Συναγερμός για τις ιταλικές Τράπεζες
- 06/07/2016, 12:55
- SHARE
Με τα κόκκινα δάνεια των 360 δις ευρώ, το δημόσιο χρέος ύψους 130% του ΑΕΠ και τα φρένα από Γερμανία για την κάλυψη των τραπεζών με κρατικά κεφάλαια βρίσκεται αντιμέτωπος ο Ρέντσι.
Οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με κόκκινα δάνεια ύψους 360 δισ. ευρώ και μπορεί να δεχτούν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις. Οι φόβοι μετάδοσης του Brexit δείχνουν ότι η Ευρωζώνη έχει απέναντι της σημαντικές προκλήσεις. «Η Ιταλία είναι ένα σεισμογενές ρήγμα για την Ευρωζώνη», αναφέρουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, χαρακτηρίζοντας τις τράπεζες της χώρας ως «βαρέλι με μπαρούτι».
Σε αντίθεση με την Ισπανία και την Ιρλανδία, οι οποίες εφάρμοσαν προγράμματα διάσωσης στη διάρκεια της κρίσης -μετά την αποτυχία τους να χρηματοδοτήσουν εκκαθαρίσεις δισεκατομμυρίων ευρώ για τον τραπεζικό τους τομέα- η Ιταλία δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε μια ριζική «ανακαίνιση» των τραπεζικών της ιδρυμάτων.
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να φοβούνται ότι οι ιταλικές τράπεζες θα αποδειχθούν ο αδύναμος κρίκος του εξαετούς εγχειρήματος στήριξης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Οι προσπάθειες του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να βοηθήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δέχτηκαν πλήγμα την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ επέμεινε να μη δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στην Ιταλία ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιήσει χρήματα φορολογουμένων για τη σωτηρία των τραπεζών. Ο Ρέντσι ήθελε να βοηθήσει τις τράπεζες χωρίς να αναγκάσει τους επενδυτές να μοιραστούν τις απώλειες -κάτι που θα προκαλούσε πολιτική έκρηξη, δεδομένου ότι το 45% του τραπεζικού χρέους βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών πολιτών- αλλά ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχετίζεται με την κρατική ενίσχυση αποτρέπει μια τέτοια πιθανότητα. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, εγκατέλειψε έτσι το ενδεχόμενο να παρακάμψει τους κανονισμούς για το «bail in» και να διασώσει τις τράπεζες χρησιμοποιώντας κρατικά κεφάλαια.
Τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια της Ιταλίας ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος της χώρας είναι πάνω από 130% του ΑΕΠ. Πρόκειται για το το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα και είναι ξεκάθαρο ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει δημοσιονομικό περιθώριο ενώ υπάρχει πλέον έντονη ανησυχία για το αν και κατά πόσον θα μπορέσει η Ρώμη να χρηματοδοτήσει μια διάσωση. Η τράπεζα είναι επίσης αντιμέτωπη και με τη δημοσίευση αποτελεσμάτων ασκήσεων αντοχής στα τέλη Ιουλίου. Με τη μείωση της κεφαλαιοποίησης, τραπεζικά στελέχη αναμένουν πως μπορεί να κληθεί να ενισχύσει τα κεφάλαιά της, κάτι που θα δυσκολευτεί επίσης να επιτύχει.