Σε κλουβί κλείστηκε συμβολικά η Μαριόν Κοτιγιάρ

Σε κλουβί κλείστηκε συμβολικά η Μαριόν Κοτιγιάρ

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη σύλληψη και κράτηση ακτιβιστών της Greenpeace από τις ρωσικές αρχές συμμετείχε η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός - Δείτε τις φωτογραφίες.

«Είμαι υπέρμαχος του κλίματος». Αυτό γραφόταν πάνω στο πλακάτ που κρατούσε η ηθοποιός Μαριόν Κοτιγιάρ ενόσω βρισκόταν κλεισμένη μέσα σε ένα… κλουβί στο Παρίσι, σε μία συμβολική πράξη συμπαράστασης στους 30 ακτιβιστές της Greenpeace που κρατούνται εδώ και δύο μήνες στη Ρωσία μετά την προσπάθειά τους να ανέβουν σε μια πετρελαϊκή εξέδρα στον Αρκτικό Ωκεανό.

«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν το θάρρος να υπερασπίζονται τον πλανήτη μας, τον οποίο πραγματικά καταστρέφουμε. Οι κυρώσεις που αντιμετωπίζουν είναι απολύτως παράλογες. Θα έπρεπε μάλλον να ευχαριστούμε αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε η Κοτιγιάρ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Την βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό διαδέχθηκαν οι πρώην υπουργοί Περιβάλλοντος Κορίν Λεπάζ, Σαντάλ Ζουανό και Ντελφίν Μπατό, όπως και ο τραγουδιστής Σανσεβερινό, ο κινηματογραφιστής Ζαν-Πολ Ζοντ και ο φωτοειδησεογράφος Ρεζά. Παρών στην διαμαρτυρία ήταν και ο κινηματογραφιστής Κώστας Γαβράς, ο οποίος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να πειστεί ο κ. Πούτιν και η κυβέρνησή του να τους αφήσουν ελεύθερους».

1/6

Διαβάστε ακόμη: Μία «παγωμένη» ενεργειακή κούρσα

Ο Γάλλος υπουργός Οικολογίας Φιλίπ Μαρτέν πήρε επίσης μέρος στην συγκέντρωση, δηλώνοντας πως ανησυχεί για την τύχη των ακτιβιστών. Ωστόσο, χαιρέτισε μόνον τους ακτιβιστές της Greenpeace που βρίσκονταν μέσα στο κλουβί, χωρίς να μπει ο ίδιος.

Τα 30 μέλη της Greenpeace -εκ των οποίων τα 26 δεν είναι Ρώσοι- που επέβαιναν στο πλοίο της οργάνωσης Arctic Sunrise, κρατούνται από τον Σεπτέμβριο στην Ρωσία. Συνελήφθησαν στις 19 Σεπτεμβρίου από τις ρωσικές αρχές καθώς προσπαθούσαν να ανέβουν σε μια πετρελαϊκή εξέδρα στην Θάλασσα Μπάρεντς για να καταγγείλουν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που εγκυμονούν οι γεωτρήσεις στην περιοχή από τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Gazprom.

Οι ακτιβιστές αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της «πειρατείας», έγκλημα για το οποίο μπορεί να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών, αλλά και για «χουλιγκανισμό», για το οποίο μπορεί να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 7 ετών.

Διαβάστε ακόμη: Διαπλέοντας την πιο «επικίνδυνη» θάλασσα του κόσμου