Συνεχίζεται το δράμα των απαχθέντων μαθητριών στη Νιγηρία
- 09/05/2014, 19:39
- SHARE
Ο πρωθυπουργός της χώρας πιστεύει ότι τα κορίτσια βρίσκονται ακόμη στη χώρα.
Ο Νιγηριανός πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως οι 200 μαθήτριες που απήχθησαν από την Μπόκο Χαράμ τον περασμένο μήνα εξακολουθούν να βρίσκονται στην Νιγηρία και δεν έχουν μεταφερθεί στο Καμερούν.
«Λέγονται ιστορίες ότι τις μετέφεραν εκτός της χώρας. Όμως αν μεταφέρουν έναν τέτοιον αριθμό κοριτσιών στο Καμερούν, κάποιοι θα το δουν, επομένως πιστεύω ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στην Νιγηρία», δήλωσε ο Τζόναθαν σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Αμπούζα.
Ο «επτάψυχος» Αμπουμπακάρ Σεκάου
Είναι διακριτικός, μοναχικός και ικανός για οτιδήποτε καθώς δεν φοβάται. Σπανίως εμφανίζεται δημοσίως και πολλές φορές έχουν ισχυριστεί ότι έχει σκοτωθεί. Ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, ο αρχηγός της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, ήρθε τώρα στη δημοσιότητα λόγω της απαγωγής 228 κοριτσιών στη βόρεια Νιγηρία, αλλά σπέρνει τον τρόμο στη χώρα αυτή από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της οργάνωσης, το 2009. Το μαρτυρούν περισσότεροι από 4.000 νεκροί. Το 2012, σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα, δήλωνε τα εξής: «Μ’ αρέσει να σκοτώνω οτιδήποτε με διατάζει ο Θεός να σκοτώσω, όπως μ’ αρέσει να σκοτώνω κοτόπουλα και πρόβατα».
Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει την προσωπική του ζωή, γράφει η εφημερίδα El Pais. Μερικοί λένε ότι κατάγεται από ένα χωριό που λέγεται Σεκάου (όπως το επίθετό του), που βρίσκεται στο κρατίδιο Γιόμπε της βόρειας Νιγηρίας. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα γεννήθηκε στην άλλη πλευρά των συνόρων, στον Νίγηρα. Ούτε η ηλικία του είναι γνωστή, αν και υπολογίζεται ότι πρέπει να είναι γύρω στα σαράντα. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι αφού έλαβε την πρώτη του εκπαίδευση από ένα μουσουλμάνο ιερωμένο, πήγε στο Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα του κρατιδίου Μπόρνο, για να εμβαθύνει τη μελέτη του Κορανίου στη Σχολή Νομικών και Ισλαμικών Σπουδών. Εκεί γνώρισε τον Μοχάμεντ Γιουσούφ, ιδρυτή της τρομοκρατικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ (που σημαίνει «η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία»), και έγινε ο πιστός υπαρχηγός του.
Το 2009, οι δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας εξαπέλυσαν μια μεγάλη επίθεση εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία στόχευε τότε κυρίως αστυνομικούς και στρατιώτες. Ο Γιουσούφ σκοτώθηκε μαζί με χίλιους αντάρτες, ενώ ο ίδιος ο Σεκάου θεωρήθηκε νεκρός. Ένα χρόνο μετά, όμως, ο τελευταίος εμφανίστηκε, δήλωσε ότι είναι ο νέος ηγέτης της οργάνωσης και προειδοποίησε ότι θα εκδικηθεί για τους «μάρτυρες». Στο στόχαστρο της οργάνωσης άρχισαν πλέον να μπαίνουν σχολεία, εκκλησίες και τζαμιά.
Αν και δεν είναι τόσο καλός ρήτορας όσο ο προκάτοχός του, ο Σεκάου χρησιμοποιεί την πίστη ως εργαλείο για να στρατολογεί νέα μέλη και μιλά άριστα τέσσερις γλώσσες. Για να αποφεύγει περιττούς κινδύνους, ασκεί την ηγεσία του μέσα από ένα στενό κύκλο εμπίστων ανθρώπων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τον έχουν επικηρύξει με επτά εκατομμύρια δολάρια. Το 2012 και το 2013, οι αρχές ανακοίνωσαν και πάλι ότι τον σκότωσαν, αλλά διαψεύστηκαν ξανά. Μετακινείται συνεχώς και αξιοποιεί τις δασικές εκτάσεις κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα και με το Καμερούν για να κρύβει τις βάσεις του. Χάρις σε λεηλασίες, έχει αποκτήσει ελαφρύ οπλισμό και ένα στόλο στρατιωτικών οχημάτων. Έχει επίσης επαφές με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (στο βόρειο Μαλί) και η Αλ Σεμπάμπ (στη Σομαλία).
Στο βίντεο της περασμένης Δευτέρας, όπου ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή 223 κοριτσιών και δήλωσε ότι θα τα πουλήσει, εμφανίστηκε οπλισμένος και συνοδευόταν από έξι άνδρες. Πόζαρε μπροστά σε στρατιωτικά οχήματα, μεταξύ των οποίων κι ένα θωρακισμένο. Η στάση του προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Αλλά εκείνος κλιμάκωσε τις επιθέσεις, με αποκορύφωμα τη δολοφονία 300 ανθρώπων στο Γκαμπόρου Νγκάλα. Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν, η απαγωγή των κοριτσιών θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της ηγεμονίας του.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, El Pais
Διαβάστε ακόμη: