Σαμαράς και Τσίπρας διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη Βουλή
- 10/11/2013, 11:21
- SHARE
Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στη συζήτηση επί της πρόταση δυσπιστίας.
Σε υψηλούς τόνους μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης συνεχίστηκε το Σάββατο στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα αναμένεται να είναι η σκληρή αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης . Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς θα κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την κρίση και ότι ποντάρει στην καταστροφή.
Όπως φάνηκε και από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών στη Βουλή, η κυβέρνηση κατηγορεί την Κουμουνδούρου ότι κατέθεσε την πρόταση μομφής για εσωκομματικούς λόγους προκειμένου να συσπειρωθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συζήτησή του με τους δημοσιογράφους στο καφενείο της Βουλής την Παρασκευή, είπε ότι η πρόταση δυσπιστίας δηλητηριάζει το γενικό κλίμα στη χώρα.
Το βράδυ στη Βουλή αναμένεται να εξαπολύσει νέα προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον για διγλωσσία στο θέμα της εξόδου της χώρας από την κρίση, καθώς -όπως αναμένεται να υποστηρίξει ο πρωθυπουργός- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί διαφορετική γλώσσα στο εξωτερικό και άλλη στο εσωτερικό της χώρας.
Ακόμη αναμένεται ο Αντώνης Σαμαράς να επιμείνει στη θεωρία των δύο άκρων και θα αναφερθεί τόσο στα γεγονότα της ΕΡΤ, όσο και στα εμπόδια που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Δεν θα παραλείψει όμως να σχολιάσει και τα όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο Στάθης Παναγούλης, ο οποίος κάλεσε τη κυβέρνηση να φτιάξει τις φυλακές γιατί μπορεί να τις χρειαστούν. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει καμία εναλλακτική πρόταση και για αυτό το λόγο είναι αντίθετος σε κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Σαμαράς:«Η δημοκρατία δεν φοβάται την αλήθεια»
Πώς θα κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας
Στο «στρατόπεδο» του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο πρώτος στόχος της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης πέτυχε, καθώς μετά από πολύ καιρό ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Βουλή και θα αναγκαστεί να απαντήσει σε μία σειρά ζητημάτων που είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς αρνιόταν να παραστεί στο Κοινοβούλιο. Σε χθεσινή του ομιλία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης, ανέφερε πως «αποτελεί χρέος πατριωτικό και δημοκρατικό να απομακρυνθεί αυτή η κυβέρνηση» και τόνισε πως η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που θα σπάσει το φαύλο κύκλο.
Τσίπρας: «Εγκληματική επιλογή η συνέχιση του Μνημονίου»
«Κάναμε την πρόταση δυσπιστίας γιατί είστε επικίνδυνοι για τη χώρα και το λαό, για το μέλλον των παιδιών μας. Είστε επικίνδυνοι γιατί κάνατε τη χώρα προτεκτοράτο, μπανανία», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης στη Βουλή και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την πρωτοβουλία να αξιοποιήσει την κορυφαία θεσμική δυνατότητα που έχει και να υποβάλει πρόταση μομφής σε μια κυβέρνηση του μαύρου που γίνεται όλο και κατάμαυρη και επιχειρεί να μαυρίσει όλη την χώρα. Σε μια κυβέρνηση που πνίγει την δημοκρατία και διαμορφώνει γκρίζο, νοσηρό καθεστώς. Σε μια κυβέρνηση που κατέστρεψε οικονομικά τη χώρα όσο καμία άλλη σε όλο τον πλανήτη. Πάνω στα ερείπια ήσασταν έτοιμοι να επιβάλετε και νέα αντικοινωνικά, αντιεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα που ο λαός δεν αντέχει άλλο».
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι ο κ. Σαμαράς προσήλθε στη Βουλή όσο είναι πρωθυπουργός δύο φορές στις προγραμματικές δηλώσεις, μία στον προϋπολογισμό, μία σε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή και μία για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Σε non paper που εξέδωσε η Κουμουνδούρου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «μετά τον αιφνιδιασμό από την υποβολή της πρότασης, οι κυβερνητικοί εταίροι αδυνατούν να συντονίσουν τις αντιδράσεις τους. Από την «μαχαιριά στην χώρα» περάσαμε στο «ευχαριστούμε τον ΣΥΡΙΖΑ για το δώρο που μας έκανε». Παρόλα αυτά οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος επιμένουν να κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «κάνει κακό στις διαπραγματεύσεις και τη χώρα και είναι μια ενέργεια εθνικά απαράδεκτη».
Διαβάστε επίσης: «Παρών» από την ΔΗΜΑΡ στην πρόταση μομφής
Η στάση των άλλων κομμάτων
«Όσο δεν υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου απ’ την κρίση και πολιτικές δυνάμεις για να το στηρίξουν, οι εκλογές δεν μπορούν να σώσουν τη χώρα. Η επίκληση της κοινωνίας δεν φτάνει, καθώς η κοινωνία δεν μπορεί από μόνη της να κυβερνήσει» παρατήρησε η Μαρία Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ). «Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα δεχθεί κανένα μέτρο, οριζόντιο ή κάθετο, άμεσο ή έμμεσο, που θα επιβαρύνει περισσότερο την οικονομία» υποστήριξε στην τοποθέτησή της η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ).
«Η ελληνική κοινωνία δεν ταυτίζεται με την κατάληψη και με τη διαιώνισή της – γι’ αυτό και η πρόταση μομφής μοιάζει με έμμεση στήριξη της κυβέρνησης» συμπέρανε από πλευράς ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Ντόλιος.
«Η πρόταση μομφής αποτελεί έναν αμοιβαία επωφελή αντιπερισπασμό, γιατί δυναμώνει την ενότητα των δύο πόλων της αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση δεν θα πέσει εξαιτίας της ΕΡΤ» παρατήρησε ο Κώστας Σκανδαλίδης. Από την άλλη, ο κος Σκανδαλίδης δήλωσε πως αναγκάζεται να δώσει στην κυβέρνηση «μία ψήφο εμπιστοσύνης που δεν της ανήκει». Κατά το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, «η ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης είναι πατριωτικό χρέος». «Αντί να εκλιπαρούμε μια χούφτα ξένους για 1000 θέσεις εργασίας, ας κοιτάξουμε πως θα ενισχύσουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προϋπόθεση ότι δεν θα προβούν σε απολύσεις και θα κάνουν από μία πρόσληψη. Αντί να οδηγούμε τη χώρα σε νέο διχασμό, να βρούμε ένα πεδίο εθνικής συνεννόησης στις κρίσιμες επιλογές». πρότεινε.
Ενδιαφέρουσα υπήρξε η τοποθέτηση του Τέρενς Κουίκ (ΑΝ.ΕΛ.), ο οποίος, αν και δήλωσε πως θα υπερψηφίσει αύριο «την πρόταση των ΑΝ.ΕΛ. για εκλογές και κυβέρνηση εθνικού σκοπού» (σ.σ. οι ΑΝ.ΕΛ. υπερψηφίζουν την πρόταση μομφής), καταφέρθηκε με σφοδρότητα κατά του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας πως «δεν διαθέτει πρόγραμμα για να κυβερνήσει, τα στελέχη του υπερασπίζονται τους τουρκόφωνους στη Θράκη μαζί με στελέχη του ΠΑΣΟΚ» – και εν γένει αποτελεί «συστημικό και εν πολλοίς επικίνδυνο κόμμα, με τις διάφορες συνιστώσες που έχει: τη συνιστώσα της δραχμής, τη συνιστώσα που καταφέρεται εναντίον του κάθε επενδυτή, εκείνη που υπερασπίζεται τους κάθε λογής κατηγορούμενους για τρομοκρατικές ενέργειες».
Το ΚΚΕ δια του Γιάννη Γκιόκα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «προσχωρεί πλέον και στο στρατόπεδο των εκβιασμών, καθώς δηλώνει πως η έξοδος απ’ την Ε.Ε. είναι καταστροφή». Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) δήλωσε πως το κόμμα του θα καταδικάσει με την ψήφο του την κυβερνητική πολιτική την Κυριακή, γιατί θεωρεί πως “πρέπει να ξεμπερδεύει ο λαός με αυταπάτες πως με αλλαγές κυβερνήσεων μπορεί να βρει λύσεις στα προβλήματά του”.
Η ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει «παρών», ενώ ο Π. Καμμένος, σε ομιλία του στην Κρήτη, δήλωσε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα ψηφίσουν «υπέρ της πτώσεως της κυβέρνησης». Η Χρυσή Αυγή θα υπερψηφίσει την πρόταση, δήλωσε ο Η. Κασιδιάρης.
Σημειώνεται ότι «παρών» πρόκειται να δηλώσουν στην τελική ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, οι ανεξάρτητοι βουλευτές, επικεφαλής του φορέα «Συμφωνία για μια Νέα Ελλάδα», Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης, όπως διευκρίνισαν στις ομιλίες τους στη Βουλή.
Η συζήτηση στη Βουλή θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Κυριακή το απόγευμα, στο Σύνταγμα.