Σαμαράς: «Στρίψαμε το καράβι στο δρόμο της ανάπτυξης»
- 08/10/2014, 20:27
- SHARE
«Οι Έλληνες έκαναν πολλές θυσίες για την έξοδο από την κρίση» τόνισε ο πρωθυπουργός στη διάσκεψη για την Απασχόληση, στο Μιλάνο.
«Απευθύνομαι σε εσάς, ως ο πρωθυπουργός της χώρας με τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Όμως, με βλέπετε αισιόδοξο, γιατί οι Έλληνες, με πολλές και προσωπικές θυσίες, κατάφεραν και έστριψαν το καράβι στον δρόμο της ανάπτυξης», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ξεκινώντας την παρέμβασή του στην ευρωπαϊκή διάσκεψη για την Απασχόληση, στο Μιλάνο.
«Στην Ελλάδα φεύγουμε πλέον από την κρίσιμη, αλλά πολύ δύσκολη περίοδο, των έξι ετών ύφεσης. Αυτό το τρίμηνο, η οικονομία μας για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, γυρίζει σε θετικό πρόσημο και η ανάπτυξη το 2015 θα είναι ισχυρή και βιώσιμη» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, απευθυνόμενος προς τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες.
Υπογράμμισε ότι «μια τολμηρή δημοσιονομική και διαρθρωτική ατζέντα έχει ήδη υλοποιηθεί και οι περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και αποδίδουν στην πραγματική οικονομία».
Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, παρατήρησε, ωστόσο, πως «ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι το ποσοστό της μειώνεται πλέον σταθερά τρίμηνο με το τρίμηνο» και πως «όλες οι προβλέψεις -όπως ακόμα και η χθεσινή πρόβλεψη του ΔΝΤ- δείχνουν ότι θα αποκλιμακωθεί ταχύτερα στο επόμενο διάστημα».
Αναφερόμενος στις πολιτικές, που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση για την αύξηση του δείκτη απασχόλησης, στάθηκε ιδιαίτερα, στο «Εθνικό Σχέδιο για την απασχόληση, που περιλαμβάνει συγκεκριμένα προγράμματα προώθησης της επιχειρηματικότητας, ενθάρρυνσης των start-ups εταιρειών», όπως και σε «προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, προγράμματα μαθητείας νέων ανέργων στον ιδιωτικό τομέα, στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, στην πρόσβαση σε πύλες πληροφοριών».
ΔΝΤ: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στη δημοσιονομική προσαρμογή
Παρουσιάζοντας το σύνολο των πρωτοβουλιών κατά της ανεργίας, ο κ. Σαμαράς επιπλέον υπογράμμισε ότι:
* Έχει ενισχυθεί η συνεργασία της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, συνεργασία που είχε πρόσφατα πιστοποιηθεί στη Γενεύη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης για τον Εθνικό Κοινωνικό διάλογο υπό την αιγίδα της ILO.
Στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠA, σήμερα, αξιοποιούνται απολύτως οι κοινοτικοί πόροι με πιο έντονες, στοχευμένες και εμπροσθοβαρείς πολιτικές. Τα πρώτα κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ έχουν αρχίσει να απορροφώνται και με την υποστήριξη και της ΕΕ ήδη «τρέχει» το 2014, ένα μεγάλο πακέτο παρεμβάσεων, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, προσφέροντας σε 145.000 ανέργους πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
* Ταυτόχρονα, η λεγόμενη «Εγγύηση για τους Νέους» έχει, επίσης, ξεκινήσει και τα πρώτα χρήματα από τα εκατόν εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη διατεθεί. Απευθύνεται σε σχεδόν 240.000 νέους ανέργους έως 24 ετών στη Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός, κατά την παρέμβασή του, τόνισε, επίσης, ότι «το πρόγραμμα voucher εισόδου στην εργασία για ανέργους ηλικίας 18 έως 24, ώστε να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις» βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ζήτησε όμως, μεγαλύτερη προσπάθεια με στόχο τη δημιουργία επενδύσεων: «κλειδί για την επιτυχία μας, αποτελεί αποκλειστικά η προώθηση της ανάπτυξης μέσω δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020. Απαιτείται η ΕΕ να πετύχει μια μεγαλύτερη μόχλευση πόρων μέσω της ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) και άλλων επενδυτικών ιδρυμάτων» είπε.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Σαμαράς σημείωσε: «Η Ευρώπη πρέπει να μεταδώσει στους λαούς μας μια ελπίδα χειροπιαστή που θα βασίζεται σε γερά θεμέλια, ανάπτυξης εργασίας, αξιοπρέπειας και προοπτικής. Μια ελπίδα η οποία θα συνοδεύεται από πόρους, αλλά κυρίως από αποφασιστικές πολιτικές βασιζόμενες σε σύγχρονα, έξυπνα εργαλεία.
Μόνον μια τέτοια πολιτική μπορεί να συμπληρώσει αποτελεσματικά τη διαρθρωτική προσαρμογή που έχουμε επιτύχει. Μόνον μια τέτοια πολιτική μπορεί να διασφαλίσει ότι οι θυσίες των λαών της Ευρώπης μπορούν να αποδώσουν ένα νέο μοντέλο βιώσιμης και δυναμικής ανάπτυξης».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ