Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η τουρκική λίρα μετά τις εκλογές

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η τουρκική λίρα μετά τις εκλογές

Το κυβερνών κόμμα απέτυχε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές και η λίρα κατρακύλησε.

Η λίρα υποχώρησε στο 2,81 έναντι του δολαρίου, περίπου 5% χαμηλότερα απ’ το κλείσιμο της Παρασκευής που ήταν στο 2,66. Για ένα μεγάλο μέρος του περασμένου μήνα, η λίρα είχε κυμανθεί περίπου στο 2,6, ενώ φέτος, μέχρι στιγμής, έχει υποχωρήσει κατά περίπου 20% έναντι του δολαρίου. Αυτοί οι αριθμοί κατατάσσουν την επίδοση της τουρκικής λίρας μεταξύ των χειρότερων επιδόσεων των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών. Οι μετοχές στην Κωνσταντινούπολη μειώθηκαν κατά σχεδόν 6% χθες το πρωί.

Την Κυριακή, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου Προέδρου Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε περίπου 41% των ψήφων, και έλαβε 259 από τις 550 έδρες. Η εκλογή σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην εξουσία – για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2002, το AKP δεν διαθέτει πλέον μια απόλυτη πλειοψηφία, και τώρα θα πρέπει να σχηματίσει συνασπισμό με άλλα κόμματα.

Ο Ερντογάν συνεχίζει να δίνει μια δύσκολη μάχη ως προς την οικονομία της Τουρκίας, η οποία πλέον χαρακτηρίζεται από δραματική επιβράδυνση της ανάπτυξης σε σχέση με μερικά χρόνια πριν.

Την Τετάρτη αναμένονται τα στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου και οι οικονομολόγοι αναμένουν ανάπτυξη περίπου 2% σε σχέση με πέρυσι, έναντι 2,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2014. Η διαφορά από την αύξηση του ΑΕΠ κατά 9% το 2010 είναι τεράστια.

Η Τουρκία επίσης είναι αντιμέτωπη με αύξηση του πληθωρισμού – τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα «άφησε να εννοηθεί ότι ανησυχεί περισσότερο για τις προοπτικές του πληθωρισμού απ’ ό,τι προηγουμένως», σύμφωνα με την Capital Economics.

Πάνω από 20% του δημόσιου χρέους της χώρας είναι σε ξένο νόμισμα, σύμφωνα με τη Moody’s· καθώς η αξία της λίρας βυθίζεται, αυτό σημαίνει ότι το εξωτερικό χρέος μεγαλώνει επικίνδυνα.

Οι επενδυτές έχουν ωθήσει τις τουρκικές μετοχές προς τα κάτω, κατά 10% μέχρι στιγμής φέτος, εξαιτίας οικονομικών και πολιτικών ανησυχιών.

Οι ειδικοί λένε ότι για να προχωρήσει μπροστά, η Τουρκία θα χρειαστεί επώδυνες, μακροπρόθεσμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, και όχι προσωρινές λύσεις, για να στηρίξει την οικονομία της.