Σε «ρυθμούς» δημοψηφίσματος η Κριμαία – Μήνυμα Μέρκελ στη Μόσχα
- 13/03/2014, 15:08
- SHARE
Δείτε τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Mega Channel και Editor in Chief του FortuneGreece.com Σωτήρης Δανέζης από τη Συμφερόπολη της Ουκρανίας.
Τρεις ημέρες απέμειναν πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία της ανατολικής Ουκρανίας και στην πρωτεύουσά της Συμφερόπολη επικρατεί προεκλογικό κλίμα. Οι κάλπες για το κρίσιμο δημοψήφισμα που αναμένεται να επικυρώσει την ένωση της χερσονήσου με την Ρωσία, πρόκειται να ανοίξουν στις 8 το πρωί την Κυριακή και θα παραμείνουν ανοιχτές ως τις 8 το βράδυ, ενώ τα αποτελέσματα των exit polls θα ανακοινωθούν δύο ώρες αργότερα.
Πόστερ και αφίσεις της φιλορωσικής πλευράς έχουν κάνει την εμφάνισή τους στους δρόμους, ενώ στους πολίτες μοιράζονται φυλλάδια που εξηγούν τις διαφορές Ρωσίας-Ουκρανίας πάνω σε πρακτικά ζητήματα, όπως στην εκπαίδευση, στην περίθαλψη, στους μισθούς, στις τιμές της βενζίνης, κτλ.
Την ίδια ώρα, αρκετοί είναι εκείνοι που φοβούμενοι το τί θα συμβεί την επομένη του δημοψηφίσματος, σχημάτισαν ουρές σε ΑΤΜ τραπεζών για να σηκώσουν χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Δείτε τι μεταδίδει ο Σωτήρης Δανέζης:
Διεθνείς πιέσεις για αποτροπή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία
Στο Κίεβο το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε σήμερα τη δημιουργία Εθνοφρουράς, η οποία θα μπορούσε να αριθμεί μέχρι 60.000 άνδρες, ενώ απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ να συζητήσει την κατοχή της Κριμαίας από ρωσικές δυνάμεις και δήλωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ζητήσει βοήθεια για την επίλυση του ζητήματος από μεμονωμένες χώρες ή συστήματα συλλογικής ασφάλειας.
Καθώς η νέα ουκρανική εξουσία φοβάται εισβολές του ρωσικού στρατού στις ανατολικές περιοχές της χώρας, το νομοσχέδιο για την ίδρυση της Εθνοφουράς ψηφίσθηκε από 262 από τους παρόντες βουλευτές και ουδείς το καταψήφισε.
Μέρκελ: «Τεράστια πολιτική και οικονομική ζημιά» της Ρωσίας
«Εάν η Ρωσία συνεχίσει στο δρόμο των τελευταίων εβδομάδων, αυτό δεν θα συνεπάγεται καταστροφή μόνο για την Ουκρανία. Εμείς, ως γείτονες της Ρωσίας, δεν θα το δούμε μόνο ως απειλή και δεν θα αλλάξει απλώς η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ρωσία. Όχι, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια ζημιά στην ίδια την Ρωσία, οικονομικά και πολιτικά», δήλωσε σήμερα από το βήμα του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας η Άνγκελα Μέρκελ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι οι ενέργειες της Μόσχας αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. «Δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η Ρωσία, αντί να ενεργήσει ως παράγων σταθερότητας, επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την αδυναμία του γείτονά της. Εάν εξακολουθήσει να αποσταθεροποιεί την κατάσταση στην Ουκρανία, η ηγεσία της Ε.Ε. είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση», είπε η Μέρκελ αναφερόμενη στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κυρώσεων στο «στάδιο 3». Απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο στρατιωτικής λύσης, υπογραμμίζοντας ότι Ε.Ε. και οι ΗΠΑ εργάζονται για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, καθώς «αυτό το θέμα δεν μπορεί να λυθεί στρατιωτικά».
Ταυτόχρονα η κυρία Μέρκελ επιχείρησε να καθησυχάσει τη Μόσχα, διαβεβαιώνοντας ότι η εταιρική συμφωνία της Ε.Ε. με την Ουκρανία δεν στρέφεται εναντίον της και τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ της δημιουργίας διαύλου επικοινωνίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, μέσω της Ομάδας Επαφής, προκειμένου «να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου όλα τα θέματα που οδήγησαν στην κρίση».
Η καγκελάριος υποστήριξε ακόμη ότι η κατάσταση στην Κριμαία δεν έχει ομοιότητες με την περίπτωση της Σερβίας και του Κοσόβου και χαρακτήρισε «παράνομο» το επικείμενο δημοψήφισμα, ενώ υποσχέθηκε στο Κίεβο, εκτός από συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε., χαλάρωση του καθεστώτος θεωρήσεων και στήριξη στα θέματα προμήθειας ενέργειας.
Διαβάστε ακόμη: Ομπάμα: «Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας»
«Η Γερμανία δεν εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο»
H Γερμανία δεν εξαρτάται από τις παραδόσεις του ρωσικού φυσικού αερίου και δεν αναμένει να έχει προβλήματα εφοδιασμού, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Passauer Neue Presse (PNP) καταρρίπτοντας τις πολωνικές επικρίσεις για το θέμα αυτό.
«Προμηθευόμαστε ρωσικό φυσικό αέριο σε ποσοστό 35%, αυτό δεν μας καθιστά εξαρτώμενους. Οι γερμανικές εταιρίες έχουν στηριχθεί στο ρωσικό φυσικό αέριο εν γνώσει τους. Υπογράφηκαν συμβόλαια, ορισμένα είναι πολύ μακροπρόθεσμα και μέχρι τώρα η Ρωσία παρέδιδε πάντα φυσικό αέριο», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία απάντησε άμεσα στις επικρίσεις του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ που είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι «η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο (θα μπορούσε) να περιορίσει στην πράξη την κυριαρχία της Ευρώπης έναντι της Μόσχας».
Μέρκελ και Τουσκ συναντήθηκαν χθες στη Βαρσοβία και ανακοίνωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να υιοθετήσει νέα σειρά κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας προκειμένου να ασκήσει πίεση υπέρ της διεξαγωγής διαλόγου με τις ουκρανικές αρχές.
Διαβάστε ακόμη: Η γεωπολιτική των αγορών
Αναστολή των εργασιών ένταξης της Ρωσίας στον ΟΟΣΑ
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανέστειλε όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την ένταξη της Ρωσίας στον οργανισμό έπειτα από αίτημα των 34 μελών του.
Η κίνηση αυτή του οργανισμού, στον οποίο μετέχουν χώρες με σημαντική οικονομική βαρύτητα όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιαπωνία και το Μεξικό, είναι η τελευταία σε μια σειρά προσπαθειών να ασκηθεί πίεση στη Μόσχα πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής. Ο ΟΟΣΑ, ο οποίος έχει την έδρα του στο Παρίσι, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, όμως στον ιστότοπό του ο οργανισμός αναφέρει πως άρχισε ενταξιακές συνομιλίες με τη Ρωσία το 2007.
Η διαδικασία ένταξης είναι περίπλοκη και μπορεί επίσης να έχει μακρά διάρκεια, καθώς περιλαμβάνει μια σειρά ελέγχων για να εκτιμηθεί κατά πόσον η χώρα ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του ΟΟΣΑ σ’ ένα ευρύ φάσμα πολιτικών. Η ένταξη στον ΟΟΣΑ θεωρείται αναγνώριση πως τα επίπεδα της οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας είναι σημαντικά.
Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε επίσης πως τα μέλη του συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία με την Ουκρανία για να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις «προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη δημόσια πολιτική».
Διαβάστε ακόμη: Χτύπημα της Κομισιόν στη Ρωσία: Παγώνει τον South Stream