Σε υψηλά επίπεδα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
- 10/12/2014, 14:06
- SHARE
Συνεχίζεται και σήμερα η υποχώρηση των τιμών των ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να οδεύει προς το 9%.
Πιο αναλυτικά, πριν από λίγο το 10ετές ομόλογο διαπραγματευόταν με την απόδοσή του να κυμαίνεται στο 8,6% και το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διευρύνεται στο 7,92%. Αντιστοίχως, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου έχει αγγίξει το 9,4% και του 5ετούς στο 8,5%.
Σε σχέση με χθες οι αποδόσεις των ομολόγων καταγράφουν αύξηση από 1,17% για το 10ετες και έως 1,82% για το τριετές ομόλογο.
Πτωτικά κινούνται σήμερα και όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως για παράδειγμα η γερμανική, όπου η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 0,68%.
Δημοσιεύματα για την Ελλάδα σε διεθνή ΜΜΕ
Αναφορά στις πιέσεις που ασκούνται σε μετοχές και ομόλογα κάνουν διεθνή ΜΜΕ. «Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα συνέχισε να επιβαρύνει τις αγορές μετοχών και ομολόγων της σήμερα, μετά τις μεγαλύτερες ζημιές από το 1987 που κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο της Αθήνας», αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Αναλυτής χρηματιστηριακής εταιρείας που μίλησε στην εφημερίδα σημείωσε ότι χθες επανήλθε το θέμα του Grexit (της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη), ενώ αυτό είχε σταματήσει να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους Ευρωπαίους επενδυτές.
Σε δημοσίευμά του, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι το ευρώ υποχωρούσε σήμερα το πρωί, λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις αρχές του 2015.
Η επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την κυβέρνηση κατά δύο μήνες «προκάλεσε φόβους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης, θα μπορούσε να κερδίσει τις εθνικές εκλογές», εάν δεν γίνει δυνατή η εκλογή Προέδρου. «Το “grexit” είχε φύγει από τη λίστα των πραγμάτων που ανησυχούσαν τους Ευρωπαίους επενδυτές, αλλά επέστρεψε εκδικητικά χθες», δήλωσε ο Ίαν Γουίλιαμς, οικονομολόγος και αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας Peel Hunt, αναφερόμενος στην προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ.
Ο οικονομολόγος της ελβετικής τράπεζας UBS Πολ Ντόνοβαν δήλωσε: «Με τις εκλογές να επίκεινται στην Ισπανία και την Πορτογαλία το επόμενο έτος, και τον πάντα πιθανό κίνδυνο εκλογών στην Ιταλία, υπενθυμίζεται ο πολιτικός κίνδυνος για το ευρώ».
Διαβάστε ακόμη: