Σχέδιο επτά σημείων του Πούτιν για την επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία
- 03/09/2014, 18:54
- SHARE
Παρά τις βολές του Ουκρανού πρωθυπουργού κατά της Ρωσίας, ο Πέτρο Ποροσένκο δηλώνει κι εκείνος πως θα υπάρχει συμφωνία ως την Παρασκευή.
«Ελπίζω πραγματικά ότι την Παρασκευή στο Μινσκ θα αρχίσει επιτέλους η ειρηνευτική διαδικασία. Ο λαός της Ουκρανίας τάσσεται υπέρ της ειρήνης ενώ οι πολιτικοί θέλουν να παίξουν με τον πόλεμο. Θέλω να τονίσω ότι δεν θα το επιτρέψω αυτό». Στην παραπάνω δήλωση προέβη ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ταυτίζοντας τη θέση του υπέρ της συμφωνίας εκεχειρίας στην Ουκρανία με τα όσα δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεσμεύτηκε για υπογραφή εκεχειρίας ως την Παρασκευή.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση στους πολιτικούς να στηρίξουν τις συνομιλίες με τη φιλορωσική και ρωσική πλευρά, αφήνοντας αιχμές κατά του πρωθυπουργού του, Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος απέρριψε τις προτάσεις του Πούτιν.
Εκπρόσωποι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη -η λεγόμενη «ομάδα επαφής»- θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Μινσκ με την ελπίδα ότι οι επαφές αυτές θα οδηγήσουν στον τερματισμό της σύγκρουσης, που συνεχίζεται εδώ και έξι μήνες, μεταξύ του στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.
Νωρίτερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως «το πραγματικό σχέδιο του Πούτιν είναι να καταστρέψει την Ουκρανία και να αποκαταστήσει τη Σοβιετική Ένωση. Όλες οι προηγούμενες συμφωνίες που έγιναν με τη Ρωσία -στη Γενεύη, στη Νορμανδία, στο Βερολίνο και στο Μινσκ- αγνοήθηκαν ή παραβιάστηκαν με περιφρόνηση από το ρωσικό καθεστώς».
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο επτά σημείων για την επίτευξη εκεχειρίας που περιλαμβάνει την ανταλλαγή αιχμαλώτων και τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τον Πούτιν θα πρέπει πριν απ’ όλα «να μπει τέλος στις επιχειρήσεις» τόσο του ουκρανικού στρατού όσο και των ανταρτών στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ο Πούτιν πρότεινε επίσης να αποχωρήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις σε αρκετή απόσταση, από την οποία να μην φτάνουν τα πυρά του πυροβολικού στις κοινότητες της εμπόλεμης ζώνης, να τεθεί σε εφαρμογή ένα διεθνές σχέδιο ελέγχου της εφαρμογής της εκεχειρίας με την αποστολή παρατηρητών και να σταματήσει η χρήση των αεροπορικών δυνάμεων εναντίον των πολιτών.
Τα τρία υπόλοιπα σημεία αφορούν την ανταλλαγή των αιχμαλώτων «χωρίς προϋποθέσεις», τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους πρόσφυγες και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, μαζί με την αποστολή ειδικών που θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν.
«Πιστεύω ότι μια τελική συμφωνία μεταξύ των ουκρανικών αρχών και της νοτιοανατολικής Ουκρανίας μπορεί να βρεθεί στις 5 Σεπτεμβρίου, κατά τη σύνοδο της ομάδας επαφής για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης», δήλωσε ο Πούτιν.
Την ίδια ώρα, στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας τουλάχιστον 87 Ουκρανοί εθελοντές και στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη του Ιλοβάισκ, όπου παρέμειναν περικυκλωμένοι επί περίπου μία εβδομάδα. Το Ιλοβάισκ, που απέχει 20 χιλιομέτρα από το Ντονέτσκ, το προπύργιο των αυτονομιστών, πολιορκήθηκε για περισσότερο από μία εβδομάδα από τους φιλορώσους αντάρτες, χωρίς να δεχτεί ενισχύσεις. Το γεγονός αυτό προκάλεσε σάλο και στο Κίεβο πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από το προεδρικό μέγαρο απαιτώντας την αποστολή ενισχύσεων.
Διαβάστε ακόμη:
Εκεχειρία μέχρι την Παρασκευή υπόσχεται ο Πούτιν
Διευκρινήσεις από την Ουκρανία για την «εκεχειρία»
Συμφωνία Πούτιν – Ποροσένκο για «διαρκή κατάπαυση του πυρός»