Συλλήψεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής
- 28/09/2013, 20:45
- SHARE
Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Ηλίας Κασιδιάρης.
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις εξελίσσονται μετά τις συλλήψεις βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής. Aνάμεσα τους βρίσκονται ο επικεφαλής του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Ηλίας Κασιδιάρης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, «έχουν συλληφθεί 20 άτομα ανμεσά τους 5 βουλευτές, 13 στελέχη της Χ.Α ένας ειδικός φρουρός κι ένας ανθυπαστυνόμος. Κατηγορούνται για συμμετοχή και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης»
Στις 6.30 το πρωί του Σαββάτου οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής συνέλαβαν τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τον Ηλία Κασιδιάρη στα σπίτια τους σε Πεύκη και Μελίσσια αντίστοιχα. Λίγο αργότερα, η αστυνομία αναζήτησε τέσσερις ακόμη βουλευτές του κόμματος. Στο σπίτι του Γενικού Γραμματέα της Χρυσής Αυγής βρέθηκαν τρία παράνομα όπλα. Παράλληλα, διενεργούνται έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων, όσων καταζητούνται αλλά και των συγγενών τους.
«Η έρευνα δεν σταματά εδώ πάσα κατεύθυνση. Δεν υπάρχει χώρος για εγκληματική οργάνωση υπό τον μανδύα κόμματος. Το κράτος δικαίου επιβάλλει την νομιμότητα προς όλους», είπε ο Νίκος Δένδιας, λίγο μετά την μεταγωγή των συλληφθέντων στα δικαστήρια της Ευελπίδων.
Λιγό μετά τις 3 το μεσημέρι αποκλείστηκε ο α΄όροφος της κτιρίου της Βουλής, με εντολή του φρουράρχου κι απαγορεύτηκε η προσέγγιση απ΄όποιονδήποτε στον όροφο, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Στις 7 το απόγευμα οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής οδηγήθηκαν με χειροπέδες στα χέρια στα οχήματα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με προορισμό τα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων. Εκεί, τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες από τον εισαγγελέα και θα παραπευθούν στον ανακριτή, από τον οποίο προβλέπεται να λάβουν προθεσμία δύο ημερών για να απολογηθούν. Λίγο πριν τις 10 το βράδυ μετήχθησαν και οι υπόλοιποι συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής.
Στο 9σέλιδο πόρισμα που παρέδωσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτ. Κουτζαμάνη, ο αντεισαγγελέας του ΑΠ, Χαρ. Βουρλιώτης, η Χρυσή Αυγή και τα μέλη της βαρύνονται με κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις και πιο συγκεκριμένα για 10 ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών, μεταξύ αυτών η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, η δολοφονία του Σαχτζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα και η απόπειρα δολοφονίας Αιγύπτιου εργάτη στην ιχθυόσκαλα, βομβιστικές επιθέσεις στην περιοχή του Βόλου, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και άλλες υποθέσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στους 32 φακέλους που είχε αποστείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδιας, στην κ. Κουτζαμάνη.
Διαβάστε ακόμη: Το πόρισμα που «καίει» την Χρυσή Αυγή
Ο επικεφαλής, Νίκος Μιχαλολιάκος, φέρεται ως διευθύνων εγκληματικης οργανωσης που ήταν σε συνεχή δράση κι ο Χρήστος Παππάς, ο οποίος ακόμη δεν έχει συλληφθεί, ως υπαρχηγός.
Επιπλέον, στο πόρισμα «φωτογραφίζονται» κι άλλα πρόσωπα, η συμμετοχή των οποίων θα διερευνηθεί κατά την ανακριτική διαδικασία. Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν και για τους βουλευτές Γιάννη Λαγό, Νίκο Μίχο, Ηλία Παναγιώταρο και Χρήστο Παππά. Οι Παναγιώταρος, Λαγός, Μίχος έχουν ήδη σηλληφθεί, ανεβάζοντας τον αριθμό των συλλήψεων στις 20, από τα 32, συνολικά, εντάλματα. Ανάμεσα τους είναι και ο επικεφαλής της Τ.Ο. Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης, ο οποίος είχε επικοινωνήσει με τον Γιώργο Ρουπακιά πριν και μετά τον φόνο του Παύλου Φύσσα, ενώ αναζητείται μία ανθυπαστυνομικός της ασφάλειας Πειραιά η οποία, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομία ενημέρωνε την Χρυσή Αυγή για την πορεία των ερευνών μετά τη δολοφονία στο Κερατσίνι.
Ο Χρήστος Παππάς σε τηλεφωνική του παρέμβαση νωρίς το πρωί στον Real FM, είπε ότι κανείς δεν τον έχει αναζητήσει, αφήνοντας υπαινιγμούς ότι δεν εκκρεμεί ένταλμα εις βάρος του. Η ελληνική αστυνομία από την πλευρά της διεμήνυσε ότι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής αναζητήθηκε στο σπίτι του και δεν εντοπίστηκε.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των γεγονότων, ο Σίμος Κεδίκογλου δεν ξεκαθάρισε αν η Χρυση Αυγή θα βγει εκτός νόμου, όμως άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί από την Παρασκευή και γι’ αυτό υπήρξε σύσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη. Είναι η πρώτη φορά από το 1974 και μετά που γίνονται συλλήψεις αρχηγού κόμματος και βουλευτών χωρίς άρση της ασυλίας τους και μάλιστα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία έχει και την ευθύνη για τις έρευνες. «Ενώπιον του νόμου και όχι υπεράνω», ζήτησε να τεθεί η Χρυσή Αυγή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, διαφωνώντας με την άποψη να τεθεί το κόμμα εκτός νόμου.
Διαβάστε ακόμη: Στα δικαστήρια οι Χρυσαυγίτες βουλευτές – Δείτε τις φωτογραφίες
Διατηρούν την βουλευτική τους ασυλία
Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, διατηρούν τη βουλευτική ιδιότητα ακόμη και μετά τη σύλληψή τους οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Τη βουλευτική ιδιότητα χάνει βουλευτής μόνο αν υπάρξει απόφαση της δικαιοσύνης για στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Για το σενάριο της παραίτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής που συντηρεί τα τελευταία 24ωρα ο κ. Μιχαλολιάκος, ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι κάθε βουλευτής μπορεί οποτεδήποτε να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα με γραπτή δήλωση στον Πρόεδρο της Βουλής. Η πλήρωση των βουλευτικών εδρών που χηρεύουν γίνεται σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Τη θέση των παραιτηθέντων βουλευτών καταλαμβάνουν οι αναπληρωματικοί τους εκτός και αν δηλώσουν γραπτώς ότι δεν επιθυμούν τη βουλευτική ιδιότητα.
Δηλώσεις Δένδια-Αθανασίου μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά
Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η ελληνική αστυνομία, υπό τις εντολές της δικαιοσυνης, «εκανε το καθήκον της για την προάσπιση της δημοκρατίας». Επιπροσθέτως, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός ζητησε να τον ενημερωσουμε και αυτο καναμε. Χθες ειχα πει στον πρόεδρι της δημοκρατίας οτι η δημοκρατία μας είναι σιχυρή και οι θεσμοί λειτουργούν. Η δικαιοσύνη κινήθηκε με αποφασιστικότητα. Για όλους θα υπάρχει μία δίκαιη δίκη», ενώ συμπλήρωσε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση περί εκλογών.
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Βλάχος Τελευταία ανανέωση: 23.12