο κ. Τσίπρας όπως και η τρόικα διαψεύστηκαν» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Η διαπραγμάτευση με την τρόικα
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην διαπραγμάτευση με την τρόικα σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό: «Συζητάμε για έναν προϋπολογισμό με πλεόνασμα 3% που θα μηδενίζει συνολικά το έλλειμμα ώστε να μην χρειάζεται πια να δανειζόμαστε ούτε για δαπάνες ούτε για τόκους.
Το μνημόνιο τελειώνει δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πρέπει να συμφωνήσουμε με τους δανειστές για τους υπολογισμούς της επόμενης χρονιάς.
«Αυτά συζητούμε τώρα με την τρόικα. Μας ζήτησαν να πάρουμε έκτακτα συσταλτικά μέτρα, εκτεταμένα, οριζόντια και οδυνηρά. Τους απαντήσαμε ότι δεν μπορούμε να τα πάρουμε δεν τα χρειαζόμαστε και θα κάνουν ζημιά στην οικονομία. Δεχθήκαμε κάποια από αυτά και δεχθήκαμε ότι αν κάνουμε λάθος θα πάρουμε κάποια μέτρα μέσα στην επόμενη χρονιά. Η διαφωνία με την τρόικα έχει μειωθεί αλλά δεν έχει μηδενιστεί. Μπορεί να υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση για τεχνικούς λόγους λόγω των κοινοβουλίων.Πετύχαμε να βγάλουμε πρωτογενή πλεονάσματα, να βγούμε στις αγορές πριν τις προβλέψεις και να βγούμε σε ανάκαμψη και να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα πριν τις προβλέψεις. Σύντομα η Ελλάδα θα έχει βγει από την εποχή των μνημονίων, βγαίνουμε από τον αναγκαστικό δανεισμό με επαχθείς όρους.
Αλλά βγαίνουμε όχι για να γυρίσουμε στην εποχή των ελλειμμάτων και των χρεών. Αν μία κυβέρνηση το κάνει θα κλείσουν οι αγορές και θα αναγκαζόταν να γυρίσει σε αναγκαστικό δανεισμό και νέο ασφυκτικό μνημόνιο. Η κυβέρνηση οδηγεί την χώρα σε μία νέα εποχή που θα τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους και θα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις. Αλλά τώρα κάνουμε μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες ανάπτυξης και θα μπορούμε να πάρουμε μέτρα ανακούφισης όπως οι φορολογικές μειώσεις. Τί θα συμβεί από την επόμενη χρονιά; θα μας δοθεί μία πιστωτική γραμμή στήριξης που θα μας προστατεύσει από διεθνείς αναταράξεις, δεν είναι αναγκαστικός δανεισμός είναι θωράκιση για να δανείζεσαι από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια.
Οι όροι θα είναι εντελώς διαφορετικοί από τους όρους του μνημονίου όπως και η επιτήρηση. Σε μας θα είναι λίγο πιο αυστηροί από ότι σε άλλες χώρες. Βγαίνουμε από το μνημόνιο και μπαίνουμε σε μία μεταβατική εποχή ενός έτους. Θα δανειζόμαστε όχι για να πληρώνουμε δημόσιες δαπάνες αλλά για να πληρώνουμε παλαιότερα δάνεια που λήγουν. Το χρέος δεν θα αυξάνεται αλλά θα μειώνεται και ως ποσοστό του ΑΕΠ τώρα που αρχίζει η ανάπτυξη. Σας λέω καθαρά ότι η χώρα δεν μπορεί να γυρίσει στο ξέφρενο πάρτι των ελλειμμάτων».
Βιώσιμο το χρέος
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο δημόσιο χρέος απαντώντας ταυτόχρονα στις θέσεις του κ. Τσίπρα: “Όταν το χρέος είναι γνωστό ότι είναι βιώσιμο και εσείς λέτε ότι είναι μη βιώσιμο το λέτε για να σας ακούσουν οι αγορές και να μην μας δανείσουν. Μεταξύ Ελλάδας και κόμματος είσαστε με το κόμμα, εμείς είμαστε με την Ελλάδα. Δεν αντιπολιτεύεστε μόνο την Ελλάδα αλλά και την πραγματικότητα. Αυτό που κάνετε είναι και έγκλημα και λάθος. Εμείς είμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε την σταθερότητα που εσείς φοβάστε. Το αν είναι βιώσιμο το χρέος ή όχι το καθορίζουν μόνο οι αγορές. Όταν βγήκαμε στις αγορές υποδέχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα θετικά. Η κατάσταση άλλαξε όταν εσείς αρχίσατε να μιλάτε για εκλογές και να αμφισβητείτε την πολιτική σταθερότητα. Το πρόβλημά μας είναι να απομακρύνουμε την πολιτική αβεβαιότητα εκλέγοντας Πρόεδρο και κλείνοντας την διαπραγμάτευση. Ξεχνά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι το χρέος μας έχει υποστεί το μεγαλύτερο κούρεμα που έχει γίνει στην ιστορία. Ζήτησε ο κ. Τσίπρας να αγοράσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα δικό μας χρέος, αυτό όμως το απαγορεύει το καταστατικό της ΕΚΤ και το απορρίπτουν οι χώρες. Εφόσον ξεπεράσουμε την πολιτική αστάθεια θα πέσουν κι άλλο τα επιτόκια”.
Ανάγκη να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Επιστρέφοντας στην επίθεση είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την χώρα και απευθύνθηκε στα συνδικάτα στα πανεπιστήμια και στα σχολεία. Δεν έχετε ούτε πρόγραμμα ούτε σχέδιο, είσαστε κόμμα ακραίας διαμαρτυρίας. Με αυτά που λέτε ο κόσμος φοβάται. Όταν λέτε ότι η εφαρμογή της πολιτικής θα φέρει κρίσιμες ώρες ο κόσμος φοβάται ότι θα φέρεται την χώρα σε απομόνωση. Έχετε ευτελίσει το Σύνταγμα που προβλέπει μέγιστη συναίνεση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκβιάζετε εκλογές για να πετύχετε την μέγιστη αποσταθεροποίηση και επειδή δεν πείθετε σκορπίζετε λάσπη στον ανεμιστήρα. Προσπαθείτε να προσεταιριστείτε βουλευτές άλλων κομμάτων. Είτε θα βγάλουμε Πρόεδρο και θα σταθεροποιηθεί η πατρίδα ή θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Είμαι βέβαιος ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος γιατί ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές και οι βουλευτές καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα της εκλογής. Αν δεν καταφέρετε να προκαλέσετε τώρα εκλογές η κατάσταση του χρόνου θα είναι πολύ καλύτερη για τον τόπο. Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές είπε: “Σας καλώ να ψηφίσετε τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό της χώρας” και πρόσθεσε ότι αυτά τα τρία ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, η εκλογή Προέδρου και η συνταγματική αναθεώρηση είναι η επανάσταση που έχει ανάγκη ο τόπος”.