Σε εξέλιξη οι πρώτες προσφορές για το ελληνικό ομόλογο
- 09/04/2014, 14:54
- SHARE
Ξεκίνησε το premarketing για την ελληνική έκδοση – Ικανοποίηση εκφράζουν στελέχη του ΟΔΔΗΧ και του υπουργείου Οικονομικών.
Ξεκίνησε το premarketing του ελληνικού ομολόγου με την συγκέντρωση των πρώτων ενδεικτικών προσφορών για την πρώτη ελληνική έξοδο στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια.
Η ελληνική δημοκρατία ανακοίνωσε και επίσημα ότι έδωσε εντολή στις διεθνείς τράπεζες για επικείμενη πενταετή ομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το υπουργείο Οικονομικών.
Το ποσό της έκδοσης θα ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει αύριο στο Λονδίνο όπου οι δύο ανάδοχες τράπεζες η JP Morgan και η Deutsche Bank θα ανακοινώσουν το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών (book bulding). Η διάρκεια που θα έχει η όλη διαδικασία θα εξαρτηθεί από την προσέλευση των επενδυτών.
Στην περίπτωση που καταγραφεί αυξημένο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα το ποσό της έκδοσης να υπερκαλυφθεί σε σημαντικό βαθμό, είναι πιθανόν το βιβλίο να κλείσει εντός της ημέρας, οπότε και θα ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα της δημοπρασίας. Η όλη διαδικασία είναι ανταγωνιστική, που σημαίνει ότι θα ικανοποιηθούν κατά προτεραιότητα οι προσφορές αυτές των επενδυτών οι οποίες συνοδεύονται από το χαμηλότερο επιτόκιο. Στόχος είναι το μέσο σταθμικό επίπεδο του επιτοκίου να διαμορφωθεί σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα.
Στην περίπτωση που η έκδοση υπερκαλυφθεί με επιτόκιο που θα θεωρείται συμφέρον για το Ελληνικό Δημόσιο, είναι πιθανόν το ποσό που θα αντληθεί από τις αγορές να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών η απόδοση των πενταετών ομολόγων θα κυμαίνεται στο 5% με 5,25%.
Υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι το καθαρό όφελος για την ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. «Μετά από τέσσερα χρόνια τα πράγματα αλλάζουν άρδην», δήλωσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «δεν εφησυχάζουμε, αλλά ούτε πανηγυρίζουμε».
Το συγκεκριμένο όφελος προκύπτει από το ότι, η επιτυχία της έκδοσης -και ως προς το ποσό και ως προς το επιτόκιο- θα έχει εξαιρετικά εμφανή επίδραση στα επιτόκια των εντόκων γραμματίων, τα οποία, κατά την έκφραση στελέχους του ΟΔΔΗΧ, «θα γκρεμιστούν κι άλλο». Άρα, το Δημόσιο θα μπορεί στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, να καλύπτει τις ταμειακές ανάγκες του με πολύ χαμηλότερα επιτόκια – η χθεσινή έκδοση των 6μηνων εντόκων έγινε με επιτόκιο 3,01%.
Απώτερος στόχος είναι, επίσης, να μειωθεί η καμπύλη των επιτοκίων των ομολόγων. Είναι, εν προκειμένω, χαρακτηριστικό, ότι το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων μειώθηκε από το 6,06% το πρωί, στο 5,75% μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την έκδοση.
Όπως ανέφεραν τα στελέχη του υπουργείου και του ΟΔΔΗΧ, υπάρχουν πολλές επιπλέον ωφέλειες:
– Καθίσταται ευκολότερη η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους,
– Μπορούν οι διεθνείς επενδυτές να συγκρίνουν στοιχεία ενεργητικού της ελληνικής οικονομίας με άλλες οικονομίες,
– Διευκολύνονται οι χρηματοροές προς τη χώρα (και όχι μόνον για δανεισμό),
– Διευκολύνονται οι ελληνικές τράπεζες για την προσφυγή τους σε αγορές.
Οι παράγοντες του ΟΔΔΗΧ, δεν αποκλείουν, στο συγκεκριμένο πλαίσιο, να εκδοθεί -χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος- και 12μηνο έντοκο γραμμάτιο, το οποίο θα απευθύνεται και στα ελληνικά νοικοκυριά. Επίσης, δεν αποκλείεται, χωρίς να υπάρχει επί του παρόντος κάποια μελέτη, η έκδοση και 3ετούς ομολόγου.
Η έξοδος στις αγορές η οποία προετοιμαζόταν μεθοδικά τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιείται σε μία χρονική συγκυρία όπου το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι ιδιαίτερα θετικό για τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά έχει υποχωρήσει στο 6,1%, στα χαμηλότερα επίπεδα δηλαδή των τελευταίων τεσσάρων ετών. Ταυτοχρόνως το αυξημένο ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών αποτυπώθηκε στην πρόσφατη επιτυχή αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank.
Χθες εξάλλου στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κατόρθωσε να εξασφαλίσει ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,01%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο έχει δανειστεί η Ελλάδα από το 2009.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έκδοση ομολόγων ήταν τον Απρίλιο 2010, όταν η χώρα ζήτησε, μέσω 20ετών ομολόγων, ποσό 1 δισ. ευρώ και εισέπραξε 390 εκατ. ευρώ.
SZ: Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να πανηγυρίζει για έξοδο στις αγορές