Σε αναζήτηση επενδυτή για να έρθει η Formula 1 στην Ελλάδα
- 02/09/2014, 19:03
- SHARE
Η γερμανική «Handelsblatt» επαναφέρει τα σενάρια για την κατασκευή αγωνιστικής πίστας που θα φιλοξενεί γκραν πρι στη Δραπετσώνα.
Το έντονο ενδιαφέρον για τη δημιουργία πίστας Formula 1 στη Δραπετσώνα επιβεβαιώνει με δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Der Handelsblatt που αναφέρει πως όλα είναι έτοιμα και αναζητείται ο επενδυτής που θα υλοποιήσει το μεγαλεπίβολο αυτό σχέδιο.
Το εκτενές ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας αναφέρεται στα σενάρια που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι η δημιουργία πίστας ήρθε ξανά στο φως έπειτα από δηλώσεις του ισχυρού άνδρα του αθλήματος, Μπέρνι Έκλεστοουν, ο οποίος είπε ότι είναι σε γνώση του, το ενδιαφέρον για δημιουργία πίστας Formula 1 στην Ελλάδα και για τον σκοπό αυτό, εξετάζει την πιθανότητα συνάντησης με τον πρωθυπουργό.
Πρόσφατα επίσης η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος κατοχύρωσε τα εμπορικά δικαιώματα της ονομασίας «Μεσογειακό Γκραν Πρι», που παραπέμπει άμεσα στη διοργάνωση αγώνα στη Μεσόγειο και δη σε παραθαλάσσιο μέρος, καθώς σήμερα ήδη διοργανώνονται αγώνες σε μεσογειακές χώρες (Ισπανία, Ιταλία).
Το μεγάλο αυτό έργο έχει αναγγελθεί εδώ και αρκετά χρόνια προκειμένου να αναβαθμιστεί μια ολόκληρη περιοχή στη Δραπετσώνα. Έχει μάλιστα συσταθεί η Dielpis Formula 1, η οποία είχε παρουσιάσει στο παρελθόν σχετικά σχέδια για μια επένδυση που θα ξεπερνούσε τα 800 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα παλαιότερα σχέδια για την ανάπλαση, θα μπορούσαν να κατασκευαστούν:
• 2 Ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων
• Λιμένας ιδιωτικών σκαφών
• Πολυχώροι εμπορικής χρήσεως
• Συνεδριακοί χώροι
• Θεατρικές σκηνές
• Χοροθέατρα
• Χώροι έκθεσης έργων τέχνης
• Μουσείο Ελληνικής Μυθολογίας
• Οργανωμένος Χώρος πρασίνου
• Οργανωμένοι χώροι στάθμευσης
• Διάφορες Αθλητικές δραστηριότητες
• Μικρή πίστα διεθνών προδιαγραφών για λειτουργία 365 ημερών τον χρόνο
• Υδροδιάδρομος υδροπλάνων (σύνδεση Πειραιά με νησιά και λίμνες)
• Ελικοδρόμια κ.ά.
Τη μελέτη βιωσιμότητας του έργου έχει αναλάβει και ολοκληρώσει η Deloitte. Με βάση αυτήν την μελέτη εκτιμάται ότι:
Το συνολικό κόστος κατασκευής του αναπτυξιακού αυτού σχεδιασμού ανέρχεται στο ποσό των 680.450.000 ευρώ. Το 25% από το συνολικό ποσό θα καλυφθεί από κονδύλια ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο από ίδια κεφάλαια και δανεισμό. Η απορροφητικότητα του έργου είναι 20% για το πρώτο έτος, 35% για το δεύτερο και 45% για το τρίτο.
Κατά η διάρκεια της κατασκευής θα απασχοληθούν 8.500 εργαζόμενοι, εντός του εργοταξίου και πληθώρα άλλων στους χώρους παρασκευής των υλικών που θα απαιτούνται για τη παραγωγή τους.
Για τη λειτουργία του έργου συνολικά θα απασχολούνται 4.640 άτομα, ενώ κατά τη χρονική περίοδο των αγώνων και για 45 ημέρες συνολικά θα απασχολούνται επιπλέον τουλάχιστον 2.500 άτομα. Η περίοδος αποπληρωμής του έργου έχει με πολύ μετριοπαθείς παραμέτρους υπολογισθεί στα εννέα έτη, τα οποία για το ύψος της επένδυσης που είναι υψηλό (780.450.000 ευρώ), χαρακτηρίζεται άκρως δελεαστικό.
Οι αγώνες F1, θα μπορούν να γίνονται μια φορά κάθε χρόνο στην χώρα μας και θα διαρκούν τρεις ημέρες (Παρασκευή με Κυριακή), κατά την περίοδο Ιουνίου – Αυγούστου, εφόσον αυτό μας ανατεθεί. Ο αριθμός των θεατών εκτιμάται ότι θα φτάνει τους 120.000 θεατές. Η τηλεθέαση σε κάθε αγώνα ανέρχεται από 300.000.000 έως 1.500.000.000.
Η πίστα αγώνων F1 θα αποτελείται από 70% υπάρχουσας οδοποιίας και το υπόλοιπο 30% θα διέρχεται από την έκταση των 700 στρεμμάτων που προαναφέρθηκε, όπως Shanghai, Monte Carlo, Σεβίλλη, Abu Dhabi κ.α.
Πηγή: Ημερησία Online
Διαβάστε ακόμη:
«Γκάζια» για πίστα γκραν πρι στη Δραπετσώνα
Ελληνική Φόρμουλα από φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Ο 14χρονος που θέλει να γίνει ο πρώτος ‘Ελληνας οδηγός της Φόρμουλα 1