Συμβουλές δια χειρός Σερ Μπράνσον
- 08/11/2013, 11:23
- SHARE
Τα κριτήρια για την επιλογή των σωστών συνεργατών κατά τον ιδρυτή της Virgin Group.
Ο όμιλός του, Virgin Group, έχει πάνω από 400 εταιρίες και ο τζίρος του πέρυσι ξεπέρασε τα 24 δισ. δολάρια. Ο ίδιος θεωρείται ο 4ος πλουσιότερος άνθρωπος στη Μεγάλη Βρετανία. Κάτι λοιπόν θα ξέρει ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον στην επιλογή των κατάλληλων συνεργατών… και συνοδοιπόρων του προς την επιτυχία.
Τι αναζητά πρώτα σε αυτούς; Είναι τα προσόντα, τα πτυχία τους, οι δεξιότητές τους; Όχι απαραίτητα, απαντά ο διάσημος, όσο και ιδιόρρυθμος Βρετανός επιχειρηματίας, μέσα από ένα πρόσφατο άρθρο του στον ιστότοπο LinkedIn. Το πιο βασικό γι’ αυτόν είναι -λέει- η προσωπικότητα αυτού που έχει απέναντί του.
«Το να έχει κάποιος τόσα πτυχία και αριστεία που δεν χωρούν σε μία κόλλα χαρτί δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη θέση. (…) Το πρώτο χαρακτηριστικό που πρέπει να ψάχνει κανείς όταν αναζητά τους καλύτερους υπαλλήλους, είναι να εντοπίσει κάποιον με προσωπικότητα, που ταιριάζει στην κουλτούρα της εταιρείας». «Τις περισσότερες δεξιότητες μπορεί κανείς να τις μάθει, είναι όμως δύσκολο να εκπαιδεύσεις κάποιον πάνω στην προσωπικότητά του», παρατηρεί ο Μπράνσον. «Εάν μπορείς να βρεις ανθρώπους που είναι ευχάριστοι, φιλικοί, που νοιάζονται για τον άλλο, που τους αρέσει να βοηθούν, τότε έχεις μπροστά του τον νικητή».
Διαβάστε ακόμη: Γνωρίστε τις καλύτερες εταιρείες για εργασία στον κόσμο
«Η προσωπικότητα είναι το “κλειδί“. Δεν είναι κάτι που θα φανεί πάντα από τη συνέντευξη -κάποιος μπορεί να είναι ντροπαλός. Αλλά θα πρέπει να εμπιστεύεσαι τα κριτήριά σου (…) Κι εάν είσαι ικανοποιημένος με την προσωπικότητα, τότε ψάξε την εμπειρία και τα προσόντα».
«Βρες ανθρώπους με αξιοποιήσιμες δεξιότητες -χρειάζεσαι “παίκτες” με ομαδικό πνεύμα που θα μπορούν να προσπαθήσουν διάφορα πόστα και δουλειές. Αν και οι ειδικοί είναι ορισμένες φορές απαραίτητοι, η προσαρμοστικότητα δεν πρέπει να υποτιμάται»…
«Μη φοβάστε να προσλαμβάνετε ανθρώπους με ανατρεπτική σκέψη. Κάποιος που σκέφτεται λίγο διαφορετικά μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ως ευκαιρίες και να μεταδώσει δημιουργική ενέργεια σε μία ομάδα. Ορισμένοι από τους καλύτερους που έχουμε προσλάβει στα χρονικά του ομίλου μας δεν έδειχναν να ταιριάζουν εκ πρώτης όψης, όμως με τον καιρό αποδείχθηκε ότι ήταν απαραίτητοι».
«Η προώθηση στελεχών εκ των έσω είναι μία καλή ιδέα (…) αντίστοιχα, όμως, η “μετάγγιση” νέου “αίματος” μπορεί να αναζωογονήσει την εταιρία. Φέρνουν φρέκιες ιδέες, καθώς και εμπειρία από τα καλά και τα κακά του ανταγωνισμού (…) Αξίζει όμως να είναι κανείς υπομονετικός μέχρι να βρει το σωστό άτομο, παρά να βιαστεί και να διαταράξει τις ισορροπίες στην ομάδα”.
Και ως κατακλείδα, ο Μπράνσον μνημονεύει μία παλιά ρήση του Νταν Τζέικομπς, που άκουσε πρόσφατα στο IoD Conference του Λονδίνου, για τον λόγο που πρέπει κανείς να είναι σίγουρος ότι κάνει τη σωστή επιλογή σε μία πρόσληψη ή απόλυση: «Είναι καλύτερο να υπάρχει μία “τρύπα” στην ομάδα, παρά να έχεις σε αυτήν μία… κ@λ@τρ###α!».