Σχέδια για νέο άξονα φυσικού αερίου Ελλάδας – Βαλτικής

Σχέδια για νέο άξονα φυσικού αερίου Ελλάδας – Βαλτικής

Ο αγωγός Aegean - Baltic Corridor αποτελεί την προσπάθεια επτά χωρών να συνδέσουν τα εθνικά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου.

Σχέδια δημιουργίας ενός νέου άξονα φυσικού αερίου που θα ξεκινά από την Ελλάδα, θα διατρέχει κάθετα την ευρωπαϊκή ήπειρο και θα καταλήγει στις χώρες της Βαλτικής αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Από την Κρίση στην Ανάπτυξη: Σε Αναζήτηση Νέων Αναπτυξιακών Μοντέλων για την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Νότο», που συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών και το Ίδρυμα Friedrich Ebert.

Πρόκειται για τον αγωγό με την ονομασία, ABC, δηλαδή Aegean – Baltic Corridor που αποτελεί όπως είπε ο υπουργός την προσπάθεια επτά χωρών, (Ελλάδα-Βουλγαρία-Ρουμανία-Πολωνία-Τσεχία-Σλοβακία-Ουγγαρία), να συνδέσουν τα εθνικά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου «ώστε πολύ σύντομα και χωρίς πολύ μεγάλη δαπάνη να διαμορφώσουμε ένα νέο άξονα, από τον νότο της Ευρώπης μέχρι την Βαλτική, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο εκκινώντας από τον Ελληνο-Βουλγαρικό IGB, ο οποίος το 2016 θα είναι πραγματικότητα».

Περιγράφοντας δε τις πιθανές πηγές τροφοδοσίας του νέου αγωγού ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στην αύξηση της δυναμικότητας του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, στις δύο πλωτές μονάδες αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη βόρειο Ελλάδα («Δεν ξέρω αν θα γίνουν και οι δύο, αλλά τουλάχιστον η μια θα υλοποιηθεί», ανέφερε ο κ. Μανιάτης) στις υποδομές για αντιστροφή της ροής των υπαρχόντων αγωγών «ώστε η Ελλάδα όχι μόνο να δέχεται αλλά και να μπορεί να στείλει φυσικό αέριο» και τον αγωγό EastMed, «ο οποίος φιλοδοξούμε να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα Ισραηλο-Κυπριακά κοιτάσματα – και ελπίζουμε και από τα Ελληνικά – μέσω Κρήτης και Ηπειρωτικής Ελλάδας προς την υπόλοιπη Ευρώπη».

Αναφερόμενος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες ο υπουργός είπε ότι πριν τρεις εβδομάδες εστάλησαν για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι τρεις πρώτες μεγάλες συμβάσεις που θα υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο με τους προτιμητέους αναδόχους για Πατραϊκό, Κατάκολο και Ιωάννινα. «Αναμένουμε το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αμέσως μετά η χώρα θα υπογράψει τις πρώτες τρεις συμβάσεις για άμεση αξιοποίηση και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων», κατέληξε ο υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: 

Αίτημα για έρευνες υδρογονανθράκων από την Enel Group

Ενδιαφέρον για σταθμό φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ