Σε τι θα μοιάζει μία συνάντηση κορυφής Τραμπ-Κιμ;
- 09/03/2018, 13:47
- SHARE
Πλήθος ερωτημάτων τίθεται σχετικά με το πώς θα ήταν μια τέτοια συνάντηση.
Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση για μία «ιστορική συνάντηση κορυφής» ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ-ουν αποτελεί σημαντική εξέλιξη σε ένα από τα πιο πολύπλοκα διπλωματικά ντοσιέ στον κόσμο. Αλλά πλήθος ερωτημάτων τίθεται σχετικά με το πώς θα ήταν μια τέτοια συνάντηση.
Που θα πραγματοποιηθεί;
Το μόνο επιβεβαιωμένο είναι ότι η συνάντηση θα διεξαχθεί μέχρι το τέλος του Μαΐου.
Εάν διεξαχθεί στην Πιονγκγιάνγκ, είναι βέβαιο ότι ο Τραμπ θα γίνει δεκτός με μεγάλες φανφάρες. Ομως ο πρόεδρος των ΗΠΑ κινδυνεύει να δώσει την εντύπωση ότι πηγαίνει εκεί για να υποβάλει τα σέβη του.
Η Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ), κατά μήκος του 38ου παραλλήλου που χωρίζει την Κορεατική Χερσόνησο και όπου θα συναντηθούν ο Κιμ Γιονγκ-ουν με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν στο τέλος Απριλίου, ίσως να είναι και η καλύτερη ιδέα για τον τόπο συνάντησης Κιμ-Τραμπ.
Η πρόσβαση είναι εύκολη και από τις δύο πλευρές, η ασφάλεια της Ζώνης εγγυημένη εκ προοιμίου, όπως και η υποδομή για τέτοιου είδους συναντήσεις.
Η επιλογή μίας ξένης πόλης με κάποια συμβολική σημασία, του Πεκίνου ή της Γενεύης, όπου πήγε πανεπιστήμιο ο Κιμ, θα σήμαινε την εμπλοκή και τρίτης χώρας στην οργάνωση. Επίσης, αυτό θα σήμαινε ότι οι πρωταγωνιστές θα έπρεπε να μετακινηθούν, και ο Κιμ δεν έχει βγει από τη χώρα του από την άνοδό του στην εξουσία το 2011.
Η Σεούλ δεν θα αποτελούσε επιλογή για τον Βορρά, ούτε και η πόλη της Ουάσινγκτον. Αλλά πάλι, κανείς δεν φανταζόταν εδώ και τρεις μήνες ότι η αδελφή του Κιμ θα ταξίδευε στη Νότια Κορέα.
Η έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη είναι η έδρα του Τραμπ και θα σήμαινε και πάλι ότι ο Κιμ θα πατούσε το πόδι του σε αμερικανικό έδαφος.
Πώς θα προετοιμασθεί ο Τραμπ;
Η ανακοίνωση στον κήπο του Λευκού Οίκου για τη διεξαγωγή της συνάντησης έγινε λιγότερο από 24 ώρες αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ «απέχουν ακόμη πολύ από μία διαπραγμάτευση» με την Πιονγκγιάνγκ.
Οι διπλωμάτες της Βόρειας Κορέας είναι γνωστοί για την διαπραγματευτική τους δεινότητα. Ομως, από την εκλογή του Τραμπ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει χάσει πλήθος ειδικών στον φάκελο Βόρεια Κορέα, ενώ δεν έχει ορισθεί ακόμη ο νέος πρεσβευτής της Ουάσινγκτον στη Σεούλ.
Ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για την βορειοκορεατική πολιτική Τζόζεφ Γιουν, ο οποίος υπήρξε ένας από τους κύριους διαύλους επικοινωνίας με την Πιονγκγιάνγκ, εγκατέλειψε το πόστο του για «προσωπικούς λόγους».
«Συνήθως, οι συναντήσεις κορυφής είναι η κατάληξη μίας μακράς διαδικασίας διαπραγματεύσεων σε χαμηλότερο επίπεδο, όπου διευθετείται σειρά λεπτομερειών», σχολιάζει ο Ρόμπερτ Κέλι, καθηγητής στο νοτιοκορεατικό Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μπουσάν.
«Ο Τραμπ, σε διαρκή αναζήτηση της δημοσιότητας, βουτάει απευθείας στα βαθιά», έγραψε στο Twitter επισημαίνοντας τον κίνδυνο που διατρέχει ο αμερικανός πρόεδρος «να λοξοδρομήσει από την κοινή πολιτική Ουάσινγκτον-Σεούλ δεκαετιών, για την οποία δεν έχει ιδέα, για να συνάψει μία συμφωνία που θα είναι μία «νίκη», αλλά κανένας άλλος αμερικανός αξιωματούχος δεν θα το συμμερίζεται αυτό».
Πώς θα τα βρουν ο ένας με τον άλλο;
Οι Τραμπ και Κιμ είναι τελείως διαφορετικοί, αλλά την ίδια στιγμή παραδόξως μοιάζουν. Ο βορειοκορεάτης ηγέτης κληρονόμησε την εξουσία και προετοιμάσθηκε γι΄αυτό εδώ και χρόνια. Οσο για τον δισεκατομμυριούχο, είναι ο πιο απίθανος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.
Ο Κιμ διαθέτει πολύ περισσότερη πείρα -έξι ετών- και μπορεί να παραμείνει στο πόστο του για δεκαετίες, πράγμα που σημαίνει ότι τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του καθεστώτος την επομένη μίας τέτοιας «ιστορικής συνάντησης» καθόλου δεν τον απασχολούν.
Ομως, και οι δύο άνδρες, που έχουν ανταλλάξει βαριά λόγια, τιμούν την προσωπική πίστη, έχουν για συμβούλους στενούς συγγενείς τους και λατρεύουν τις σκηνοθεσίες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αναφερθεί στην ιδέα της διοργάνωσης κάποια μέρα μίας στρατιωτικής παρέλασης. Οι μεγάλες στρατιωτικές παρελάσεις είναι το αγαπημένο θέαμα της δυναστείας των Κιμ.
Ποιος είναι ο ρόλος της Σεούλ;
Ολες οι ανακοινώσεις για τις τελευταίες εξελίξεις προέρχονται από τη Νότια Κορέα.
Απεσταλμένοι της Σεούλ γνωστοποίησαν ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι έτοιμη να συζητήσει για το πυρηνικό της οπλοστάσιο και ότι ο Τραμπ θα αποδεχόταν μία πρόσκληση της Βόρειας Κορέας σε συνάντηση κορυφής.
Κατά τους πρώτους μήνες της προεδρίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ έπαιξε το κινεζικό χαρτί για να πιέσει τη Βόρεια Κορέα και πλησίασε τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, δίνοντας την εντύπωση ότι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μου Τζε-ιν έχει τεθεί στο περιθώριο.
Ομως, ο πρώην δικηγόρος, ο οποίος εξελέγη τον περασμένο Μάιο μιλώντας ανοικτά για διάλογο με τον Βορρά, πόνταρε δυνατά στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «της Ειρήνης» για να καλοπιάσει την Πιονγκγιάνγκ, αλλά χωρίς να έρθει σε σύγκρουση με την «σκληρή» προσέγγιση του Τραμπ.
Πώς θα αντιδράσει η Κίνα;
Επί δεκαετίες, η Κίνα ήταν ο άνευ όρων σύμμαχος της Βόρειας Κορέας και ο κύριος διπλωματικός και οικονομικός της εταίρος. Ομως, οι σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Πιονγκγιάνγκ δεν είναι στο καλύτερό τους σημείο. Και ο Κιμ δεν πήγε στο Πεκίνο για να υποβάλει τα σέβη του στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Η Κίνα είναι οργισμένη με την επιπολαιότητα του νεαρού Βορειοκορέατη, με τις διαδοχικές πυρηνικές και πυραυλικές του δοκιμές και δείχνει όλο και περισσότερο την καλή της θέληση ως προς την επιβολή διεθνών κυρώσεων.
Ταυτόχρονα, ο μεγάλος φόβος του Πεκίνου είναι μία κατάρρευση του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ και ο σχηματισμός μίας ενωμένης Κορέας συμμάχου της Ουάσινγκτον στα σύνορά της.
Κατά συνέπεια, οι διαπραγματεύσεις είναι καλή είδηση για το Πεκίνο. Οπως και η μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή που θα προέκυπτε από ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας.