Σήμα για τελική συμφωνία μέχρι τις 24 Μαΐου από το Eurogroup
- 09/05/2016, 19:45
- SHARE
Σε τρία στάδια η προσέγγιση του χρέους ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Με την ελληνική πρόταση για τον «κόφτη» δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων να τυγχάνει αναγνώρισης από την πλευρά των Ευρωπαίων, τελείωσε το απόγευμα της Δευτέρας το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα.
#Eurogroup welcomes the policy package. Staff level agreement 2 be finalised in coming days, including the contingency mechanism #Greece 1/2
— Valdis Dombrovskis (@VDombrovskis) May 9, 2016
Όπως έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για θέματα του ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις, το Eurogroup «χαιρέτησε τα νέα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση. Η δεύτερη φάση της συμφωνίας αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες, και θα περιλαμβάνει τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης».
#Greece debt: short, medium and long term debt measures to be discussed. EWG to report back to 24 May #Eurogroup 2/2
— Valdis Dombrovskis (@VDombrovskis) May 9, 2016
Σε δεύτερο tweet του ο Ντομπρόφσκις αναφέρθηκε στο χρέος, προμηνύοντας εκτενέστερες συζητήσεις για το βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας, με το επόμενο Eurogroup της 24ης Μαΐου να αναμένεται να δώσει νέα στοιχεία.
Ντάισελμπλουμ: Σε τρία επίπεδα η προσέγγιση για το χρέος
Στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός μηχανισμού ελέγχου της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Όπως είπε, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησε για ελάφρυνση χρέους και σχετικών μέτρων «που θα τεθούν σε συζήτηση και εφαρμογή αν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που έχει ψηφίσει».
«Τις επόμενες εβδομάδες θα θέσουμε όρια στις ειδικές τεχνικές ομάδες για να έχουμε ανάλυση περί σταθερότητας της Ελλάδας και για να μείνει σε πορεία ανάπτυξης η οικονομία της χώρας», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι οι θεσμοί θα ελέγχουν ετησίως τη βιωσιμότητα του χρέους με μηχανισμό που θα αναπτύξουν άμεσα. «Το ζήτημα του χρέους θα συζητηθεί με συνεισφορά της ελληνικής πλευράς», σχολίασε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Eurogroup, η προσέγγιση για το χρέος θα γίνει σε τρία επίπεδα υπό τον όρο ότι θα υπάρχει συμφωνία στις 24 Μαΐου. «Σε μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα, στο τέλος του προγράμματος θα δούμε αν έχουμε επιπλέον μέτρα για το χρέος, έτσι ώστε τις επόμενες δεκαετίες η Ελλάδα να μείνει στο πρόγραμμα της ανάπτυξης. Μιλάω για το τέλος του 2018», πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισλμεπλουμ.
«Βραχυπρόθεσμα στόχος είναι να βελτιώσουμε την πληρωμή χρέους και να γίνει περισσότερο διαχειρίσιμο. Μεσοπρόθεσμα το EWG θα αναζητήσει τρόπους όμως οι μεγαλύτερες πληρωμές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά το πρόγραμμα (όχι νωρίτερα από το 2018). Σε αυτό περιλαμβάνεται και η χρήση των κερδών από τα ομόλογα. Μακροπρόθεσμα και μετά το πρόγραμμα το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει περισσότερα μέτρα υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται από την Ελλάδα οι όροι. Αυτή η απόφαση θα ληφθεί μετά το τέλος του προγράμματος» ανέφερε συγκεκριμένα ο Ντάισελμπλουμ.
«Τα μέτρα θα εξαρτηθούν από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και θα εξεταστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μόλις έχουν εφαρμοστεί όλα τα προαπαιτούμενα», δήλωσε.
Όπως ανέφερε, το Eurogroup συμφώνησε στις ακόλουθες γενικές κατευθυντήριες αρχές για πιθανά πρόσθετα μέτρα στο χρέος: (i) διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές, (ii) ομαλοποίηση του προφίλ αποπληρωμών (iii) παροχή κινήτρων στη διαδικασία προσαρμογής της χώρας ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος (iv) ευελιξία ώστε να ληφθούν υπόψη η αβέβαια ανάπτυξη του ΑΕΠ και εξελίξεις στα επιτόκιο στο μέλλον.
Για το ΔΝΤ και την απαίτησή του για ελάφρυνση του χρέους ανέφερε: Tο ΔΝΤ πρέπει να συμφωνήσει στο μακροπρόθεσμο κομμάτι. Θεωρώ πως σήμερα ξεκινήσαμε τον διάλογο και είδαμε τα πιθανά ενδεχόμενα. Δώσαμε στις τεχνικές ομάδες τις πολιτικές κατευθύνσεις.
Αναφορικά με τον μηχανισμό έκτακτων μέτρων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτός «θα νομοθετηθεί εκ προοιμίου για να διασφαλιστεί η εφαρμογή. Αν η Ελλάδα δεν πιάσει το 3,5% πλεόνασμα ο μηχανισμός θα τεθεί αυτομάτως σε λειτουργία».
Ερωτώμενος για τη δέσμη μέτρων που θα περιλαμβάνει ο έκτακτος μηχανισμός και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για συγκεκριμένες περικοπές, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να απαντήσει για το θέμα του Ταμείου, ενώ για τον μηχανισμό είπε ότι θα περιλαμβάνει μέτρα που αφορούν τις δαπάνες και θα εφαρμοστεί ad hoc. «Τους ζητάμε (σσ ελληνική κυβέρνηση) να ψηφίσουν τον μηχανισμό. Δεν τους επιβάλλουμε να λάβουν εκ προοιμίου τα επιπρόσθετα μέτρα, αλλά να θεσμοθετηθεί ο μηχανισμός. Αν χρειάζονται μέτρα, αυτά θα συζητηθούν αν δεν βγουν οι στόχοι», ξεκαθάρισε.
«Συζητήσαμε τα μέτρα για τις δαπάνες που θα αντικατασταθούν από πιθανά διαρθρωτικά μέτρα που ενδεχομένως θα ενεργοποιηθούν αργότερα. Στόχος είναι να υπάρξει η προοπτική διαρθρωτικών μέτρων για τα έσοδα που θα επιτευχθούν σε δεύτερο χρόνο», είπε επιπλέον για το ίδιο ζήτημα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Ρέγκλινγκ: Οριστικές αποφάσεις για το χρέος στις 24 Μαΐου
«Κάναμε μεγάλη πρόοδο απόψε. Σε λίγο καιρό θα φτάσουμε στην εκταμίευση», είπε μετά το Eurogroup ο Κλάους Ρέγκλινγκ. «Η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ συγκεκριμένη και παραμένει πολύ δύσκολη. Η ευρωομάδα ξεκίνησε ωστόσο σήμερα τις πρώτες συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους κάτι που είχε γίνει και το 2012 με τους ιδιώτες επενδυτές», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM, κάνοντας κι εκείνος αναφορά στα τρία στάδια διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, το επόμενο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το χρέος, τα επιτόκια, «για να μάθουμε το ακριβές αμάλγαμα αυτού του χρέους. Και πρέπει να δούμε και τα μέτρα από το 2018 και μετά για τη βιωσιμότητα του χρέους».
Δείτε όλη την απόφαση του Eurogroup ΕΔΩ